Krapulan estämiseen ja karkoittamiseen löytyy paljon niksejä. Lienevätkö ne totta vai eivät?

Esimerkiksi sanonta Ensin olut, sitten viini, aamulla on olo fiini!, onko siinä perää?

Ei ole, selvittivät tutkijat.

Tuskinpa kukaan tästä kovasti yllättyy, mutta tutkimuksessa selvisi että kohmelon kamaluuden määrää juotu alkoholimäärä, ei se, missä järjestyksessä juomat juodaan. Ei siis ole väliä sillä, juotko ensin viiniä ja sitten olutta tai toisin päin.

Tutkijaparat olivat kovilla selvittäessään asian oikeaa laitaa. He juottivat koehenkilöitä kahtena eri iltana laboratorio-olosuhteissa.

90 koehenkilöä saivat juodakseen vaihtelevassa järjestyksessä kaksi ja puoli pinttiä (eli noin kolme kotoista tuopillista) olutta ja neljä isoa lasillista valkoviiniä – huh huh! Huh huh saattoivat puuskahtaa myös tutkijat, jotka joutuivat huutamaan kännissä tanssiville ja laulaville koehenkilöilleen ohjeita megafonilla..!

Kun koehenkilöt käskettiin ulos labrasta ja nukkumaan yhden aikaan yöllä, ei heitä enää naurattanutkaan. Mutta tutkijoiden mukaan ”oksentelua oli odotettua vähemmän”.


Ylin kuva Paloma A.

Seuraavana päivänä koehenkilöiden tuli arvioida krapulansa kauheus, ja näin voitiin vertailla tuloksia eri juomakombinaatioiden välillä. Osallistujat arvioivat muun muassa päänsäryn, huimauksen, vatsakivun ja pahoinvoinnin määrää. Maksimilukema darratestissä oli 56, ja osallistujat saivat tuloksia väliltä 13-20. Lukemaan ei vaikuttanut se, missä järjestyksessä alkoholijuomat oli juotu.

”Jos juo liikaa alkoholia, siitä seuraa krapula”, totesivat tutkijat tyhjentävästi.

Kokemus tietysti kertoo, että joillekin meistä sopivat toiset juomat paremmin kuin toiset. Nukkumisen, syömisen ja alkoholittomien nesteiden nauttimisen määrällä voi toki olla vaikutusta sihen, kuinka pahalta kanuuna tuntuu. Naiset saattavat huomata myös hormonikierron vaikuttavan siihen, kuinka kurja olo juomisesta seuraa.

Kunnollisilla yöunilla, terveellisellä ja riittävällä syömisellä sekä nesteiden nauttimisella voi onnistua vähentämään krapulan koettelevuutta. Mutta fakta on se, että ainoa varma keino välttyä krapulalta on olla juomatta alkoholia.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia