Vauvat ovat ihania! Mutta vauvat eivät ole vain söpöjä. Pikkuiset myös osaavat kaikenlaista, ja heidän elimistössään on monenlaisia jänniä juttuja, mitä aikuisen kropassa ei enää olekaan…

Vauvoilla ei ole polvilumpioita

Ne nimittäin kehittyvät vähitellen puolen vuoden iästä eteenpäin.

Vauvat osaavat ryömiä heti

Vastasyntynyt pääsee kömpimään imemään nänniä ihan itse, jos hänet asettaa valmiiksi äidin rinnalle, selvisi ruotsalaistutkimuksessa.

Vastasyntyneet vauvat eivät osaa itkeä

Ääntä vauvoista tietysti lähtee, ilmoituksena nälästä, huomiontarpeesta, väsymyksestä tai säikähdyksestä. Mutta kyyneliä pikkuiset eivät ihan heti vuodata. Kyynelkanavat alkavat toimia muutaman viikon iässä, joskus harvoin vasta muutaman kuukauden ikäisenä.

Eivätkä hymyillä

Äitien vankka kokemus väittää muuta, mutta virallisesti vauvat eivät osaa hymyillä kuin vasta noin kuukauden iässä. Ensimmäistä nauruakin pitää jonkin aikaa odotella, siitä huolimatta että vauva kyllä on tyytyväinen. Muistatko sinä vielä sen, kun kuulit vauvasi ensimmäisen naurun?

Vauvoilla on 300 luuta

Aikuisilla on vain 206. Vauvojen ”ylimääräiset” luut katoavat luutumalla yhteen.


Kuva Janko Ferlic, ylin kuva Michal Bar Haim.

Vauvoilla on 70 refleksiä

Refleksien tarkoitus on suojella vauvaa. Tunnetuimpia lienee kävelyrefleksi: jos vauvaa pitelee tasaisella pinnalla seisovassa asennossa, vauva ottaa ”askelia”. Hän ei vielä osaa kävellä, mutta kävelemisen taito on silti ikäänkuin valmiiksi asennettuna häneen. Toinen tunnettu refleksi on Moro, joka ei tarkoita tamperelaista moikkausta vaan sitä, että vauva säikähtäessään avaa kädet sivuille.

Vauvoja NU-KUT-TAA

Vauvat tarvitsevat kehittyvien aivojen takia todella paljon unta. Vaikka varsinkin koliikkivauvan vanhemmista voi tuntua ihan muulta, pienet vauvat nukkuvat suurimman osan ajasta.

Vauva tuntee äitinsä äänen – ja musiikkimaun

Vauvat tunnistavat kuulemansa kappaleet jopa neljä kuukautta synnytyksen jälkeen ja saattavat rauhoittua tunnistaessaan tutun kappaleen – Popeda siis raikaamaan vaan! Äidin äänen he tunnistavat jo heti syntyessään.

Eri kieliset vauvat itkevät eri aksentilla

Jep, kaikki vauvat eivät itke samalla tavalla. Itkusta voi erottaa vanhempien puhuman kielen. Kuuntelepa vauvojen itkua ulkomailla!


Kuva Giu Vicente.

Vauvat voivat niellä ja hengittää samaan aikaan

Aikuinen ei pysty tähän, ja vauvakin menettää taidon noin seitsemän kuukauden iässä. Sitä ennen nieleminen ja hengittäminen samaan aikaan sujuu: mietipä vaikka rintaa imevää vauvaa. Eipä siis ihme, että tukkoinen nenä hermostuttaa vauvoja niin kovasti!

Vauvat pitävät enemmän naisten äänistä

Vauvat reagoivat paremmin korkeampiin kuin mataliin ääniin. Useat meistä alkavatkin ihan luonnostaan lässyttää tavallista korkeammalla äänellä kun puhumme vauvalle.

Vauva näyttää kummaltakin vanhemmaltaan

Usein ajatellaan, että vauva näyttää isältään. Ajatus pohjautunee siihen, että vauvan äiti on aina varma, mutta isä voi teoriassa olla joku muu. Uusimmat tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että vauva näyttää yhtälailla molemmilta.

Lähde.

P.S. Usein väitetään, että vauvat nauravat 300 kertaa päivässä, tämä oli mainittu myös tähän juttuun lähteenä käytetyssä artikkelissa. Se ei kuitenkaan taida olla totta! Jos vauva olisi valveilla 10 tuntia, tämän väitteen mukaan hän nauraisi 30 kertaa tunnissa. Siis joka toinen minuutti. Vauvat nauravat kyllä paljon, mutta tuskimpa sentään näin runsaasti!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 1 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

Yksi vastaus artikkeliin “Tiesitkö näitä söpöjä faktoja vauvoista?”