Uusi vauva on taianomainen ilonyytti, monelle odotettu ja toivottu, toisille myös kovasti rukoiltu, vähintään siinä vaiheessa kun mennään raskausviikoilla 42 ja risat ja pienintäkään merkkiä siitä että ulos oltaisiin tulossa ei näy. Mutta kakantuoksuinen pikkuvauva-arki harvoin vastaa kuvitelmia ja haasteet yllättävät tuoreet vanhemmat kuin talvi marraskuisen autoilijan.

Varsinkin puolison kanssa tulee kinaa ja kränää jos mistäkin asiasta, ja tätä harvoin osattiin odottaa, niin tavallista kuin se onkin. Ehkä siitä ei vain puhuta tarpeeksi? No puhutaan nyt! Parisuhdeterapeuttien mukaan yleisimmin esille tulevat kipukohdat tuoreen vauvan perheessä ovat nämä:

“Kumppani ei osallistu arkeen kuten haluaisin”

Tuoreiden vanhempien arki on tasapainottelua. Haasteita tuovat jatkuvasti muuttuvat uni- ja ruokarytmit, neuvolat ja lääkärit, ruokaostokset ja kaikki muut juoksevat asiat tyytymättömän vauvan kanssa hoidettuina. Väkisinkin väsyttää ja pinna on kireällä. Sitten jos vielä tuntuu että se oma puoliso, joka kuitenkin oli mukana silloin kun tätä nyyttiä suunniteltiin ja toisinaan myös tekemällä tehtiin, on yhtäkkiä kadonnut arkea pyörittämästä kuin pieru saharaan, ainakin sinun mielestäsi, niin ei ole kyllä hauskaa!

Jos vastuu vauvan ja kodin hoidosta ei tunnu tasapuoliselta, ota asia esiin. Harvemmin se toinen ymmärtää että jotain on vialla jos kukaan ei sano mitään. Vielä harvemmilla meistä on puolisona ajatustenlukija, eikä sitä kukaan ehkä oikeasti edes toivo, haluatko oikeasti että toinen tietää jos haaveilet Aquamanin sixpäkistä, tai mietit että uskaltaako tähän pieruun nyt sittenkään luottaa vai onko tässä talossa kohta vauvan lisäksi toisellakin asukkaalla löysät housussa.

Kuva Chloe Skinner, ylin kuva Mon Petit Chou Photography.

Jos sinusta tuntuu että vastuu arjesta kasautuu sinun väsyneille harteillesi, asiasta tulee keskustella. Toimivaan keskusteluun on myös omat ohjeensa, ettei mene riitelyksi, koska rehellisesti sanottuna tympii ja väsyttää. Onnistuneen keskustelun avain on kritisoinnin, negatiivisuuden ja arvosteluun puute. Muista että molemmat olette yksilöitä joilla vanhemmuuteen vaikuttaa esimerkiksi omat lapsuuden kokemukset ja perhemallit. Miten perheen työt ja roolit jaettiin kun itse oli lapsi, ja kuinka sitä mallia haluaa joko tuoda esiin tai muuttaa nykyisessä perheessä.

Tuo esiin myös miten sinä koet tämän hetkisen tilanteen, yhä ilman syyttelyä, ja millaista muutosta toivoisit tapahtuvan. Molempia osapuolia kuuntelemalla voidaan saavuttaa kompromisseja jotka myös tyydyttävät molempia.

“Miksi minun pitää aina herätä yöllä?”

Hyvin nukutut yöt ovat historiaa uuden vauvan perheissä. Kun vauva on pikkuriikkinen, voit kokea itsesi onnekkaaksi jos saat yhtäjaksoista unta edes kolme tuntia kerrallaan. Jos taas puoliso nukkuu vieressä kuin tukki, yöstä toiseen, ilman että evääkään räväyttäisi kun vauva vaatii huomiota aamuyöllä, viidennentoista kerran, niin vähän voi tuntua epäreilulta.

Kuva Bastien Jaillot.

Imettävillä äideillä vastuu yöheräämisistä helposti kaatuu omaan niskaan, varsinkin alussa, mutta tässäkin voi puoliso olla avuksi. Kumppani voi ottaa vastuun vaikka nukuttamisesta tai vaipan vaihdosta. Jos jossain vaiheessa pumppaaminen ja pulloruokinta tulevat mukaan kuvioihin, voi kumppani ottaa omakseen edes osan ruokailuista.

Ratkaisun kuitenkin pitää olla sopiva juuri teille. Jos toisen tulee herätä töihin aikaisin aamulla, ehkä hän voisi olla vastuussa viikonlopun yövalvomisista? Jos molemmilla on aikainen herätys, voidaan vuorotella öisin. Sinä tänään, minä huomenna.

“Seksiä ei enää ole”

Synnytyksen jälkeen seksielämään tulee muutoksia, luonnollisesti, molempien kokiessa muutoksia halukkuudessa suuntaan ja toiseen. Myös väsymys, ajan puute ja vauvan huonounisuus tulevat esteiksi seksin poluille, tai päänvaivaa voivat aiheuttaa fyysiset muutokset, joita naisen keholle on vauvan valmistamisen ja ulos työntämisen mukana luonnollisesti seurannut, ja niistä johtuvat ongelmat, kuten loputon verenvuoto tai kivut imettämisestä.

Jopa näkemyksesi seksiin voi muuttua näiden muutosten myötä, tai sitten ei vaan ole kovin seksikäs olo, raskauden mukanaan tuomat pehmusteet vyötäröllä ja nännit arkoina imetysliiveihin tungettuina, tai sieltä ulos roikkuvina, ne pirulaiset kun huomaamatta karkailevat joskus.

On tärkeää olla suvaitseva itseään ja kehoaan kohtaan. Voi vaatia aikaa että seksi synnytyksen jälkeen tuntuu taas hyvältä. Ole avoin omien tunteidesi kanssa ja tuo esille mitä sinun kehosi tarvitsee juuri nyt, vaikka vain sitä keskeyttämätöntä unta. Aika parantaa seksielämän, ja monien mielestä myöhemmin seksi on vielä paljon parempaa kuin mitä se oli ennen synnytystä.

“Luulin että olimme samaa mieltä kasvatuksesta ja olin väärässä”

Voi olla että keskusteluja isoista kasvatuskysymyksistä, kuten perhepedistä tai imetyksestä, käytiin kumppanin kanssa jo ennen vauvan syntymää. Voi myös olla, että vauvan tulon jälkeen mielipiteet ovat muuttuneet. Vauvoilla on tapana joskus tuoda muutoksia suunnitelmiin, ja ehkä asiat joista aiemmin olitte samaa mieltä ovat nyt kiistanalaisia.

Mielipiteet saavat muuttua, ja kiistoissa parasta on yrittää päätyä kompromissiin. Jotta kompromisseihin päätyminen olisi helpompaa, asiantuntijat kehottavat kokeilemaan peilaamista. Toiselle puhutaan, tunteista ja toiveista, ja tämän jälkeen kumppani toistaa kuulemansa. Näin toimitaan kunnes molemmat tuntevat tulleensa kuulluiksi ja ymmärretyiksi.
Varo kuitenkin ettet vahingossa syyllistä toista hänen tunteistaan, kaikki tunteet ovat sallittuja. Yleensä sitä mukaa kun kuulemme ja ymmärrämme taustoja toisen toiveille ja näkemyksille, on helpompi löytää myötätuntoa ja ymmärrystä kuulemaamme kohtaan.

Kuva Kelly Sikkema.

“Olemme eri mieltä siitä kuka voi kyläillä ja milloin”

Vieraiden vastaanottaminen tuoreen vauvan kanssa voi aiheuttaa erimielisyyksiä parisuhteessa, varsinkin flunssakaudella. Kaiken maailman kummin kaimat haluavat toki nähdä uuden ihmisen, mutta itseä tai puolisoa voi karmia ajatus vieraista ja heidän viihdyttämisestään. Ja vieraiden tuomien bakteerien usein pitkittyneistä vierailuista. Toisista on kivaa kun saa seuraa, toiset kokevat sen ahdistavaksi.

Lisäksi voi tuntua ahdistavalta kun koko ajan joku laukkaa kylässä ja vaikka kuinka sanotaan ettei meitä varten tarvi sitten siivota tai laittaa kahvia ja pullaa niin harva kykenee päästämään kyläilijöitä ihan luonnontilaiseen kotiin. Lisäksi pitää yrittää itse näyttää vähän edes ihmiseltä, etsiä puhtaita vaatteita ja ehtiä käydä suihkussa.

Tähänkin kannattaa tehdä selvät pelisäännöt puolison kanssa. Milloin vieraita saa tulla, miten meillä pitää käyttäytyä kyläillessä, esim. käsien pesut ja ei tulla ollenkaan jos räkä valuu jne., ja kauanko saa kyläillä. On myös ihan ok sanoa innokkaille vierailijoille että kiitos mutta ei nyt oikein sovi, tarvitaan aikaa ihan keskenämme.

“Puoliso ei enää huomioi minua”

Yhdessä yössä teistä tuli pariskunnan sijaan perhe. Perhe jossa pääosaa esittää vaativa pieni ihminen. Toki nautit aiemmin kaikesta siitä huomiosta, romantiikasta ja kiinnostuksesta mitä kumppanisi antoi sinulle, ja nyt tuntuu kuin jäisit täysin vaille niitä. Se on ihan normaalia.

Toimivan suhteen salaisuus on yhteinen aika. Ihan kahden ilman vauvaa, joko kun vauva nukkuu, tai lapsenvahtia hyödyntämällä, sitten kun aika sille tuntuu luontevalta. Laatuaikaa joka ei tarkoita Viaplayta sohvalla vaikka uusi jakso Greyn Anatomiaa kuinka houkuttaisi. Sammuta TV ja keskity puolisoon. Kysy ja kerro mitä kuuluu ja miten menee. Toimiva parisuhde on toimivan perheen tukipilari.

Lähde.

Kuva Sharon McCutcheon.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 1 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

Yksi vastaus artikkeliin “Vauva-arjen haasteet parisuhteessa ja kuinka niistä selvitään”