Oletko sinä kiltti tyttö, vaikka olet jo aikuinen nainen? Paljon mahdollista, että olet. Sellaisiksi meidät suomalaiset naiset on kasvatettu.

Tavallaan se on hyväkin asia. Me olemme vaatimattomia, mukautuvia, vähään tyytyviä emmekä halua tehrä tästä mitään numeroo. Ne ovat hyviä ominaisuuksia kaikki. Mutta joskus menee vähän liian pitkälle.

Välillä on osattava vaatia. Sillä jos nainen ei vaadi mitään, käy sillä tavalla, että mitään ei saakaan. Tästä ei voi syyttää pelkkiä miehiä: suurin osa ihmisistä menee mieluiten sieltä, missä aita on matalin tai aitaa ei ole ollenkaan. Mutta helposti me naiset opetamme miehet siihen, että mitään tasoa ei tarvitse olla, kun mukaudumme ja annamme periksi ja emme ole vaativia.

Esimerkkejä ja tilanteita on vaikka kuinka paljon. Tunnistat varmaan ainakin osan näistä:

– Äitienpäivänä teinipoika (ja/tai mies) ei osoita mitään huomiota äidilleen. Ei tule korttia, ei tule kahveja, ei tule kiitosta. Yhtenä päivänä vuodessa ei irtoa kaunista sanaa naiselle, joka joka ikinen päivä vääntyy ties kuinka monelle mutkalle lapsensa (ja/tai miehensä) puolesta. Sama juttu toistuu joka äitienpäivä, koska äiti ei saa sanotuksi tarpeeksi ponnekaasti, että tällainen peli ei vetele, nyt on minun juhlapäiväni ja te otatte sen huomioon!

– Treffikumppani peruu treffit tai ei ilmoittele itsestään mitään. Nainen miettii itsekseen, että ei kai sille viitsi mitään viestiä laittaa, että ei ole päällekäyvä ja vaikea ämmä… Kun mies suvaitsee ilmoitella itsestään viikon tai parin, tai vaikka parin kuukauden päästä, nainen vastaa kiltisti ja suostuu treffiehdotuksiin. Kun oli sillä miehellä varmaankin kiire ja tarvitseeko nyt tällaisesta pikkuasiasta metakkaa nostaa… Mies ei koskaan paranna tapojaan, kun nainen ei saa sanotuksi hänelle, että kuules äijä prioriteetit kohdilleen tai tämä juttu oli tässä!

– Ravintolassa eteen tulee väärä/ kylmä/ suolaton tai muuten viallinen annos. Nainen syö sen ja vastaa tarjoilijalle, että oli ihanaa kiitos! Kun eihän sitä nyt viitsi toisten työpäivää alkaa pilaamaan sillä, että rupeaa kitisemään ruoasta. Lautanen tyhjäksi vaan, kuten äiti opetti!


Ylin kuva Azgan Mjeshtri.

– Lapsen valmentajalle ei uskalla sanoa, että nämä teidän metodit eivät vaikuta minun silmääni kovin hyviltä. Sen sijaan katsoo menoa sydän sykkyrällään ja jatkaa tuhatlappusten syytämistä harrastukseen.

– Putiikissa myyjä katsoo nenänvartta pitkin ja hiki alkaa valua pitkin selkärankaa. Myyjälle ei uskalla sanoa vastaan, vaan ostaa jonkun kaamean rätin hirveään ylihintaan siksi, että myyjä ei luule köyhäksi tai loukkaannu ajanhukasta. Paljettilenkinki tai muu hörselö roikkuu kaapissa monta vuotta kun se oli niin kallis, ja aiheuttaa joka kerta pahan mielen kun kimmellys osuu silmään. Mutta sentään myyjälle ei tullut paha mieli!!

– Oma mies ei siivoa jälkiään, vaikka on aikuinen ja ihan normaalikykenevä ihminen. Sama aikuinen mies ei osaa käydä kaupassa, hankkia lapsen kaverisynttäreille lahjoja eikä pitää yhteyttä sukulaisiinsa. Nainen hoitaa nämä kaikki, koska jonkun pitää. Ja eihän se nyt ole niin iso vaiva muistuttaa miestä, että hei kulta tänään on äitisi syntymäpäivä!

– Jos samainen mies ei muista myöskään vaimonsa syntymäpäivää tai hääpäivää tai hyvä että koko vaimoa, niin mikäpä siinä. Ei pidä odottaa, että tavallinen suomimies toimisi kuten satuprinssi!! Kukkapuskan odottaminen on turhaa vaativuutta, eikös niin…

– Lääkärissä koulutettu ammattilainen sanoo, että ei sinua rouva satu yhtään mihinkään. Päässä ehkä saattaa viirata. Nainen lähtee vastaanotolta valittamatta, jatkaa googlaamista, käsikauppalääkkeiden syöntiä ja kaurapussin lämmittelyä mikrossa. Oikeassahan se lääkäri oli, ei pidä kitistä jokaisesta pikkuvaivasta.

– Kampaaja nostaa peilin pään taakse, ja hiukset ovatkin 15 senttiä lyhyemmät mitä piti, ja muutenkin ihan kamalat!! Naisen tekisi mieli sekä vetää raivarit että alkaa itkemään, mutta sen sijaan hän sanoo, että joo tää on tosi ihana kiitti. Heti kampaamon ulkopuolella alkaa vimmattu chattaaminen kavereille ja viimeistään kotona tulee itku. Mutta eihän sille kampaajalle voi sanoa että tämä on kamala, parhaansahan se yritti eikö?

Esimerkit eivät tähän lopu. Kiltti nainen saa surkeaa palvelua joka paikassa ja joutuu elämään ihmissuhteissa, jotka aiheuttavat pahaa mieltä siksi, että hän ei osaa tai uskalla vaatia. Siitä pitää opetella eroon. Ei tietenkään tarvitse ruveta hirveäksi nartuksi, joka pompottelee muita ja vaatii prinsessakohtelua kaikkialla. Mutta jos tunnistit itsesi esimerkeistä, mieti oletko ihan oikeasti liian vaativa?

Todennäköisesti et. Mutta valitettavasti tilanteet eivät muutu, jos et itse muuta niitä. Älä tapaile miehiä, joilla on pelkkiä tekosyitä ja joille olet kakkosvaihtoehto. Älä suostu tekemään jokaista askaretta, oli kyse sitten kaupassakäymisestä tai yhteydenpidosta miehen sukulaisiin. Vaadi asiallista ja maksamasi mukaista palvelua ravintolassa, lääkärissä ja kaikkialla missä olet maksava asiakas. Tee perheelle selväksi, millaista käytöstä heiltä odotat. Voi olla, että joku harmistuu, mutta miksi sinun pitäisi aina olla se, joka joutuu harmistumaan?

Voit edelleen olla kiltti ja kiva ihminen, vaikka vaaditkin asiallista kohtelua. Lisäksi vaatimalla sinusta tulee kiltti ja kiva myös itsellesi.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 8 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

8 vastausta artikkeliin “Nainen, uskalla vaatia!”

 • Nimetön sanoo:

  Juuri näin! Kiitos kirjoituksesta! Opettelin vasta nelikymppisenä pois liiasta kiltteydestä ja muiden ihmisten itseni edelle asettamisesta. En ole katunut päivääkään sitä, että lakkasin olemasta kiltti!

 • Isän tyttö sanoo:

  Minä osaan tarvittaessa vaatia ja olla omanarvon tunteva. Ravintolassa olen vaihdattanut koko porukan ruuat, koska kaikkien annokset olivat kylmiä. Porukassa oli kyllä miehiäkin, jotka vain valittivat mutisemalla itsekseen. Vaatiessani olen kuitenkin kohtelias vastakkaista osapuolta kohtaan ja perustelen asiani järkevästi. Pari kertaa olen lähtenyt huonosta suhteesta. Ensimmäisestä mies petti ja valehteli. Toisessa mies muuten vain kuvitteli, että nainen on hoitaa perheen ja kotityöt ja mies voi mennä, miten huvittaa. Ja tietenkin miehen työt olivat paljon tärkeämpiä, vaikka samalla alalla oltiin.

  Veikkaan, että hyvä itsetuntoni ja kykyni vaatia asianmukaista kohtelua johtuu siitä, että minua on lapsena kotona arvostettu, ja varsinkin isäni on kohdellut meitä tyttöjä aina tasa-arvoisesti ja kannustavasti, ottanut pienenä mukaan reissuille sekä myös ”miesten hommiin” esim. rakennustöihin ja autoharrastuksen pariin. Koskaan ei ole sanottu tai annettu ymmärtää, etten johonkin pystyisi, koska olen nainen.

 • jep sanoo:

  Tämä on hankala juttu. Missä menee hyvien käytöstapojen ja kynnysmaton raja?

  Kun avioidun vuosia sitten, olin pakkokiltti miellyttäjä. Vuosien saatossa aloin tuoda rohkeasti esiin, mitä haluan. No, mieshän oli nainut kiltin vässykän, joten hänelle tämä ei ollutkaan tervetullut muutos. Joitain vuosia elimme jonkinlaisessa valtataistelussa ja sitten ukko lähti. Hyvä niin.

  Molemmat lapseni ovat asiakaspalvelualalla ja ikävä kyllä, keski-ikäinen nainen on pahin valittaja. Jotkut ovat oppineet ja tullut vähän ylilyöntejä. Samaa olen nähnyt itsekkin. Ja usein keksi-ikäinen täti ei muista, että kaupankassalla tai muulla aspalla ei ole osuutta kalliisiin hintoihin tai viallisiin tuotteisiin. Turha heihin on tyytymystä purkaa huutamallla. Asian voi ilmaista neutraalin ystävällisesti.

 • Äitip sanoo:

  Mies naureskeli iltapalapöydässä teinipoikansa kanssa jostain joka tuntui musta pahalle(väsynaurua).. olin tyyni ja otin kummaltakin leivän edestä pois. Vaadin anteeksipyyntöä. Ja sain sen ikävä kyllä vasta kerrottuani mitä haluan. Poijjat sai leivät tän jälkeen. Kerron tän koska vastaava tapahtu noin 9-5 vuotta sitten ja raskaushormoneissa heitin vettä miehen päälle.. tiesittekö että tällei toimimalla ei saanut kunnioitusta eikä anteeksipyyntöä.. 🙂

 • Tanja sanoo:

  Niinnoh.. sitten kun kiltti repäisee ja tekeekin kerrankin jotain ”itsekkäistä” syistä ja näin ollen ei sillä hetkellä huomioikaan toista niin siitä saa kuulla lopun elämää, että kuinka minä nyt olen itsekäs enkä ajattele omaa perhettä edes jne jne.. parempi olla vaan kiltti ja olla niin kuin muut käskee ja haluaa.. niin ja kyse oli piiitkästä aikaa vkl reissu yksin..

 • Kiame sanoo:

  Kiitos tästä, huomasin että en ole kiltti nainen koska vaadin hyvää palvelua, kunnollisia tuotteita joista maksan rahaa, mieheltäkin että siivoaa omat jälkensä… Eilen viimeksi näytin mitä se tarkoittaa. Olen silti lempeä ja ystävällinen, mutta jämäkkä!

 • LempiYstävä sanoo:

  Twelve points.

 • tuulinen sanoo:

  Vaadi kaikkea mainittua ja vielä lisää, äläkä missään nimessä ole mieliksi kenellekään. Parempi olla yksin vaikka loppuelämä mutta älä vaan jousta ja ole mukava, VAADI!