Tiedät kyllä: se on sekä söpöä ja hupsua että niin hermoja raastavaa, että haluat itsekin heittäytyä maahan potkimaan ja huutamaan. Mutta miksi taaperot oikeastaan saavat raivareita ihan kaikesta ja aikuisen silmään ihan turhista jutuista?

Lempipaita oli pesussa, sukka meni huonosti, ruoka oli väärää ja iltasatu loppui. Pitää lähteä sisään tai pitää mennä ulos. Leikit eivät menneet niinkuin piti tai leikit pitää lopettaa. Harmi kuin harmi, siitä seuraa huutoa, parkua, kiukkua ja kyyneleitä.

Taaperon raivonpurkaukset eivät ole huonoa käytöstä tai oikuttelua. Ne kuuluvat asiaan. Terve ja normaalisti kehittyvä taapero kiukuttelee.

Aikuinen osaa käsitellä monimutkaisia ja päällekäisiä tunteita. Me osaamme tuntea sekä surua että iloa samanaikaisesti. Taapero ei. Taapero on täysin iloinen tai täysin surullinen, eikä hän osaa tasapainotella niiden tunteiden välillä. Kun taapero kokee samanaikaisia ja ristiriitaisia tunteita, tapahtuu ikäänkuin systeemin ylikuormitus ja siitä seuraa itkuhuutoraivari.

Koska taapero ei välttämättä osaa puhua, eikä hän ainakaan osaa puhua monimutkaisia lauseita ja selittää tunnetilojaan, hän turhautuu. Lapsi ei osaa vielä kertoa mikä häntä vaivaa ja harmittaa. Siksi sitä on turha kysellä. Taapero ei anna pitkää selitystä ja analyysiä tunteistaan. Vanhempikin auttaa parhaiten vain toteamalla lapselle, että ”ymmärrän että sinua harmittaa/ kiukuttaa/ turhauttaa/ väsyttää. Se on ihan ok, minä olen tässä”.

Kun taapero raivoaa, toimi näin:

– Muista että känkkäränkkäkohtaukset ovat normaaleja ja asiaankuuluvia.

– Älä kysele ja analysoi, se ei auta.

– Älä hylkää kiukuttelevaa lasta, se vain lisää hänen hätäänsä. Poistu tilanteesta vain silloin, jos meinaat menettää omat hermosi totaalisesti. Käy keräämässä itsesi ja palaa.

– Tarkkaile lasta niin osaat ennakoida milloin taaperon käämi kärähtää. Pidä mukana eväitä ja huolehdi levosta.

– Muista, että tärkeintä on se että lapsella on turvallinen olo, ei se että itku loppuu.

– Hanki apua lastenhoitoon jos et jaksa. Taaperon raivareiden kestäminen on raskasta.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 1 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

Yksi vastaus artikkeliin “Miksi taapero vetää pultit?”

  • Salla sanoo:

    ”– Älä hylkää kiukuttelevaa lasta, se vain lisää hänen hätäänsä.”

    Mitä tarkoitetaan hylkäämisellä?