Pikavippien markkinointi pitäisi kieltää. Näin toteaa Aalto-yliopiston rahoituksen professori Vesa Puttonen Ylellä.

Sinäkin olet nähnyt niitä mainoksia. Sellaisia, joissa ihminen vaikkapa totetaa, että ”Olen vuosia haaveillut tästä, ja nyt minulla on varaa!”. Mainoksen henkilö ei siis ole säästänyt sinnikkäästi vaan hän on ottanut pikavipin. Ei hänellä ole varaa, hänellä on kovakorkoista lainaa.

Nämä asiat hämärtyvät yhä useamman mielessä. Hämärtyminen johtuu siitä, että pikavippejä mainostetaan helppona rahana. Mainokset antavat ymmärtää että kohta sinullakin voi olla varaa. Se käy kalliiksi. Maksuhäiriöitä on yli 380 000 ihmisellä.

Vesa Puttonen haluaa, että valtio puuttuu pikavippien mainontaan. ”Koko homma lähtee siitä, että yksilö on rationaalinen ja ei ota näitä, mutta yksilö on heikko. Valtion on tuettava, autettava ja jollakin muodoin kiellettävä näiden markkinointi”, hän totesi Ylen haastattelussa.

Syytä olisi. Pikavippien ja vastaavien palvelujen mainonta on nimittäin todella härskiä.

Katso vaikka tätäkin:


Lukijan kuva. Ylin kuva Thought Catalog.

Kuva on otettu nuorison suosiman ravintolan vessassa. Tätä ”piikkiä” mainostetaan siis nuorille ihmisille, jotka eivät välttämättä ole kovin harkitsevia tai kokeneita rahankäyttäjiä muutenkaan. Lisäksi asiakaskunta on oletettavasti humaltunut, mikä madaltaa impulssikontrollia.

Mainoksessa annetaan ymmärtää, että kivan illan rahoittaminen on näin helppoa! On toki mahdollista, että asiakas maksaa ”piikkinsä” heti pois, mutta kuinkakohan usein niin käy? Maksuaikaa on kuitenkin 14 päivää. Siinä ajassa voi ehtiä useamman kerran uudelleen viettämään ravintolailtaa ja taas tilata juomia ”piikkiin”. Entä jos juominen on jo ongelma?

Mainokset vaikuttavat ihmisten käyttäytymiseen. Ei yksikään pikavippifirma mainostaisi jos mainoksilla ei olisi mitään vaikutusta heidän yritystoimintaansa. Eikä voida olettaa, että jokainen meistä pystyy kaikissa tilanteissa olemaan fiksu ja harkitseva. Jos jatkuvasti näkee pikavippifirmojen viestiä siitä, että sinullakin voi olla varaa, saattaa alkaa ajatella, että miksei. Jos otan nyt tämän vipin tai pistän ravintolailtani kulut ”piikkiin”, niin ei kai se niin vakavaa ole…

Vaikka joskus käy niin, että siinä menee koko elämä pilalle. Olet varmasti kuullut esimerkkejä aiemmin, mutta lue vielä vaikka tämä juttu.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 4 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

4 vastausta artikkeliin “Bailaa nyt, maksat takuulla myöhemmin”

 • Kevin Booker sanoo:

  Miehen tarvitsee vain ansaita rahaa, ja naisella on jo mukava bonus tästä rahasta. Teen rahaa kasinolla, ja nämä ovat elämäni helpoimmat rahat. Pelaan aina kolikkopeliä http://jamminjars.fi/, se ei ole ahne, mutta joskus se jännittää hermoja. Jos haluat lisätä rahaa lompakossasi nopeasti, tämä on loistava vaihtoehto)

 • Charles Smith sanoo:

  Hei. Mitkä ovat tapoja ansaita rahaa? Tarvitsen kiireesti rahaa. Onko mitään keinoa saada ylimääräistä rahaa helposti?

 • Jarkko sanoo:

  Toivon todella, että kaikki pikavippifirmat kiellettäisiin lailla. Ne ovat sotkeneet omani ja läheisteni elämän täysin :'(

 • OutiL sanoo:

  Pikavipeissä olisi hyvä olla alkolukko, niin lainaa ei otettaisi harkitsemattomasti kesken baari-illan. Luottokortit ja ilmaiset ensilainat (kts. esim. https://www.vertaalaina.fi/ilmainen-ensilaina.html) ovat edullinen keino jakaa menoja muutamalle kuukaudelle, mutta siihen se jääkin. Halvan lainan voi ottaa vain silloin, kun takaisinmaksu on varmistettu ja lainapäätös tietoinen. Hetken mielijohteesta otetut lainat ovat yleensä alku raha-ongelmille. Myös vakuudelliset lainat tuottavat jo osalle vaikeuksia ja se on huolestuttava merkki aikana, jolloin korot ovat kuitenkin todella alhaalla.