On se kumma, että sama ilmiö vaan toistuu ja toistuu. Joka flunssakausi ja tasaisesti muulloinkin päivähoitoon tuodaan lapsia, joiden paikka olisi kotona oman vanhemman kanssa. Kuumeisia, räkäisiä ja pahoinvoivia lapsia. Kun vanhemmilla on niin tärkeä työ, että sieltä ei voi olla pois.

Ehkä kyse on siitä, että työpaikalla ollaan nihkeitä ja suhtaudutaan poissaoloihin ikävästi. Ehkä siellä on yyteet päällä tai hirveä työsuma. Silloin on vaikea jäädä töistä pois. Ja jos lapsi sairastaa paljon, vanhempaa voi hävettää olla jatkuvasti kotona lasta hoitamassa, mutta minkäs sille mahtaa. Sairasta lasta saa lain mukaan jäädä hoitamaan kotiin, eikä yksikään vanhempi toivo sitä, että lapsi olisi yhtenään kipeä.

Mutta oli tilanne töissä mikä tahansa, ei kipeänä olevaa lasta vaan voi tuupata hoitopaikan huoleksi.

Tietysti on niitä tapauksia, että lapsi on aamulla aivan hyvinvoiva, ja kuume tai oksentelu iskee ihan puskista. Sellaista sattuu, eikä vanhempi voi näitä tilanteita ennakoida. Mutta sitten on näitä, että vanhempi ujuttaa lapsen hoitoon, vaikka lapsi on selvästi sairas.

Särkylääkettä vaan kuumeiselle lapselle, että kuume laskee ja lapsi päikkyyn! Tai yöllä oksennellut lapsi vaan tyynen rauhallisesti hoitoon. Koska minun pitää päästä töihin!!

Se on yksinkertaisesti törkeää ja itsekästä. Lapsen pitää saada toipua rauhassa, silloin toipuminen on varmaan nopeampaakin. Ja kipeä lapsi tartuttaa sekä muita lapsia että päiväkodin työntekijöitä. Yhden hoito-ongelmat siirtyvät yhä muiden riesaksi.

Osa vanhemmista pitää soittoa päiväkodista kiusantekona: että turhasta taas soitetaan ja sen takia pitää lähteä töistä kesken pois. Mutta kyllä ne asiasta soittavat. Jos lapsi ei ammattilaisen mielestä ole tarpeeksi terve ollakseen päivähoidossa, ei hän silloin sitä ole.

Kukaan ei ole korvaamaton, eikä poissaoloista tarvitse tuntea myöskään syyllisyyttä. On sekä oman lapsen että muiden lasten ja päiväkodin työntekijöiden etu, että sairas lapsi hoidetaan kotona.

Nimim. Terveys ensin

P.S. Eikö äitien itsekeskeisyydellä ole mitään rajaa?

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 18 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

18 vastausta artikkeliin “Älä vie sairasta lasta päivähoitoon”

  • Äiti 1994 sanoo:

    Onneksi ei tarvinnut koskaan viedä. Isä jäi kotiin (yleensä koska hänen työnsä salli sen helpommin) tai mummi soitettiin hätiin.

  • Tää niin risoo sanoo:

    Onneks omilla lapsilla jo tarhaikä takana, mutta mikään ei ärsytä niin paljon kuin nää idiootit jotka vie lapsia kipeänä hoitoon. Siinä kärsii kaikki muut lapset perheineen ja henkilökunta. Puhumattakaan siitä raukasta lapsesta joka joutuu puolikuntoisena hillumaan päiväkodissa itsekeskeisten vanhempien takia. MIKÄÄN työ ei oo niin tärkeää, etteikö lapsella olis oikeus sairastaa kotona tai jos on niin ehkä olis kannattanu hankkia vaan se kissa..

  • TT sanoo:

    En ole kuumeista tai oksentelevaa lasta hoitoon vienyt, mutta nenä valu välillä väkisinkin. Kaksi lasta ja totaali-yh, ei ollut pomo aina kovin ymmärtäväinen poissaoloille, mutta mikäs niille voi.

  • Ei sairaita lapsia hoitoon sanoo:

    Vein yksi aamu lasta hoitoon vastaan tuli lapsi joka oli just oksentanut. Ei jäänyt lapsi enää hoitoon vaan käännyttiin kannoillamme ja oltiin pari päivää varmuudeksi pois. Onneksi työt sallii tehdä näin. Sairaat lapset ei kuulu päiväkotiin. Tartuttavat muutkin.

  • Miksi pitää sairastuttaa kaikki muutkin sanoo:

    Kyllä se ärsyttää viedä itse lasta hoitoon kun vastaan tulee aivan räkäisiä lapsia nenä vuotaa paksua räkää ja pöpöt leviää. Tietää että kohta sitä ollaan taas poissa itsekin. Meillä, jos on epäilyskin että lapsi on yhtään kipeä jäädään kotiin katsomaan eikä viedä hoitoon.

  • Tuumailen sanoo:

    Meillä toimitaan pääsääntöisesti niin, että jos lapsi on kuumeinen, oksentaa, ripuloi tai on selkeästi huonovointinen, väsynyt tai jaksamaton, lapsi jää kotiin.

    Päiväkodista voi myös kysyä, millainen käytäntö heillä on näidenkin juttujen suhteen.

    Harvalla meistä on mahdollisuus jäädä pois töistä pelkän yskän tai lievän nenän valumisen vuoksi, niin optimaalista kuin olisikin pitää lapsi kotona lepäämässä.

  • Äiti95 sanoo:

    Itse koen, että työni on tärkeää (vanhusten palvelutalo), mutta jos lapsi kuumeessa, oksentaa tai yleisvointi huono jään kotiin hänen kanssaan. Jos vähän nenä vuotaa tai yskii vien hyvällä omalla tunnolla.

  • T sanoo:

    Näissä on aina ehdottoman kurjaa lukea itse tekstiä tai kommentteja. Kahden päiväkoti-ikäisen, toisen korvaoireisen ja toisen astmaattisen tukiverkostottomana yhna joutuu aika usein arvuuttelemaan aamuisin klo 6 lasten kuntoa. Ja joo on niitä palkattomiakin tullut otettua. Kuumeisena tai oksentelevana tietystikään en vie hoitoon mut kyl se räkäisyys on aika veteenpiirretty viiva. Ja mistä sen hoitajan saan klo 6 aamulla jos siihen jostain syystä olisikin varaa?

  • Kolmen täysi-ikäisen pojan äiti sanoo:

    En kommentoi mihinkään muuhun, kuin viimeiseen lauseeseen – Eikö äitien irsekeskeisyydellä ole mitään rajaa!

    Lapset on tehty yhteisesti, he ovat molempien vastuulla ja isät ovat ihan yhtä kykeneviä hoitamaan terveitä ja sairaita lapsia.

    Oma puolisoni kykeni siihen jo miltei 20 vuotta sitten

    Ei siis syyllistetä vain äitejä tästä ilmiöstä!

  • Terveenä hoitoon sanoo:

    Valiteeva, mutta totta, koin tämä myös, kun olin perhepv.hoitajana kun omat lapset oli pieniä. Pohjola vakuutuksessa on kotiapukuut terveysvakuutuksessa, josta saamme. Kotiin palkattua hoitajan, jos lapsi on kipeä yli 3pv. Ei taida olla yleisesti tiedossa, kuitenkin paljon lapsilla terveysvakuutuksiakin.

  • kahden, jo aikuisen lapsen vanha äiti sanoo:

    Tämä on valitettavasti niin totta! Silloin kun mun lapset oli pieniä, niin en ikinä vienyt sairasta lasta hoitoon. Pomo ei siitä tykännyt, kun jouduin olemaan pois töistä, mutta en välittänyt siitä. Esim. ei aina tarvitse olla kuumetta, vaikka lapsi on hyvinkin sairas. Asiasta oli sovittu päiväkodin hlökunnan kanssa, että minulle soitto heti, jos lapseni sairastuu, työt tietenkin kärsi, mutta ei se lapsen vika ole, jos on pipi. Silloin kaipaa juurikin äidin syliä ja huolenpitoa. Ja tietenkin se, että taudit tarttuu!!!

  • Nimetön sanoo:

    Monilla työpaikoilla saa olla sairaan lapsen takia poissa töistä max 3 päivää/ sairastuminen. Eli jos lapsi tulee maanantaina kipeäksi, niin torstaina on mentävä töihin ja lapsi hoitoon, jollei ole lähipiirissä muita, jotka voisi lasta hoitaa. Ja joo, palkatonta voi varmasti ottaa mutta pienituloisille ihmisille ei ole ollenkaan itsestäänselvyys, että on varaa ottaa sitä palkatonta. Tietysti jos lapsella on korkea kuume tai vaikka oksentaa, niin ei siinä ole oikein muita vaihtoehtoja, kuin jäädä kotiin sen lapsen kanssa. Mutta pitkittynyt räkätauti onkin sitten vaikeampi asia. Ja toisaalta kyllä jatkuvasti saa lukea tapauksista, joissa esim koeajalla on tullut purku ja todennäköisin syy on se, että vanhempi on joutunut olemaan sairaan lapsen takia poissa töistä liian paljon. Minulla on aina ollut hyvä tukiverkosto, joten minun ei ole koskaan tarvinnut viedä sairasta lasta hoitoon, mutta ymmärrän oikein hyvin niitä, jotka joskus joutuvat.

  • Suo siellä vetelä täällä sanoo:

    Olen niin samaa mieltä!
    T. Perhepäivähoitaja, joka on kohta reilun viikon hoitanut enemmän ja vähemmän räkäistä ja yskäistä porukkaa…ja nyt on kurkku kipeä ja päätä särkee.
    No, voipi olla että huomenna ei tää hoitotäti ole työkunnossa ja perheet joutuu järkkäämään hoidon itse

  • Tepa sanoo:

    Juurikin näin

  • Minna sanoo:

    Useat työnantajat tarjoavat myös konkreettista apua sairaan lapsen hoitopalvelun muodossa. Eli hoitajan kotiin työnantajan kustantamana (veroton etu). Vaihtoehtoja tarvitaan!

    https://www.vauva.fi/artikkeli/vanhemmuus/lapsi-sairaana-hoitaja-kotiin-avun-pyytaminen-ei-tee-kenestakaan-huonoa

  • Lepardi sanoo:

    Hyvä kirjoitus!
    Lapseni ovat pois päiväkodista ja koulusta aina jos sairastavat. Yritämme myös järjestää niin että jos lapsi aamulla kertoo kurkun olevan kipeä tai nenä vuotaa, saa hän jäädä kotiin. Pidämme sitten puolikkaita päiviä, saldovapaita tai mitä ikinä, ettei lapsi edes ehdi sairastua pahemmin. Yleensä tämä auttaa ja flunssa kesto lyhenee tai se ei edes iske. Kuka tietää, minkälaisena olisi iskenyt jos ei heti lepäisi.
    Minä myös kiittelen jos lapseni hyvinvoinnista pidetään huolta ja soitetaan että hän on sairastunut hoidossa. Sairaan lapsen paikka on kotona vanhempien kanssa.
    Pidän myös lapseni usein kotona jos minä sairastan, riippuen tietysti taudista.
    Mikä onkaan lapselle ihanampaa kun tajuta herätessään ettei äiti herättänytkään kukonlaulun aikaan repimään vaatteita päälle, vaan aurinko paistaa jo ja sai extrakerran nukkua siihen asti kun väsytti!

  • Jonny sanoo:

    Jokainen voi tässä kohtaa tehdä sen vesilasitestin: jos työntää sormen lasilliseen vettä ja siihen jää pois ottaessa kolo, voi olla että on niin tärkeä henkilö, ettei todellakaan voi jäädä pois töistä. Me muut, joista ei moista koloa jää, voimme aivan hyvin jäädä hoitamaan sitä sairasta lasta kotiin, emme ole korvaamattomia…