Kaverilla polttarit tai muut harvinaislaatuiset humpat, mutta mitä tekee vauvojen äidit; jättää iloittelut välistä vai pistää vauvan narikkaan?

Kaikkeenhan me äidit vedämme rajat. Milloin lapsi on kypsä siihen tai herkkyysajalla tuohon? No, milloin imeväisikäisen voi jättää vuorokaudeksi toisen hoivaan. Onko siihen oikeaa tai väärää vastausta, pohtii Äitikaveri.

”Istuimme iltaa tyttökavereitten kanssa ja mukaamme oli saatu aika tuore äiti. Hänen vauvansa oli vajaa kahden kuukauden ikäinen ja lapsi oli jäänyt turvallisesti isänsä hoiviin. Tarkoituksemme oli juhlistaa yhteisen ystävän polttareita, olimmehan tunteneet jo yli kymmeniä vuosia, aina ala-asteelta saakka. Meillä muilla on jo hieman isommat lapset ja emme todellakaan tunteneet huonoa omaatuntoa siitä, että pääsimme hieman kotiympyröistä tuulettumaan. Meidän sotasuunnitelmamme piti sisällään kauneushoitoja, ammattihierojan palveluita, saunomista ja sitten perinteistä illallistamista sekä sen jälkeen baarikierrosta. Kun kerrankin yhdessä ulos päästiin hyvällä syyllä! Yöksi olimme vuokranneet mökin lähistöltä käyttöömme.

Istuimme siellä hulppean vuokrasaunan ylälauteilla ihanan raukeina kun eräs porukastamme kommentoi, ettei voi ymmärtää Tiinaa (nimi muutettu, heh!), joka kehtaa jättää avuttoman vauvansa noin pienenä yksin yön yli. Kyseinen äiti oli para aikaa pukuhuoneen wc:ssä pumppaamassa tulvivia maitojaan viemäriin, joten hän ei kuullut selkänsä takana käytävää keskustelua. Mielipiteitä tuli puolesta ja vastaan. Monen mielestä oli täysin ok, että isä hoitaa pientäkin vauvaa ja onhan useita pakonsanelemia juttuja, jolloin äiti ei voisi olla paikalla vaikka tahtoisi. Tuli ymmärrystä myös sille miten tärkeää on olla osana tiivistä ystäväporukkaa ja täysin luonnollista, että hän lähti mukaamme. Jonkun mielestä yön yli ei kuitenkaan saisi olla, eikä ainakaan koskea kuohujuomiin. Pari kavereistamme oli kuitenkin vankasti sitä mieltä, että oli edesvastuutonta lähteä pämppäämään ja jättää pieni vauva kotiin. Oli syy mikä hyvänsä. Heiltä ei herunut sympatiaa edes äidin pään tuuletukselle, sillä he itse eivät olleet kumpainenkaan jättäneet lapsiaan yön yli ennen kriittistä yhden vuoden rajapyykkiä.

Meillä oli kyllä vallan hauska ilta. Juomaa riitti ja tuore äitikin nautti suunnattomasti. Hän lähti kotiin heti aamulla huitaistuaan pikaisen aamiaisen nassuun. Kotona isä ja vielä nimetön vauva olivat pärjänneet vallan mainiosti, yökin oli mennyt kahdella syötöllä. Jäin silti miettimään, että tuomitaanko me näin herkästi muiden valintoja. Ihan kavereidemmekin. Eivätkö äidit etenkin ole tarkkoja vaistoamaan lastensa tarpeet ja tekevät ihan oikean valinnan milloin jättävät lapsensa ensimmäistä kertaa yön yli toisen hoitoon. Pienimuotoinen morkkishan sitä saattaa olla joka tapauksessa, mutta ympäristön paheksunta suoraan tai selän takana ei varsinaisesti auta asiaa.”

Telkkari vahtii meidän lapsia

Nainen on syyllistymisen mestari

Tinderiin ja äkkiä pois

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 4 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

4 vastausta artikkeliin “Huono äitikö vauvan yksin kotiin jättää?”

 • kahden äiti sanoo:

  Itse en olisi vielä noin pientä voinut jättää, mutta jos joku toinen jo pystyy nauttimaan illasta ilman vauvaa, niin mitäs väärää siinä on jos kerran isä hoitaa. Vauvalla ei varmasti ole hätää, itse vain olin niin kiinni vauvassa ja lisäksi inhosin just tuota pumppailua, joka oli hankalaa ja epämiellyttävää, että en senkään takia kyllä yön yli olis jättänyt vauvaa niin kauan kuin olivat täysimetyksellä.

 • Leenuska sanoo:

  Mäkin oon jättänyt esikoiseni viikonlopuiksi isänsä kanssa kotiin opiskelujen takia, yhteensä ehkä 8 viikonloppua. Hyvin pärjäsivät, huoli tutin ja pullon, lypsin itte joka välis. Vauva oli ekalla kerralla vajaa 2kk. Muiden 3 lapsen kanssa en oo vakavasti edes harkinnut, ei oo kelvannut tutti, pullo eikä muut ku äiti ekaan vuoteen. Riippuu ihan vauvasta ja tilanteesta, miten voi jättää. 🙂 ei syyllistetä muita, kyllä äidit ihan itse osaa sen vähän liiankin hyvin.

  • Mh sanoo:

   Oikeesti?Mä olen jättänyt esikoisen 2 kk ikäisenä äidilleni yöhoitoon. Äitini on kasvattanut 3 lasta. Ja selviytyy paremmin kuin minä. Anoppikin on kasvattanut 2 lasta. Kuopukseni oli 1.5 kk kun pääsi mummun viihdyttäjäksi. Ja kyllä lapseni 6-vuotias ja 4kk ovat säännöllisesti yökylässä. Jotta vanhemmat voivat viettää yhdessä tai ystävien kanssa aikaa. Tosin minulla on ollut onni,että lapseni nauttivat muidenkin kuin äitinsä seurasta ?. Ja miksi äidit eivät luota isiin? Olen sitä mieltä että isät ovat yhtä huonoja hoitajia kun äiditkin. Ikinä ei olla ystävä porukassa tuomittu kenenkään valintoja. Otetaan jopa toisten vanhempia lapsia hoitoon jos tulee uusi tulokas. Näin annetaan äidille aikaa tutustua pienokaiseen. Ja me kirrätämme lasten vaatteita ja tavaroita ystäväpiirissä. Kukaan ei taida enää tietää missä oma tavara on??ja me ollaan laiskoja….lapsille purkista ruokaa…?

 • Memi sanoo:

  Jos vauvalle kelpaa pullo ja äidillä on kumppani/apulainen, joka hoitaa vauvaa yön yli, niin menköön äiti vaikka taloyhtiön pyörävarastoon nukkumaan kun vauva on vaikka kuukauden ikäinen, että saa levätä.
  Kateellisten panettelua tuo kitinä, että äiti ei saisi lähteä mihinkään ennen kuin lapsi on vuoden ikäinen.
  Lisäksi yhtään sympatiaa eivät saa taaperoimettävät äidit, jotka toimivat yli vuoden ikäisten lasten tutteina vuorokauden ympäri ja valittavat väsymystään. Tässä taloudessa yli 1-vuotiaat lapset eivät lähtökohtaisesti syö/juo klo noin 20-07 välisenä aikana muuta kuin vesihörppyjä, koska mm. happohyökkäys.