Huono Äiti sai avautumisen:

Taas on kohta käsillä se hetki yhdessäolosta, jonka sisareni pilaa polttamalla kynttilöitä lapsuudenkodissamme eli lastemme mummolassa. Pelkään kynttilöiden tulipalo-riskiä, en pysty jättämään lapsia hetkeksikään vartioimatta ja inhoan kynttilöiden savua. Jos tuon kynttilöiden tilalle led-kynttilöitä, sisareni halveksuu minua ja myös äitimme asettuu siskon puolelle. Pitääkö lopettaa jouluna kotona käyminen vai mikä neuvoksi?”

Tässä Pelastuslaitoksen sivuilta tietoa kynttilöiden vaaroiasta

https://pelastustoimi.fi/koti-ja-arki/tulen-kasittely/kynttilat-ja-ulkotulet

Sekä muualta:

Potentiaalisia huolenaiheita kynttilöiden polttamisesta sisätiloissa ovat noen hengittäminen kynttilän savusta, haihtuvat ja puolihaihtuvat orgaaniset yhdisteet ja hiukkaset. Useat tutkimukset, joissa on tutkittu kynttilöiden polttamista sisätiloissa, ovat päätyneet siihen, että noen ja yhdisteiden määrä on enimmäkseen huomattavasti alle huolenaihekynnyksen, riippumatta siitä, minkälaista kynttilää poltetaan. Tästä huolimatta jotkut kynttilätyypit voivat lisätä huolestuttavien kemikaalien ja hiukkasten määrää sisätiloissa, erityisesti parafiinivahakyntilät ja hajustetut kynttilät.

Kynttilöiden haitan tunteet ovat yksilöllisiä ja esimerkiksi astma voi lisätä negatiivista kokemusta.

Tulipaloriski on aina olemassa kun ollaan tekemisissä elävän tulen kanssa.

Joko luit tämän?

RSV vei terveen taaperon sairaalaan – pikkulapsilla suurin riski sairastua vakavasti

 

 

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 8 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

8 vastausta artikkeliin “Siskoni polttaa kynttilöitä ja minä puhallan ne”

 • Kompro-missi sanoo:

  Ei ole sinun kotiasi joten et voi vaatia että vaihdetaan led kynttilöihin. Mutta vieraana lapsuudenkodissa voit tarkistaa että on asianmukainen määrää tomivia palovaroittimia, jos paloriski pelottaa.

  Pikkulasten vahtiminen, varsinkin oman kodin ulkopuolella on välillä raskasta kun veitsejä, kemikaaleja ja nappiparistoja yms löytyy mistä milloinkin kodista jossa ei asu pikkulapsia. Muut voisivat antaa sinulle mielenrauhaa siirtämällä kynttilät lasten ulottumattomille kunnes on pikkuisten nukkumamenoaika.

 • Polttaja sanoo:

  Oletan että me kaikki kirjoittajat ja lukijat olemme siis aikuisia.
  Rakastan kynttilöiden valoa.
  Aikuisethan käyttävät ja polttavat kynttilöitä tulipalo turvallisesti ja järjellä..
  Onko joskus tapahtunu jotain toho tuleen liittyen?
  Mietin vaan et toki pelko on vähintään tervettä jossain määrin mut mun mielestä joulu on joulu.
  Eiköhän meistä jokainen lupaa polttaa oikeissa kipoissa kuoeissa ja sytkärit tm muut käsitellään
  turvallisesti
  ❤️
  Ymmärrä et pelko on pelko.
  Tuleeko muitten takka,grilli…Nuotio..
  Samanlainen pelko?
  Anteeks koitan vaan ymmärtää kun ite rakastan pimeetä mis on vaan pari isompaa kynttilää tai muutama tuikku siellä täällä..

 • Taimi sanoo:

  Meilläkään ei juuri poltella kynttilöitä. Jo siksi että mies saa oireita savusta. Ei ne mitään terveellisiä pienhiukkasia ole. Toiseksi, olen kuullut niin monta tarinaa siitä kuinka pieni viton kynttilä on saanut aikaan tulipalon, ja myös elinikäisiä palovammoja. Onhan se liekki roki kaunis ja tunnelmallinen, mutta onko se sen arvoista? Vähemmällä stressillä pääsee kun ei polta kynttilöitä. Tottahan se on että lapsia ei voi pumpuliin kääriä, mutta kynttilä on oikeasti avotuli. Lapsi ja kynttilä on yhtä vaarallinen yhdistelmä kuin lapsi ja uimaranta, autotie, tms. Vaatii ehdottomasti herkeämätönta valvontaa ja kunnon koulutuksen lapselle.
  Voisitko yrittää päästä siskosi kanssa jompromissiin? Esim. kynttilöitä poltetaan vain ruokapöydässä kun lapset istuvat paikallaan – lasten on hyvä oppia istumaan nätisti ruokapöydässä, ja muutoin vain siellä missä siskosi on ja hänen vastuullan on valvoa etteivät lapset mene lähelle – annat luvan myös komentaa – ja että sammuttaa kynttilät kun poisuu tilasta. Ymmärrän hyvin ettet halua tästä joulustressiä.

 • Maria sanoo:

  Kaikki pitäisi nykypäivänä kieltää!!! Miten ne teidän pennut KOSKAAN oppii yhtään mitään, kun pumpulissa kasvatetaan?? Eiköhän niille voi sanoa että ei kosketa kynttilöihin! Ja se kynttilän noki ja mikään muukaan siitä lähtevä ei ketään tapa. Koittakaa nyt kaivaa se maalaisjärki sieltä jostain syvältä ja elää sitä elämää! Ja antakaa muiden polttaa niitä kynttilöitään. Kyllä on niin typeräksi menneet nykypäivänä osa ihmisistä ettei mitään järkeä!!!!

  • Polttaja sanoo:

   Näimpä.
   Miten ikinä oppii kattoo maailmaa semmosen ku se on jos kynttilät jo on jollekki ihme pelolle demonisoitu..
   Ite poltan kyllä ja huolella!
   Nukun myös iltasin usein ennen ku esim.tuikut on palanu loppuu..
   MUTTA!
   Niin saatan nukkua vaikka tuikut jää palamaan. Woi kamalaa..
   Tervejärki pitää ainaki mut turvassa joka kerta ku poltan.
   Varmaa sinäki..?

 • Lotta sanoo:

  Minusta jokaisella on oikeus omassa kodissaan tehdä omat ratkaisut. Ymmärrän huolen, mutta voisiko kynttilät laittaa sellaiseen paikkaan, etteivät ne olisi kokoaikaa lasten ”tiellä”, esim ruokapöydälle/korkeammalle? En itse perusta kynttilöistä, mutten niitä myöskään sammuttelu muualla.

 • Heleena sanoo:

  Ensinnäkin olet ihan oikeassa. Lapset ja elävä tuli ei kuulu yhteen. Varsinkin tuikut ovat vaarallisia kun nesteytyy. Hajustetut kynttilät pitäisi lailla kieltää!!
  Vanhemmille ihmisille varsinkin paristoilla toimivat kynttilät ovat turvallisimmat ja nykyään tosi kauniita.

  • Hemuli79 sanoo:

   Onko tuossa sanottu että ne olisivat hajustettuja kynttilöitä? Tuossa kun on toisen kodissa niin miksi ei saisi pitää kynttilöitä palaamassa? Pienenä minulle jo sanottiin että ei juosta sisällä jos on eläviä kynttilöitä palaamassa ja varoimme veljen kanssa tätä. Ja jos on koko ajan valvovien silmien alla kynttilät niin miksi ei saisi polttaa, siinä on erilainen tunnelma kuin led kynttilöistä.