Välillä kaikista pienten lasten vanhemmista tuntuu että ei jaksa. Että kun tuo huutava paketti on niin pieni, niin voisi suhteellisen helposti vaan lätkäistä päälle osoitekortin ja lähettää se mummolaan, tai timbuktuun.

Niinä harvoina hetkinä kun se vihdoin nukkuu rauhallisesti niin on se kyllä maailman ihanin, ja silloin unohtaa helposti että nyt olisi just oikea hetki itsekin saada sitä paljon kaivattua unta, ja jää vaan ihailemaan pientä tuhisevaa täydellisyyttä, jonka sinä teit itse, ihan alusta asti!

Sitten pääsee taas syyttämään itseään, kun ei hyödyntänyt sitä hiljaista hetkeä kun olisi ollut mahdollisuus. Ei auta vaikka kuinka väsyttää, pitää valvoa ja vahtia, ja siivota sormiruoat ja puolikas lautasellinen puuroa lattialta, ja jahdata kiemurtelevaa tai karkailevaa paljasta takamusta, ettei vaan ehdi tulla pissa just sinne mistä ei jaksaisi tänään siivota. On se vanhemmuus niin ihanaa!

Ja ootas vaan kun se siitä kasvaa! Tuleeko siitä helpompaa? No ei, joskus menee vielä vaikeammaksi, omalla tavallaan, mutta on niitä hyviäkin asioita odotettavissa. Tässä kymmenen seikkaa joita voit odottaa lapsen kasvaessa:

1. Turvavyö osataan kiinnittää itse

Tiedätkö, tulevaisuudessa sun ei tarvitse enää kuluttaa puolta tuntia siihen että kaikki mukaan lähtevät saadaan turvallisesti autoon. Jossain vaiheessa riittää että huutaa sieltä etupenkiltä että “Nyt ne turvavyöt kiinni tai tämä auto ei liiku yhtään mihinkään!” tai “Vyö takaisin tai jäädään tähän!”.

Lisäplussaa! Jossain vaiheessa sun ei enää tarvitse raahata mukana reissuilla matkarattaita ja turvaistuimia!

2. Itsenäistyminen vessajutuissa ja hygieniassa

Kunhan lapsi vähän kasvaa, joskus vähän enemmän, voit heittää hyvästit vaipparallille ja pottaharjoittelulle! Ei kuulu enää että “Pyyhkimään!”, ja saat käydä yksin vessassa! No joo, joskus joutuu vieläkin huutamaan sieltä että “Äiti on nyt vessassa, odota!”, mutta toivottavasti ei enää kovin kauaa.

Lisäksi jossain vaiheessa suihkussa käyminen luonnistuu ihan ilman apua ja tappelua. Tässä kyllä tulee takapakkia siinä teini-iän kohdilla, mutta silloinkaan ei enää tarvitse itse olla mukana siellä suihkussa pesemässä lasta. Yleensä.

3. Ei enää yöheräilyjä!

Paitsi kun on painajaisia, tai joku kuorsaa, tai ei saa nukuttua kun odotetaan teiniä kotiin, tai stressataan että kuinka yökylässä pärjätään. Tai aikuisen lapsen uudessa omassa kodissa. Joskus ei edes tarvitse tapella nukkumaanmenosta, viimeistään sitten kun lapset ovat nukkumassa eri katon alla.

4. Omatoimista ruokailua

Isommat lapset osaavat itse ottaa välipalaa, iltapalaa, aamupalaa (voi itse nukkua pitkään), ja vielä isommat kykenevät myös valmistamaan omia lämpimiä aterioitaan. Toisinaan joku isompi pikkuenkeli voi jopa keittää sinulle aamukahvin valmiiksi.

Aterioiden sisällöstä voi varautua väittelemään, tai joskus voi esittää ettei edes huomannut että itse tehty ateria oli suklaamuroja sokerilla tai pelkkää vaaleaa leipää voilla, taas. Mutta pääasia on, että sun ei tarvitse syöttää tai siivota jälkiä! No, syöttää ainakaan.

Donitseja kulhossa

Kuva Court Prather. Ylin kuva Andriyko Podilnyk.

5. Saat apukäsiä kotitöihin

HAHA! Joopa joo, niin ne väittää. Ehkä jos lahjotaan tai maksetaan kotitöistä, tai jaksetaan jankata niin kauan että ne tiskit menee koneeseen asti. Mutta kuulemma on myös lapsia jotka ihan oikeasti mielellään auttavat kotitöissä. Lähettäkää tännekin sellaisia.

6. He ymmärtävät kun sinulla on huono päivä

Pienempien lasten kanssa on vaikeaa koska vauvalle on ihan turha sanoa että nyt potuttaa sen verran että en jaksa hymyillä. Isommille lapsille voi kertoa miltä just nyt tuntuu, ja joskus jopa oma-aloitteisesti astutaan apuun, kun sinä tarvit ymmärrystä tai vähän omaa tilaa. Joskus sieltä tulee jopa rohkaisevia sanoja tai lämpimiä haleja.

7. Tunteita, ja mielipiteitä, osataan sanoittaa

Kasvaessa ja sanavaraston laajetessa opetellaan myös omien tunteiden ilmaisua ja ymmärrystä. Helpottaa huomattavasti kun ei tarvitse arvailla että johtuuko itku nyt vatsassa kiertävästä eksyneestä pierusta vai siitä että tuntuu että äiti ei kuullut tai huomioinut tarpeeksi. Lisäksi huomaat, että pikkuihmiselläsi on myös omia mielipiteitä, joita tuodaan esiin aktiivisesti ja toisinaan ärsyttävästikin.

Mustavalkoinen kuva legoperheestä

Kuva Daniel Cheung.

8. Ei kiukuttelua karkkihyllyllä

Ovet voivat paukkua kotona ja kiukkuamiselta ei vältytä tulevaisuudessakaan, mutta harvemmin näkee teini-ikäisiä makaamassa ruokakaupan lattialla itkupotkuraivareissa kun ei saa tikkaria, tai kun ei voitu ostaa koiranruokaa, kun ei ole koiraa. Jopa kouluikäinen kuuntelee selityksen että miksi aina ei voi saada kaikkea mitä haluaa. Hyvästit tuomitseville katseille kassajonossa!

9. Osataan kertoa kun käy kipeää

Enää ei tarvitse itkeä syyllisenä kun ei voi tietää mihin koskee tai mikä on kipeä. Isommat lapset kyllä kertovat kun on oksettaa tai kurkku on kipeä, ja silloin voidaan hoitaa juuri oikealla tavalla pientä isompaa potilasta.

10. Saat seuraa!

Vauvat ovat ihania, mutta harvemmin niiden kanssa saa henkeviä keskusteluja aikaiseksi. Yksinäisyys vähenee kun seuralaisista kasvaa taaperon tilalle itsenäisiä ihmisiä, omine mielenkiintoisine kokemuksineen ja näkemyksineen. Sinulle tulee olemaan ympärilläsi ihmisiä jotka aidosti rakastavat sinua sinuna. Ihmisiä jotka saavat sinut nauramaan, itkemään ja tuntemaan että olet elossa.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia