Mikä ihme siinäkin on, että lapset rakastavat olla likaisia? Useimmat heistä tuntuvat myös rakastavan vettä, kylpemistä ja suihkussa loiskuttelua, mutta peseytyminen on silti varsinainen murheenkryyni.

Hallittavissa se on silloin, kun vanhempi vielä peseen lapsen. Vauva oppii aika äkkiä, että kylpy on ihana juttu ja suihkussa on mukavaa. Mutta taapero alkaa jo pistää vastaan, vaikka vetessä kluttaamisesta nauttisikin. Homma pahenee koko ajan. Ongelmissa ollaan, kun lapsi alkaa olla ala-asteiässä ja vastaamaan itse peseytymisestään.

Hiukset likaantuvat nopeammin ja hikikin alkaa haista. Mutta suihku ei lasta kiinnosta. Murrosiän lähetessä ja murrosiässä peseytymisestä tulee entistä tärkeämpää. Toiset teinit muuttavat suunnilleen asumaan suihkuun, toisia täytyy yhä painostaa.

Vaatii muistuttamista ja vahtimista saada lapsi peseytymään riittävästi. Jos vanhempi ei voi olla kyttäämässä tuleeko hampaat pestyksi ja hiukset harjatuksi, mitään ei tapahdu. Iltaisin pitää muistuttaa 38 kertaa ja oikeasti väijyä, että lapsi menee suihkuun.

Miten tätä peseytymisvastaisuutta voisi lieventää?

Kokeile näitä keinoja:

– Kehu lasta kun hän on peseytynyt

Ihanan pehmeät sun hiukset on! Tuoksutpa hyvältä. Sun hiukset kiiltää kauniisti.

– Osta hyväntuoksuisia tai lapsen nenää ja ihoa ärsyttämättömiä tuotteita

Lapset yleensä tykkäävät hedelmäisistä tuoksuista. Murrosikäisetkään eivät välttämättä halua käyttää kovin ”aikuisia” tuotteita, vaan tykkäävät kaikesta makealta tuoksuvasta ja hauskasta. Jos lapsi ei tykkää tuoksuista tai on herkkä niille, osta hajusteettomia tuotteita.

– Anna lapsen päättää itse

Anna lapsen valita, mitä hygieniatuotteita hän käyttää. Älä pakota käyttämään tiettyä saippuaa tai tiettyä ja tietynlaista deodoranttia. Jos tuote on mieluinen, lapsi käyttää sitä.

– Vetoa lapsen kiinnostuksenkohteisiin

Mikä lasta innostaa? Kerro hygieniasta siltä kantilta. Esimerkiksi bakteerien vaikutus hienhajuun voi olla jännä juttu.


Ylin kuva Matthew Tkocz.

– Puhu siitä, mikä peseytymisessä on kivaa

Kysehän ei ole vain siitä, että lapsi ei haise. Peseytyminen voi olla oikein mukavaa ja siitä tulla parempi olo. Suihkuhetki voi rentouttaa ja saada olosta itsevarmemman. Peseytyminen on itsestä huolehtimista sekä omasta terveydestä välittämistä!

– Keskustelkaa kaikesta!

Puhu lasten kanssa siitä, mitä murrosiässä tapahtuu ja miksi muutokset vaikuttavat peseytymistarpeeseen. Ja siitä, millaista kosmetiikkaa teillä käytetään. Haluatteko käyttää hajustettuja tuotteita vai hajustamattomia. Entä miten valitaan eettisiä tuotteita? Mitä asioita tulee tietää, kun ostaa hygienia- tai kosmetiikkatuotteita?

– Puhu avoimesti

Kun lapsi kysyy, miksi käytät deodoranttia tai ajatko ihokarvojasi, vastaa avoimesti ja rehellisesti. Nämä ovat hyviä hetkiä kertoa siitä, millainen hygieniataso on välttämätöntä hyvinvoinnin ja kanssaihmisten kannalta, ja mikä taas on vapaaehtoista. Muista myös neuvoa lasta tuotteiden käytössä.

– Älä tuhlaa turhaan

Kuten aiemmin jo mainittiin, anna lapsen itse valita käyttämänsä tuotteet. Lapselle tai teinille on turha ostaa luksuskosmetiikkaa, perustuotteet käyvät hyvin. He yleensä tykkäävät lotrata tuotteilla tai sitten ne saattavat jäädä käyttämättä, joten suuri rahallinen panostus ei usein ole järkevää. Tietysti, jos lapsella on esimerkiksi iho-ongelmia, ei niiden hoidossa kannata pihistellä.

– Valmistaudu

Lapsi on yhtäkkiä teini. Kun olette jo aiemmin puhuneet hygienia-asioista ja murrosiän muutoksista, kuten kuukautisista, ei lapsellekaan tule yllätyksiä.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 5 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

5 vastausta artikkeliin “Näin saat lapsen peseytymään!”

 • Nimetön sanoo:

  Hyväpikkutyttöpestään

 • Erityisherkän äiti sanoo:

  Lapsi voi olla myös erityisherkkä jolloin peseytyminen voi tuntua inhottavalta. Meillä on tämmöinen lapsi. Hän rakastaa suihkussa oloa ja uimista, mutta kun hiuksia pitää alkaa kastelemaan ja pesemään niin lapsi alkaa venkuloimaan ja jopa itkemään. Hampaiden pesun kanssa on sama ongelma. Olemme käyneet asian takia myös lastenlääkärillä joka on erikoistunut näihin ongelmiin, ja hän on sanonut, että ongelmat hiustenpesun ja hampaiden harjauksen kanssa kulkevat käsikädessä erityisherkällä lapsella. Ajan kanssa saattavat lieventyä, mutta nyt mennään vain rauhallisin askelin asian kanssa.

 • Peseytyy vapaaehtoisesti sanoo:

  Ei tuota ole koskaan tarvinnu pakottaa pesulle, pienenä se tuli pois pakolla. Ollaan juteltu hygieniasta murkkuikää lähestyttäessä ja dödö löytyy. Hammaspesuista pitää aina muistuttaa ja vahtia.

 • Vesipedon mutsi sanoo:

  Meillä ei koskaan ole ollut ongelmaa lapsen pesuista. Pienenä se piti pakottaa pois pesusta ja nyt murkkuiän kynnyksellä menee itse. Olen ostanut dödön ja kertonut hygienian tärkeydestä nyt kun hiki alkaa haista. Tukkakin on pesty tappeluitta aina. Vesi elementtinä on hänelle mieluista, olipa uimassa tai pesulla.

 • Mutsi sanoo:

  Eikö yksinkertaisesti riitä että perheen aikuinen sanoo että nyt mars pesulle?