Taloudellinen väkivalta on yksi parisuhdeväkivallan muotoja. Se on hyvin tehokas keino kontrolloida toista ja rajoittaa tämän elämää. Monesti taloudellinen väkivalta tekee suhteesta lähtemisen hyvin vaikeaksi.

Taloudellinen väkivalta on monesti näkymätöntä, varsinkin ulkopuoliselle. Myös uhrin – ja jopa tekijän!- voi olla vaikea tunnistaa sitä.

Taloudellinen väkivalta ei ole pyrkimystä säästäväisyyteen eikä sen tavoitteena ole yhteinen hyvä. Yksinkertaisesti ilmaistuna taloudellinen väkivalta on sitä, että rahaa käytetään jollakin tavalla manipuloinnin välineenä suhteessa.

Pyrkimyksenä on kontrolli. Jos toisella osapuolella ei ole rahaa, ja hän on täysin taloudellisesti riippuvainen, ei hän voi lähteä suhteesta. Usein taloudellisen väkivallan kohteena oleva ei ymmärrä mitä tapahtuu, vaan syyttää itseään. Hän voi myös hävetä niin paljon, että ei kykene sen takia hakemaan apua.

Näistä merkeistä tunnistat taloudellisen väkivallan:

– Toinen osapuoli rajoittaa sitä, miten käytät rahojasi, tai sitä, miten pääset käsiksi yhteisiin rahoihin.

Rahan käytön kontrollointi on yleensä kyttäämistä ja ostoksista syyllistämistä. Monet joutuvat salailemaan aivan tavallisiakin ostoksia ja tuntevat niistä syyllisyyttä ja häpeää. Monesti uhri joutuu pyytämään rahaa välttämättömiinkin ostoksiin.

– Toinen osapuoli painostaa raha-asioissa.

Toinen voi uhkailemalla tai väkivallalla painostamalla saada sinut ottamaan velkaa tai käyttää sinun rahojasi. Myös isojen taloudellisten, sinuun vaikuttavien päätösten tekeminen yksin on taloudellista väkivaltaa.

– Toinen osapuoli sabotoi työtäsi.

Sabotointi voi mennä niin pitkälle, että hän ilmestyy häiriköimään työpaikallesi. Muu sabotointi voi olla esimerkiksi sellaista, että toinen lupaa vahtia lapsiasi kun sinulla on töitä, mutta hän ei ilmestykään paikalle. Hän voi myös häiritä jatkuvasti työntekoasi keskeytyksillä tai riidoilla tai pyrkiä edesauttamaan sitä, että epäonnistuisit työhaastattelussa tai muussa tärkeässä tilanteessa.

Taloudelliseen väkivaltaan voi liittyä myös fyysistä väkivaltaa. Toinen voi esimerkiksi hakata uhria niin, että tämä ei voi mennä töihin.


Kuva Nik Shuliahin, ylin kuva Tiago Bandeira.

– Toinen osapuoli tuhoaa luottotietosi.

Taloudellista väkivaltaa käyttävä voi pyrkiä sotkemaan asiasi monella tavalla, jopa piilottelemalla laskujasi tai puhumaan asiat niin, että suostut maksamaan hänen kulujaan kunnes joudut niiden takia velkoihin.

– Toinen osapuoli tuhoaa tai tärvelee omaisuuttasi.

Vahinkoja sattuu kaikille, mutta tahallinen omaisuutesi vahingoittaminen on taloudellista väkivaltaa. Se voi olla esimerkiksi auton sabotoimista niin, että et pääse töihin tai tavaroittesi rikkomista.

– Taloudellista väkivaltaa voi esiintyä vielä eron jälkeenkin.

Toinen osapuoli ei esimerkiksi maksa elatusmaksuja, tai hän pyrkii pimitämään avioerossa omaisuutta ja uhkailee niin että et uskalla puuttua asiaan.

Naisten linja muistuttaa, että:

”Sinulla on oikeus päättää omasta rahankäytöstäsi ja omaisuudestasi. Päätöksien joita teet puolisosi tai perheesi kanssa kuuluu olla vapaaehtoisia. Sinulla on yhtälaiset oikeudet vaikuttaa päätöksiin ja saada tietoa niiden seurauksista. Taloudellinen väkivalta kietoutuu henkiseen väkivaltaan. Jatkuva kontrollointi ja hyväksikäyttö murentaa itsetuntoa. Myös usko omiin kykyihin tehdä perusteltuja taloudellisia päätöksiä heikkenee.

Tasa-arvoisessa suhteessa päätökset tehdään yhdessä, jos niin sovitaan. Myös toisen oikeus oman talouden hallintaan hyväksytään. Molemmilla on aito mahdollisuus osallistua päätöksentekoon: tietoa ei pimitetä eikä vääristellä. Arvostavassa ympäristössä kenenkään ei tarvitse jatkuvasti puolustella kulutustottumuksiaan tai esimerkiksi puhelimenkäyttöään.”

Mitä voit tehdä?

– Mieti tilannettasi huolella. Kontrolloiko toinen sinun rahankäyttöäsi? Pimittääkö hän tulojaan sinulta? Vaikeuttaako hän sinun työssäkäyntiäsi?

– Pyri säästämään omaa rahaa samantien, jotta pystyt lähtemään suhteesta. Selvitä, miten saat taloudellista tukea Kelasta, ja pystyvätkö vanhempasi tai ystäväsi auttamaan? Unohda häpeä.

– Joskus turvakoti voi olla oikea ratkaisu. Päivystävien turvakotien yhteystiedot löydät täältä. Klikkaa sivulla olevaa alasvetovalikkoa.

– Jos haluat keskustella tilanteestasi, soita Naisten linjalle p. 0800 02400, ma-pe 16-20, la-su 12-16.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 3 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

3 vastausta artikkeliin “Onko suhteessasi taloudellista väkivaltaa? Näin tunnistat:”

  • Petetty sanoo:

    Olin avoliitossa ja minulla on (toistaiseksi) luottotiedot kunnossa. Mieheni olisi halunnut ottaa lainaa minun nimiini ja vaikka hänellä ei ole ajokorttia hän halusi että otan hänelle osamaksuluotolla auton Audin joka ei ollut mikään halpa ja hän oli yhteydessä pitkään yhteen autoliikkeeseen ja pakotti vähän väliä minun juttelemaan myyjän kanssa ja myyjäkin jo tiesi etten halua ostaa autoa. Yritin monta kertaa sanoa etten suostu ostamaan autoa ja kuinka tyhmä idea oli. Yksi päivä olimme sopineet jo että menemme katsomaan autoja ja niin menimme, siellä minua odotti auton kauppakirjat valmiina ja painostuksesta allekirjoitin paperin. Hän myöhemmin ajoi kolarin ja on luvannut hoitaa asian myös rahoituksen niin ei kuitenkaan ole käynyt eikä tule käymään vaan joudun yksin hoitamaan tämänkin asian. Kiristämistä, hyväksi käyttämistä, petos ihan sama haluaisin tietää että onko mitään mitä voin tehdä etten olisi korviani myöten veloissa.?

  • Tuisku.82 sanoo:

    Ekäni käytti alkoholia, minä kun ostin itselleni tai lapselle jotain se oli väärin. Exä vei rahat rahapussista ja lopussa myös tililtä. Syylisti mua ku ei ollut rahaa ruokaan vaikka hän käytti kaiken alkoholiin.Syytti mun 1 v tyttöä että oli vienyt mun rahat. Se suhde ei kestänyt kauaa ku sai sitä alettiin epäillä mun tytön pahoinpitelystä.

  • Tuttua sanoo:

    Kyllä. Exä oli varakkaampi osapuoli. Hän syyllisti minua rahankäytöstäni. En ole koskaan ollut tuhlari. Halusin pitää oman tilini, jotten joudu tilittämään jokaista shampoopulloa.
    Ovelinta oli, että hän tuli voimakkaasti kotiäitiyttäni lasten edun vuoksi. Halusin olla kotona, kun lapset olivat pieniä. Mutta kun aloin puhua työhönpaluusta, hän huokaili kuopuksen olevan vielä niin pieni. Kun kuopus meni tokalke luokalle, onnekseni pääsin töihin.

    Exähän siitä sitten tuli.