On se kumma, että sama ilmiö vaan toistuu ja toistuu. Joka flunssakausi ja tasaisesti muulloinkin päivähoitoon tuodaan lapsia, joiden paikka olisi kotona oman vanhemman kanssa. Kuumeisia, räkäisiä ja pahoinvoivia lapsia. Kun vanhemmilla on niin tärkeä työ, että sieltä ei voi olla pois.

Ehkä kyse on siitä, että työpaikalla ollaan nihkeitä ja suhtaudutaan poissaoloihin ikävästi. Ehkä siellä on yyteet päällä tai hirveä työsuma. Silloin on vaikea jäädä töistä pois. Ja jos lapsi sairastaa paljon, vanhempaa voi hävettää olla jatkuvasti kotona lasta hoitamassa, mutta minkäs sille mahtaa. Sairasta lasta saa lain mukaan jäädä hoitamaan kotiin, eikä yksikään vanhempi toivo sitä, että lapsi olisi yhtenään kipeä.

Mutta oli tilanne töissä mikä tahansa, ei kipeänä olevaa lasta vaan voi tuupata hoitopaikan huoleksi.

Tietysti on niitä tapauksia, että lapsi on aamulla aivan hyvinvoiva, ja kuume tai oksentelu iskee ihan puskista. Sellaista sattuu, eikä vanhempi voi näitä tilanteita ennakoida. Mutta sitten on näitä, että vanhempi ujuttaa lapsen hoitoon, vaikka lapsi on selvästi sairas.

Särkylääkettä vaan kuumeiselle lapselle, että kuume laskee ja lapsi päikkyyn! Tai yöllä oksennellut lapsi vaan tyynen rauhallisesti hoitoon. Koska minun pitää päästä töihin!!

Se on yksinkertaisesti törkeää ja itsekästä. Lapsen pitää saada toipua rauhassa, silloin toipuminen on varmaan nopeampaakin. Ja kipeä lapsi tartuttaa sekä muita lapsia että päiväkodin työntekijöitä. Yhden hoito-ongelmat siirtyvät yhä muiden riesaksi.

Osa vanhemmista pitää soittoa päiväkodista kiusantekona: että turhasta taas soitetaan ja sen takia pitää lähteä töistä kesken pois. Mutta kyllä ne asiasta soittavat. Jos lapsi ei ammattilaisen mielestä ole tarpeeksi terve ollakseen päivähoidossa, ei hän silloin sitä ole.

Kukaan ei ole korvaamaton, eikä poissaoloista tarvitse tuntea myöskään syyllisyyttä. On sekä oman lapsen että muiden lasten ja päiväkodin työntekijöiden etu, että sairas lapsi hoidetaan kotona.

Nimim. Terveys ensin

P.S. Eikö äitien itsekeskeisyydellä ole mitään rajaa?

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 4 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

4 vastausta artikkeliin “Älä vie sairasta lasta päivähoitoon”

  • Tepa sanoo:

    Juurikin näin

  • Minna sanoo:

    Useat työnantajat tarjoavat myös konkreettista apua sairaan lapsen hoitopalvelun muodossa. Eli hoitajan kotiin työnantajan kustantamana (veroton etu). Vaihtoehtoja tarvitaan!

    https://www.vauva.fi/artikkeli/vanhemmuus/lapsi-sairaana-hoitaja-kotiin-avun-pyytaminen-ei-tee-kenestakaan-huonoa

  • Lepardi sanoo:

    Hyvä kirjoitus!
    Lapseni ovat pois päiväkodista ja koulusta aina jos sairastavat. Yritämme myös järjestää niin että jos lapsi aamulla kertoo kurkun olevan kipeä tai nenä vuotaa, saa hän jäädä kotiin. Pidämme sitten puolikkaita päiviä, saldovapaita tai mitä ikinä, ettei lapsi edes ehdi sairastua pahemmin. Yleensä tämä auttaa ja flunssa kesto lyhenee tai se ei edes iske. Kuka tietää, minkälaisena olisi iskenyt jos ei heti lepäisi.
    Minä myös kiittelen jos lapseni hyvinvoinnista pidetään huolta ja soitetaan että hän on sairastunut hoidossa. Sairaan lapsen paikka on kotona vanhempien kanssa.
    Pidän myös lapseni usein kotona jos minä sairastan, riippuen tietysti taudista.
    Mikä onkaan lapselle ihanampaa kun tajuta herätessään ettei äiti herättänytkään kukonlaulun aikaan repimään vaatteita päälle, vaan aurinko paistaa jo ja sai extrakerran nukkua siihen asti kun väsytti!

  • Jonny sanoo:

    Jokainen voi tässä kohtaa tehdä sen vesilasitestin: jos työntää sormen lasilliseen vettä ja siihen jää pois ottaessa kolo, voi olla että on niin tärkeä henkilö, ettei todellakaan voi jäädä pois töistä. Me muut, joista ei moista koloa jää, voimme aivan hyvin jäädä hoitamaan sitä sairasta lasta kotiin, emme ole korvaamattomia…