Onko kotisi täynnä ylimääräistä rojua? Huoh, kenelläpä ei olisi…

Syksy on erinomainen raivausajankohta, sillä kesän jäljiltä on todennäköisesti paljon raivattavaa, ja mielessä siintää jo talvivaatteiden käyttöönotto sekä joulusiivois.

Jotta työmäärä ei tuntuisi ylivoimaiselta, keskity näihin:

Viime vuoden koulutyöt ja piirustukset

Lapset kantavat kotiin paljon askarteluja, piirroksia ja tekemiään käsitöitä. Harva meistä pystyy säilömään kaikkea, joten nyt uuden lukuvuoden alettua on hyvä karsia viimevuotisista turhat pois.

Säästä parhaat ja heitä loput pois. Voit myös ottaa niistä kuvia muistoksi, jos poisheittäminen tuntuu vaikealta.

Lelut

Lapsilla on paljon leluja, ja kaikilla ei leikitä. Heittäkää rikkinäiset pois ja laittakaa loput ylimääräiset lelut kierrätykseen.

Myös lasten on vaikea luopua tavarasta, silloinkin kun se on aidosti sellaista, mitä he eivät käytä. Voi olla hyvä idea tehdä ”ehkä”-laatikko, jonne lapsi voi laittaa ne lelut, joilla ei leiki, mutta joista luopuminen tuntuu vaikealta. Laittakaa laatikko komeroon, ja jos siinä olevia esineitä ei kaivata vaikkapa kolmeen kuukauteen, niiden on aika lähteä kierrätykseen.

Kirjat

Myöskään kaikkia kirjoja ei ole pakko säilöä loputtomiin. Lempikirjat ja ne muistorikkaimmat teokset voi toki säilyttää, mutta sellaisia, joita kukaan ei lue, on turha hillota hyllyssä. Voit kysyä kirjastosta tai päiväkodista, ottavatko he kirjoja vastaan.

Vaatteet

Kesän jäljiltä lapsilla on todennäköisesti paljon liian pieniä vaatteita. Jos niitä ei voi suoraan siirtää sisaruksen käyttöön, lahjoita ehjät ja hyväkuntoiset vaatteet joko kierrätykseen, hyväntekeväisyyteen tai vaikkapa lapsen serkulle tai kaverille.

Tsekkaa jo valmiiksi talvivaatteet. Tarvitaanko pipoja, lapasia, villasukkia, toppatakkeja, talvikenkiä… Heitä eriparisormikkaat ja rikkinäiset kengät roskiin, ja toimita hyväkuntoiset kierrätykseen.

jumppavaatteita läjässä

Pyyhkeet ja lakanat

Toisin kuin ennen, pyyhkeet ja lakanat eivät enää kestä vuosikymmenien käyttöä. Mutta nuhjaantuneita ja hajonneita tekstiilejä ei kannata heittää roskiin. Lahjoita ne paikalliselle eläinsuojeluyhdistykselle. Siellä niitä voidaan vielä käyttää.

Varasto, vaatehuone ja autotalli

Nämä ovat tyypillisiä paikkoja, jonne tavaraa dumpataan kun ei tiedetä mitä sille tehtäisiin. Vaatehuoneen tai varaston siivoaminen on isompi projekti, joten aloita se silloin kun sinulla on aikaa ja voimia. (Tai olet vihainen!)

Vaikka tällaisen kohteen järjestäminen vaatii enemmän aikaa, se on myös palkitsevaa. Kun olet saanut kohteesi raivattua, huomaat selkeää edistymistä ja muihinkin hommiin on helppo tarttua.

Keittiö

Monella kertyy keittön kaappeihin pyörimään hiukan epämääräisiä elintarvikkeita. Jämät myslistä, viisi avattua pussia makaroonia, siirappia ja puuroriisiä joulusta… Käy kaapit läpi ja heitä kaikki sellainen pois, jota ei voi enää syödä. Jos löydät kelvollista ruokaa, jätä ne esille sen sijaan että tunkisit ne odottamaan vanhentumista kaapin perimmäiseen nurkkaan.

Käy myös läpi astiat. Onko osa rikki, onko niitä liikaa, käykö eriparisuus hermoillesi, onko mukana kippoja ja kuppeja, joita kukaan ei käytä…

Hyödynnä lasten poissaolo

Jos lapsesi käyvät leireillä tai viettävät aikaa toisen vanhemman tai isovanhemman luona, pyri ajoittamaan raivaus sellaisille ajankohdille. Saat työskennellä rauhassa ja siten enemmän aikaan!

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia