Sitähän luulee, että unettomat yöt ovat ohi, kun vauva-aika on ohi. Siis aluksi luulee, asioiden oikea laita paljastuu aika äkkiä!

Taaperot saattavat olla vielä tuhoisampia vanhempien yöunen kannalta kuin vauvat.

Taaperolla on nimittäin jo oma tahto ja monenlaisia omia taitoja. Lisäksi maailmassa ei kertaakaan ole tavattu yhtäkään taaperoa, joka joka ilta HALUAISI nukkumaan. Ehei, taaperoita EI VÄSYTÄ ja heillä on jo keinoja yrittää välttää nukkumaanmeno.

Osa taaperoista tekee nukkumaanmenosta uskomattoman shown. Pitää olla sitä, pitää olla tätä, pitää päästä pissalle, pitää saada juotavaa, pitää saada unilaulu, pitää olla pimeää paitsi että pitää olla valoisaa, pitää olla nallepyjama paitsi että nyt on kuuma.

On taaperoita, jotka eivät pysy sängyssään. On taaperoita, jotka pysyvät siellä aluksi mutta eivät koko yötä. On taaperoita, joilla on yöllisiä kauhukohtauksia, on painajaisia näkeviä taaperoita. On niitä taaperoita, joiden sängystä kuuluu laulelua oikeasti tuntien ajan.

Mutta sekä taaperon että vanhempien on pakko saada unta. Mitä tehdä?


Kuva Paul Hanaoka, ylin kuva Picsea.

Kokeile näitä keinoja:

– Huolehdi siitä, että lapsi ei nuku päiväunilla liian pitkään. Kukaan ei pysty nukkumaan loputtomasti. Jos päiväunet ovat kovin pitkät, ei illalla nukuta. Sama juttu kuin meillä aikuisillakin!

– Keskustele lapsen kanssa nukkumaanmenon tärkeydestä. Taapero on toki pikkuinen, eikä häntä varsinaisesti kiinnosta aikuisen argumentit. Mutta jokainen meistä tekee mieluummin asioita, joille on joku perusteltu syy, kuin asioita jotka tuntuvat yksinomaan tyhmiltä. Pienikin lapsi ymmärtää enemmän kuin uskomme.

– Puhu lapsen kanssa siitä, milloin on sopiva aika nousta ylös. Taaperollakin voi olla herätyskello – ilmaisemassa sitä aikaa, milloin on aamu ja voi nousta ylös. Myös tarpeeksi pitkään nukkumista voi joutua opettelemaan.

– Älä reagoi. Tiedät kyllä itsekin, milloin taaperolla on oikeasti nälkä, jano tai pissahätä. Kolmen minuutin välein ei pissata oikeasti, jos lapsi on terve. Laita ovi kiinni, tai jätä raolleen, ja vastaa taaperon vaatimuksiin ainostaan ”Nyt on yö, nyt nukutaan”.

– Puhu lääkärin kanssa. Joillain lapsilla voi olla uniongelmia, joihin ei auta päiväunien, ulkoilun, ruokavalion, huomionsaannin sun muun tarkistaminen. Joissain tapauksissa lapsikin voi tarvita esimerkiksi melatoniinia. Lapsen oikeus on saada riittävästi unta, eikä riittävä uni joka tilanteessa vanhemman omin neuvoin järjesty.

– Mieti palkitsemisjärjestelmä. Kenties tarrajärjestelmä toimii, tai kenties käytte ostamassa jotain pieniä juttuja palkintolaatikkoon. Onnistuneen yön jälkeen saa tarran tai pikku palkinnon. Esimerkiksi 10 tarrasta saa yhdessä sovitun palkkion, kuten lelun tai retken.

– Järjestele makkari uusiksi. Hanki vanhempien sängyn viereen pieni patja tai vastaava. Sano lapselle, että jos hän haluaa tulla vanhempien sänkyyn yöllä, hän voi tulla patjalle. Näin lapsi saa turvaa vanhemmistaan, mutta näiden uni ei häiriinny pikkujalkojen monotuksesta ja lapsen kieriskelystä sängyssä.

Lähde.

Mikä teillä on toiminut iltojen ja yön rauhoittamiseksi? Kerro kommenteissa!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 1 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

Yksi vastaus artikkeliin “Mikä ihme avuksi kun taapero ei nuku?!”

  • Nimetön sanoo:

    Aikaisiin aamuherätyksiin toimi pienillä lapsilla, jotka eivät vielä osaa katsoa kelloa: ajastimella oleva pieni lamppu, johon syttyi valo, kun oli sopiva aika herätä. Valo oli niin pieni, ettei siihen herännyt, mutta siitä sai tarkistaa ”joko on aamu”.