Ihanaa, viikko rentoutumista auringossa, reippailua, ostoksia ja nautiskelua allasbaarissa…ihan ilman lapsia!

Lomailu ilman lapsia jakaa mielipiteitä. Toiset sanovat, että totta kai saa matkustella ja jättää lapset hoitoon. Toiset ihmettelevät, että miksi omista lapsista pitäisi saada lomaa.

Näkemyksiä löytyy puolesta ja vastaan:

”Käyn ilman lapsia sellaisilla matkoilla, jonne heitä ei voi ottaa mukaan. Kuten vaelluksilla Alpeilla tai vastaavaa. Lapset ovat tällöin isällään.”

”Normaalisti olen päivät töissä joten en näe lapsiani kuin iltaisin ja viikonloppuisin. Tuntuisi ikävältä lomailla erikseen kun en muutenkaan saa olla heidän kanssaan niin paljoa kuin haluaisin.”

”Kaikki eivät saa lapsiaan hoitoon minnekään, oli loma tai ei. Lapseton loma on mahdollinen sitten joskus kun lapseni ovat aikuisia.”

”Mielestäni pienet lapset pitää ottaa matkoille mukaan ettei heidän tarvitse olla erossa vanhemmista. Isommat taas haluaisivat itsekin kivalle matkalle ja on epäreilua jättää heidät kotiin.”

”Olen lasten kanssa kellon ympäri joka päivä. Olisi mahtavaa päästä lomalle ilman lapsia. Voisin kerrankin tehdä mitä itse haluan, omien aikataulujen mukaan. Lasten kanssa pitää olla koko ajan valmiustilassa. Esimerkiksi rannalla loikoileminen katkeilee koko ajan vessahätään, nälkään ja muuhun. Eikä monia juttuja voi tehdä ollenkaan, kuten vaikka pitkiä pyöräretkiä.”

”Tarvitsen välillä aikuisten lomaa. Haluan kävellä myöhään illalla kaupungilla ja syödä pitkään. Kierrellä rauhassa museoissa ilman jatkuvaa kitinää. Priorisoin aikuisten lomat koko perheen lomien edelle. Ehkä se on itsekästä, mutta sitten on.”

”En jättäisi alle kouluikäisiä tai alakouluikäisiä lapsia kuin maksimissaan pariksi päiväksi. Tuttavaperheessä jätetään lapset isovanhemmille kun vanhemmat lähtevät laskettelemaan tai surffaamaan jopa pariksi viikoksi. Lapsille tulee hirveä ikävä siinä ajassa! Enkä ymmärrä myöskään isovanhempia jotka mukisematta hoitavat lapsia parikin viikkoa putkeen. Itse en toimisi noin vaikka se olisi mahdollista.”

Mutta mitä sanovat asiantuntijat?

Suositus on, että lapsi voi olla erossa vanhemmistaan yhden yön per ikävuosi. Jokainen tuntee oman lapsensa parhaiten ja osaa varmaan myös puolueettomasti arvioida, mikä on perheen hyvinvoinnin kannalta parasta. Kaikki kaipaavat lepoa ja rentoutumista ja perhe tarvitsee yhteistä aikaa. Se, miten tämä sovitetaan yhteen, pitää ratkaista jokaisessa perheessä itse.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 3 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

3 vastausta artikkeliin “Saako vanhempi lomailla ilman lapsia?”

 • tLk sanoo:

  1-4 yötäon meidän lapset olleet pois meidän vanhempien luota. Nuorempi aloitti pakon edessä (eli kun huono äiti meni töihin) yökyläilyn 9kk vanhana. Tämä ei todellakaan ollut lomailua vaan ihan muuta. Nyt kun lapset ovat tottuneet välillä olemaan kotoa pois, uskalsimme varata aikuisten loman kahdestaan. Ja kauhea syyllisyyden tunnehan siitä iski, kun nuorempi on vain 1.5v. Olemme jo tälle kesälle reissanneet myös perheen kesken. Isovanhemmat ovat ilmaisseet itse halunsa hoitaa. Jos näin ei olisi, en olisi töitä edes vastaan ottanut aikanaan

 • Maisa sanoo:

  Aika moni tuntuu lomailevan ilman lapsia.
  Niin minäkin 2 tai 3 yötä max kerran pari vuodessa – kesällä ei tietenkään.

  Lapsien dumppaaminen viikoksi tai kahdeksi hoitoon isovanhemmille kertoo karua asiaa minäminä-sukupolvesta ja suunnattomasta itsekkyydestä.

  Veikkaan ettei yksikään (tai no harva) vanhemmalla iällä lapsensa saanut hylkää lastaan viikoksi, koska haluaa lomaa hänestä.

 • Eb sanoo:

  Otsikko johtaa vähän harhaan, koska loma ei kuitenkaan ole yhtä kuin matka. Matustamisestahan tässä puhuttiin, eikä yleisesti lomailusta.