Tämä on kaupallinen yhteistyö Fazerin kanssa.

Aamupalaleipää. Välipalaleipää. Iltapalaleipää. Eväsleipää. Leipää keiton kanssa. Leivänpala natustettavaksi sillä aikaa kun odottaa että ruoka on valmista. Sitähän ne meidän lapset syö.

On se vaan niin kätevää. Lapset saavat tärkeitä hiilareita joilla jaksavat leikkiä ja kasvaa, vähän rasvaa ja proteiiniakin lisäksi. Leivän päällä on myös ainoa paikka missä monelle lapselle kelpaa kasviksetkin.

Ja onhan se nopeaa. Nälkäinen lapsi ei hirveästi odottele, mutta leipää ei tarvitsekaan. Hetki vaan niin se on kädessä, sitten suussa ja sitten mahassa, ja leikit voivat taas jatkua!

Välillä miettii että elääkö nuo lapset pelkällä leivällä, mutta mitä me oikeasti tehtäisiin ilman sitä? Aina ei ehdi keitellä puuroja, harva ruoka-aines on niin monipuolinen ja lapselle tehtävät eväät tai valmiit välipalat eivät siitä juuri kätevämmäksi muutu.

Sehän on ihan oma juttunsa sitten kuinka se leipä syödään ja mitä siinä pitää olla päällä! Se on ihan tosi, tosi tärkeä juttu koska sellaista leipäähän ei voi syödä joka on tehty väärin! Lapset kyllä nopeasti opettavat vanhemmilleen, että millaista leipää täällä sopii tarjota, kiitoksia vain!

Yksi lapsi ei syö reunoja. Koska ne on kovat tai tyhmät, reunat pois tai en syö!!

Yksi lapsi syö reunat ekana. Koska keskiosa on parasta. Tai koska reunat on parasta. Kenties lapsi on pieni ja pieniruokainen ja muuta ei menekään kuin reunat.

Joku lapsi HAUK-KAA niin IIISOJA paljoja kuin pystyy. Toinen närpii muru kerrallaan niin että aamulla saa jo hoputtaa että ehditään lähteä…

Ja se todella tärkeä kysymys: Miten teillä syödään leipä? Pelkkä pohja? Yläpuoli? Pelkät päälliset? Jotain päälle? Tai ei mitään? Arvomme kommenttien kesken viidelle 50 euron lahjakortti kauppaan Puikulaostoksille!!! Lisätiedot alla.

Toisella pitää olla margariini millintarkasti levitetty aivan reunoja myöten tai muuten leipä on ihan pahaa. Joku tahtoo sen paksuisen kerroksen voita että pitää jo alkaa toppuutella. Toiselle saa sivellä hädintuskin silmällä nähtävän kerroksen että kelpaa. Sitten on vielä niitäkin, jotka nuolevat voit päältä ja ojentavat leivän silmät loistaen äidille: äiti syö loput!

Yksi haluaa syödä pelkkää paahdettua leipää.

Yhdelle leivät pitää käyttää mikron kautta.

Joku haluaa syödä jääkaapissa säilytettyä leipää.

Osa syö ne pelkät päälliset, oli siinä mitä vaan. Osa kippaa päälliset pois ja syö pelkän leivän. Tai sitten maistuu molemmat, mutta eri aikaan.

Niinkin voi olla että juuston kanssa sopii olla kurkkua mutta ei tomaattia, paprika käy taas mutta vaan oudot aikuiset laittaa maustekurkkua! Lapsilla on ihan omat koodistonsa siihen mikä toimii yhdessä ja mikä ei!

Innoissaan tärkeää juttua selittävä lapsi syö niin sanotun kummitusleivän. Johonkin se katosi mutta kuka sen söi? Söinkö minä sen jo?

Joskus voi saada erikoisleivän jonka saa tämän kerran syödä sohvalla tai leivän kanssa kaakaota. Kaikkein paras erikoisleipä on tietysti se jonka lapsi tekee vanhemmalle koska minä osaan jo!

Sitten on tietysti ne kysymykset joista me aikuisetkin väännetään. Kumpi ensin, juusto vai makkara? Saako leivällä ylipäätään olla yhtä aikaa juustoa ja makkaraa vai onko se häväistys?! Entä saako salaatinlehti koskea voihin vai pitääkö se asettaa päällimmäiseksi?

Miten teillä syödään leipä? Pelkkä pohja? Yläpuoli? Pelkät päälliset? Jotain päälle? Tai ei mitään? Arvomme kommenttien kesken viidelle 50 euron lahjakortti kauppaan Puikulaostoksille!!!

ARVONTA ON PÄÄTTYNYT. Voittajat Tanja, Satu, Teija, Hanna-Riikka ja Anita ovat saaneet tiedon voitostaan. :). 

Tämä on kaupallinen yhteistyö Fazerin kanssa.

Kampanjan säännöt

Järjestäjä

Huono Äiti Oy

Eteläesplanadi 2

00130 Helsinki

Kampanja-aika

19.9. – 20.10.2018

Kuinka voi osallistua kampanjaan?

Arvontaan voi osallistua kommentoimalla tätä kampanjaa koskevia julkaisuja Huono Äiti Facebook-sivulla, Instagramissa tai Huono Äiti -nettisivulla

Kampanjaan voi osallistua, jos olet Suomessa asuva luonnollinen henkilö. Kampanjaan ei voi osallistua, jos olet ollut mukana kilpailun järjestämisessä millään tavalla.

Kampanjan palkinto on 5 kpl 50 euron lahjakortteja S-ryhmän myymälöihin. Lahjakortit arvotaan eri henkilöille. Palkinto lähetetään postissa arvonnan 20.10.2018 jälkeen.

Kilpailun osallistumisen yhteydessä lähetettyjä henkilötietoja käsitellään henkilötietolain mukaisesti.

Kampanjan sääntöjen soveltamiseen liittyvät mahdolliset väärinymmärrykset ja epäselvyydet ratkaisee järjestäjä.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 399 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

399 vastausta artikkeliin “Syödäänkö teillä leivästä ala- vai yläpuoli vai pelkät päälliset?”

 • Mallu sanoo:

  Meillä syödään paahtoleipä ilman kuoria, pelkkää voita päälle ja mikrolämmitys. Mikäli leipään jäänyt pienikin pala kuorta, niin se jätetään lautaselle.

 • Marjali sanoo:

  Leipä ja päälliset syödään erikseen ja erityisesti kurkkusiivuilla ei saa koskettaa leipää vaan ne syödään erikseen ekana…sillä kurkku kastelee leivän syömäkelvottomaksi, kuulemma.

 • Anu sanoo:

  Isännän kanssa taistellaan ruisleivän kantapalasta ja lapset jättää paahtoleivän reunat lautaselle.

 • Wyuondralia sanoo:

  Ruisleipä paahtimen kautta on kasvattanut suosiota kummasti

 • Sadepilvi sanoo:

  Meillä toinen lapsista syö leivästä ensin päälliset varsinkin makkara ja kurkut ovat mieluisia. Sen jälkeen syödään vasta leipä. Toinen lapsi syö leivän kaikkine lisukkeineen

 • Henriikka sanoo:

  Meidän perheen iskä on oppinut jo lastensa leivänsyöntimetodit ja mikrottaa aina leivän pelkän voin kanssa, silloin yleensä lähes koko leipä(keskusta) katoaa, kun sulanutta voita ei enää saa nuoltua päältä pois 😂 äiti sitkeästi yrittää tarjota leivän päällä monipuolisia lisukkeita, mitkä yksi kerrallaan noukitaan lautasen viereen, nuollaan voit ja murustetaan leipä kissalle. Jos siis ylipäätään tähän syöntivaiheeseen asti päästään, usein se kiukku iskee kun väärin koottu leipä nostetaan esille 😄

 • ssssatuh sanoo:

  Meillä leipä syödään dekonstruktoituna kaakaolla höystettynä. Päälliset otetaan siististi sivuun ja syödään yksitellen, lisäksi voi kaavitaan kielellä tai sormella, kunnes päästään leipään ja todetaan että ei jakseta enempää ekan haukun jälkeen. Samalla kaakaota menee vierestä hurjaa tahtia, jos vaan antaisi 🤦‍♀️

 • Pikkukulinaristin äiti sanoo:

  Ensin leivän päältä nostellaan yksitellen sen päälle eksyneet vihannekset, sitten leikkele. Leikkelettä maistetaan laittamalla se suuhun. Kun se on todettu syömäkelvottomaksi, otetaan leivän päältä paras herkku, juusto, ja syödään se nautiskellen äänitehosteiden kera. Jäljelle jäänyt leipä laitetaan vesilasiin. Ja kun leipä on vettynyt, maistetaan sitä vähän ja todetaan se syömäkelvottomaksi. Ja sitten huudetaan lisää juustoa. Niin ja siis tämä leipä on äidin. Omaan leipään ei kosketakaan, oli siinä päällä sitten mitä tahansa.

 • Tiina sanoo:

  Syödään koko setti ☺

 • Sanna Johansson sanoo:

  Toinen syä vaaleeaa ja toinen ruisleipää. Toiselle lördagilla ja toiselle kinkulla. Toinen syö koko leivän ja toiselle pitää leikkaa kuoret pois. Joskus perusmallinen leipä kelpaa, yleensä ei ja sitä pitää pilkkoo kolmioksi, neliöksi tai milloin minkäki malliseksi.

 • Äiti83’ sanoo:

  Molemmat tytöt 9&8v haluaa syödä ns päälypuolen. Sitä kelpaa kyllä sitten syyä, paahdettuna, mikroleipänä tai sellaisenaan 🙂 nuorempi syö kaiken muun paitsi juustot.

 • Noora sanoo:

  Ei väliä onko se yläpuoli vai alapuoli, mutta parasta pojan mielestä ihan sellaisenaan ilman mitään lisukkeita ei edes voita ja tietenkin ruisleipää.

 • Henna sanoo:

  Ensin leivältä otetaan kaikki päälliset pois ja asetellaan ne tarkasti pöydälle. Sen jälkeen sormilla kaivetaan leivän sisustaa ja syödään sitä TAI vaihehtoisesti ensin nuollaan kaikki voi, mitä leivästä vaan irtoaa, jonka jälkeen ruvetaan kaivelemaan sisustaa. Reunojahan ei voi syödä, oli kyseessä leivän tai metukan reunat. Ne jätetään pöydälle tai heitetään lattialle. Syöjä on 3v. 😀

 • Uffis sanoo:

  Vain maapähkinä-hillo kelpaa päälle lapselle. Itse syön tuoreen pelkän voin kanssa.

 • DoleAnanas sanoo:

  Lohduttavaa luettavaa, sillä täällä asuu juuri 18 vuotias ”prinsessa” , joka vieläkin kuorii leivästä reunat pois.. nooh, pizzan syöntikin menee samalla taktiikalla . Nuukana äitinä syön ne reunat sitten itse , sillä mitään ei heitetä roskiin 😀 voihan ähky

 • Tuula sanoo:

  Tytär tekee aina kerralla kaksi lämppäriä. kaurapuikulasta. Oivariinia alle Oltermanni cheddaria kaksi viipaletta päälle ja mikroon…. tuoksu on ihana, eikä ole tyttö parissa vuodessa itse tekemiinsä annoksiin kyllästynyt 😊 Äiti nauttii saman kylmänä, ja vaihdellen juuston päällä salaattia tai tuorekurkkua.

 • anita sanoo:

  Minä syön molemmat puolet. Ensin voita, sitten juusto, leikkele, salaatti ja kurkku tai tomaatti. Lapseni ovat eri mieltä, juusto päällimmäiseksi….

 • Piitsu sanoo:

  Meillä syödään sekä ala että yläpuoli😊