Uusi vuosi ja uudet kujeet saavat monen rakkaustarinan päättymään juuri tammikuuhun. Jotkut tarinat ehkä olivat pelkkää tottumusta, valhetta tai hyväksikäyttöä eivätkä ansainneetkaan jatkua, toiset taas päättyivät rakkauden pelkoon.  Erosesongin kunniaksi pari sanaa rakkauspelkuruudesta:

Rakkauden pelko voi olla viisauden alku – tai sitten ei. Miksi rakkaus on niin pelottavaa, että moni valitsee mieluummin elämän kokonaan ilman tai hakee vain irtorakkautta?

1. Rakkaus tekee haavoittuvaksi. Uusi ihmissuhde on suuri tuntematon ja ihminen luonnostaan pelkää tuntematonta. Jos antaa itsensä rakastua, ottaa suuren riskin, koska antautuu toisen ihmisen vaikutuksille alttiiksi. Rakkaus haastaa puolustusmekanismimme. Mitä enemmän jostakusta pidämme sitä enemmän voimme haavoittua.

2. Uusi rakkaus muistuttaa vanhoista haavoistamme. Entisestä elämästä saadut arvet saavat meidät varomaan avaamasta sieluamme uudelle ihmiselle. Kun pysyttäytyy tarpeeksi etäällä toisesta ihmisestä, ei tarvitse käsitellä menetyksiään, vihaansa tai tuskaansa.

 3. Rakkaus haastaa vanhan identiteettimme. Meillä kaikilla on oma sisäinen äänemme, joka muistuttelee, että saatamme sittenkin olla täysin arvottomia emmekä ansaitse onnea. Kun elämäämme astuu toinen ihminen, joka näkee meidät ihanana ja rakastettavana, se pelottaa, koska rakkauden viesti on ristiriidassa sisäisen äänemme kanssa.

4. Suru seuraa iloa. Monet meistä karttavat onnelliseksi tekeviä asioita, koska ne myös satuttavat. Rakkaus pelottaa, koska tiedämme, että se voi myös tuoda mukanaan suurta surua.

5. Rakkaus on usein epätasapainossa. Monet ihmiset epäröivät rakastaa jotakuta, koska ”toinen rakastaa niin kovasti.” He pelkäävät, että eivät pysty vastamaan toisen tunteisiin ja satuttavat näin tahtomattaan toista ihmistä. Rakkaus on kuitenkin harvoin täysin tasapainossa vaan sen määrä vaihtelee parien kesken ajan kuluessa. Kun murehdimme etukäteen rakkauden määrää, voimme menettää ihmissuhteen, joka olisi tehnyt meidät todella onnelliseksi.

6. Rakkaus saa alkukantaiset pelot esiin. Mitä enemmän rakastamme, sitä enemmän meillä on menetettävää. Mitä enemmän toinen ihminen alkaa merkitä meille, sitä enemmän pelkäämme, että häntä ei kohta ole. Kun elämään tulee rakkauden mukana uutta merkitystä, sen menettäminen pelottaa. Kun yritämme suojata itseämme alkukantaisilta peloiltamme keksimme miljoonia rationaalisia syitä miksi meidän ei kannata jatkaa ihmissuhdetta vaikka todellinen syy on pelkomme menettää rakkaus. Tärkeät ihmissuhteet haastavat meitä. Vasta kun opimme käsittelemään läheisyyden pelkoamme, voimme saavuttaa tyydyttävän ja kestävän ihmissuhteen.

Lähde: Psychology Today

— Huono Äiti

Artikkelissa on 1 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

Yksi vastaus artikkeliin “Miksi rakkaus pelottaa?”