Kelpaisiko kuukauden lepo synnytyksen jälkeen?
Onko sinullakin omia kokemuksia tai tuttavapiiri täynnä tarinoita siitä, kuinka vielä synnytyssalissa tehdään töitä ja lapsivuoteessa jatketaan?
Vaikka työt saisi jätettyä sikseen, niin kotona arjen pyöritys jatkuu, vaikka kuinka on vastasyntynyt hoidettavana. Harvemmalla käy sukua tai varsinkaan maksettua väkeä auttamassa. Täällä on ennenkin pellonlaitaan synnytetty, ei tässä mitään lepoa tartte!
Toista on kiinalainen perinne Zuo Yue Zi. Sen mukaan synnyttänyt äiti viettää noin 30 ensimmäistä päivää synnytyksen jälkeen leväten, syöden hyvin ja imettäen. Sukulaiset tai tähän erikoistuneet ammattilaiset hoitavat kaikki kotihommat noin kuukauden ajan äidin puolesta. Tarkoituksena on, että sekä vauva että äiti ehtivät toipua synnytyksestä.
Kääntöpuolena on sitten se, että traditionaalisesti synnyttänyt nainen ei saa pestä koko vartaloa tämän kuukauden aikana. Ei pestä hiuksia, eikä käydä kylvyssä eikä suihkussa. Perusteluna on se, että tarkoitus on suojella naista kaikelta, mikä voisi sairastuttaa.
Nykyään naiset peseytyvät, vaikka he noudattaisivat tätä perinnettä. Silti suositus on, että äkkiä kuivaksi hiuksia myöten, jotta ei pöpöt iske.
Meidän kulttuurissamme ei ehkä ihan onnistu kuukauden sängyssä lepäileminen synnytyksen jälkeen, mutta voi tästä perinteestä oppia ottaa. Sen sijaan että kouhottaisi ja suorittaisi, voisi tuore äiti keskittyä omaan toipumiseen ja vauvan ruokkimiseen ja hellimiseen. Siivota ja töitä tehdä ehtii varmasti myöhemminkin. Esiäidit ehkä synnyttivät pellon laitaan ja jatkoivat sitten töitä, mutta miksi meidän pitäisi, jos ei ole ihan pakko?
— Huono Äiti -toimitus
Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!
Artikkelissa on 1 kommenttia, jätä oma kommenttisi.
Esiäidit myös usein kuolivat niihin pellon laidalla suoritettuihin synnytyksiin