Hiihtoloma on aktiivisen reippailun aikaa. Juuri siksi yksi siihen liittyvä ilmiö on niin hämmentävä. Toisaalta ilmiö liittyy kaikkiin lomiin.

Helposti ajattelisi, että syynä on esimerkiksi ilmasto. Mutta oikeasti sillä ei juurikaan ole väliä missä ja miten lomansa viettää. Olipa sitten aurinkolomalla rannalla retkottamassa tai tuntureilla hiihtelemässä, se tapahtuu. Sama koskee niin kotona kuin mökilläkin vietettyjä lomia.

Loman pituudella on vaikutusta, mutta oireita ilmiöstä huomaa helposti jo ensimmäisenä aamuna kohteessa. Ja siitä tilanne jatkaa kehittymistään.

Ilmiö on lähes kaikille tuttu, mutta tutkijat ovat ymmällään sen edessä. Miksi vaatteet kutistuvat loman loppua kohden?

On ajateltu, että ilmiö on sukua sille, että vaatteet kutistuvat vaatekaapissa. Kenties kutistusvaikutus tapahtuu myös matkalaukuissa, repuissa ja vieraissa vaatekaapeissa oleville vaatteille? Mutta miksi myös kotilomalla vaatteet kutistuvat?

Se on todellakin mysteeri. Käsittämätön asia kerta kaikkiaan.

On tosin olemassa sellainen vahvasti kiistanalainen teoria siitä, että vaatteiden kutistumisella olisi jotain tekemistä lomalla nautitun ravinnon kanssa. Tiedetään, kuulostaa erittäin kaukaa haetulta!

Mietitään vaikka tavallisen loman ruokailuja. Jos on esimerkiksi hotellissa aamiaisella, niin siellähän syö valmiiksi viipaloitua ananasta ja pari mansikkaa. Saattaahan niitä ihan kevyesti uittaa suklaasuihkulähteessä ja vetää kyytipojaksi croissantin hillolla, mutta mitä se muka vaikuttaa mihinkään?

Sitten napataan välipalaa matkalla jonnekin – ulkomailla ja kioskeissahan kaikki on rasvassa paistettua, suklaapatukoita myöten. Ja kuumat kaakaot pitää juoda. Kenties kuumaa mehua myös, tai hömpsyt!

Jo onkin lounasaika. Olisiko se pizzaa tai jotain? Lapsethan ne pizzaa haluaa!

Seuraavaksi välipalaa taas, ettei tule nälkäkiukku. Nälkäkiukku se on kamala asia! Pilaa vielä loman!! Parempi tosiaan ennakoida. Hiihtäminen ja laskeminen ja pulkkamäki ja uiminen ja yhdessä rentoutuminen kaikki vie energiaa. Tasainen ravinnonsaanti on tärkeää!

Onko tuolla koju paikallisia herkkuja? Tai jos kotona ollaan, niin tehtäiskö vaikka pullaa tai lettuja?

Illallista ei tietenkään jätetä väliin! Näin lomalla sopii ottaa limpparit kylkeen, tai viiniä. Ja jälkiruokaa totta kai! Kotona ollessa on kiva katsella leffaa ja syödä vähän poppareita tai karkkia.

Että mikään ei kyllä selitä tätä vaatteiden kutistumista. Me joudumme luovuttamaan mysteerin edessä. Onneksi ainakin ennen rantalomia usein tapahtuu myös paniikinomainen laihduttelu, ja lopulta ollaan tasapainossa!

P.S. Testasimme saako siivousselfieillä oikeasti seksiä? Tulokset täällä!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia