Monet teinit hinkuvat trendikkäitä kasvotatuointeja. Ei siis silmänrajauksia tai microblading-kulmakarvoja, vaan niitä perinteisiä tatuointeja. Mutta kasvoille.

Ennen kasvojen tatuointi kauhistutti, mutta nykyään kasvotatuointeja näkee enenevissä määrin niin sosiaalisessa mediassa kuin ihan kaduillakin. Trendi on valloillaan nimenomaan nuorten keskuudessa.

Mutta tiesitkö, että tatuoinnin ottamiselle ei ole lain määräämää ikärajaa?

Monilla tatuoijilla Suomessa on omat säännöt, joiden mukaan he eivät esimerkiksi tee tatuointeja alaikäisille. Mutta mikään laki ei tähän sido. Jos tatuoija niin päättää, hän voi tehdä tatuointeja myös nuoremmille kuin yli 18-vuotiaille. Osa tekeekin, ja pyytää tällöin vanhemman suostumusta. Tosin kuten tiedettyä, nuoret ovat ovelia pyrkiessään saamaan mitä haluavat, joten mitenkään aukoton systeemi ei ole kyseessä.

Tatuointeja himoitsivat monet teinit jo 90-luvullakin. Mikään uusi ilmiö ei siis ole kyseessä. Uutta sen sijaan ovat paikat, joihin tatuointeja halutaan. Muodikkaita paikkoja ottaa tatuointi ovat kasvojen lisäksi kaula ja kämmenselät sekä sormet.

tatuoitu nainen puun takana
Kuva Radu Florin, ylin kuva Clem Onojeghuo.

Aikaisemmin monille oli tärkeää se, että tatuointi ei näy jatkuvasti, vaan ”sen saa halutessaan piiloon”. Nykymuodin mukaan tatuointeja tehdään sellaisiin paikkoihin, joita ei saa piiloon, kuten esimerkiksi kasvoille.

Kovin nuorena tatuoinnin ottava ei ehkä osaa ajatella sen mahdollista vaikutusta työllistymiseen. Vaikka ihmisen ulkonäkö ei liity hänen pätevyyteensä, monissa paikoissa on tiukka koodisto siitä, miten sopii pukeutua ja miltä sopii näyttää. Tatuointi kasvoissa voi oikeasti olla este työn saannille. Todennäköisesti asenneilmapiiri tulee muuttumaan sallivammaksi, mutta tuskin kovin pian nähdään kasvotatuoituja lääkäreitä, poliitikkoja tai opettajia – ainakaan ilman, että se aiheuttaisi kohua.

Ilmeisesti kasvo-, kaula- ja kämmentatuointien suosion nousu liittyy siihen, että esimerkiksi muusikot ja vaikuttajat suosivat tatuointeja, ja julkaisevat itsestään kuvia sosiaalisessa mediassa. Näin trendi leviää muillekin somen käyttäjille, ja suuri osa somen käyttäjistä on nuoria.

Vastuullinen tatuoija tietenkin keskustelee tatuointisuunnitelmasta asiakkaan kanssa, ja erityisen tarkkaan silloin, jos kyseessä on kovin nuori asiakas ja tatuointi on näkyvällä paikalla. Keskustelua täytyy käydä myös kodeissa. Vaikka tatuoinnit voivat nuoren mielestä olla upeita ja täydentää hänen persoonaansa, ei niiden vaikutus välttämättä aukea teinille. Jos meinaa ottaa iholleen kuvan loppuelämäksi, voinee varmaankin harkita sen ottamista vuoden tai pari. Joskus siinä ajassa ehtii mieli – ja muoti! – muuttua.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 2 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

2 vastausta artikkeliin “Saako teinisi ottaa trendikkään kasvotatuoinnin?”