”Aluksi eksäni oli hurmaava. Mutta pian alkoi tuntua siltä, että jotain oli vialla. Nimenomaan jotain, en pystynyt osoittamaan sormella mitään tiettyä. Ajattelin että olen vainoharhainen. Mies ihaili minua, oli hulluna minuun ja puhui naimisiinmenosta.

Pian huomasin ajattelevani oudosti. Mies oli pettänyt raskaana olevaa ex-vaimoaan jatkuvasti ja ollut myös rikoksesta epäiltynä. En välittänyt. Näin miehen olosuhteiden uhrina: Hän oli vain etsinyt intohimoa elämäänsä; häntä oli syytetty väärin perustein. Pelkäsin olisiko mies tulevaisuudessa väkivaltainen minua kohtaan. Sitä ei ehtinyt tapahtua.

Miehen käytös muuttui kuin katkaisijasta väännettynä. Hän vannoi ikuista rakkautta edellisenä päivänä ja suorastaan vihasi minua seuraavana.

Suhde päättyi miehen liukenemiseen paikalta. Minä en ymmärtänyt miten olin lähtenyt koko suhteeseen. Miten en tajunnut varoitusmerkkejä? Olin ollut kuin aivopesty. Tietenkään en voi tehdä diagnooseja kun minulla ei ole siihen koulutusta. Mutta diagnoosilla tai ilman: eksäni oli jotain muuta kuin vain ikävä ihminen.”

Ilman koulutusta ei tosiaan voi diagnosoida ketään sosiopaatiksi tai vaikka narsistiksi. Totuus kuitenkin on se, että psyykkisesti vaurioituneita ihmisiä on olemassa ja heihin törmää erilaisissa tilanteissa, kuten esimerkiksi ihmissuhdetta etsiessä. Leimojen lyömisen sijaan tarkoitus on suojella itseään. Jos jokin uudessa ihmisessä tuntuu oudolta tai epäilyttävältä, siihen on yleensä syy.

Sosiopatia on epävirallinen termi, joka viittaa antisosiaalisiin tekoihin ja asenteisiin. Psykiatrinen diagnoosi epäsosiaalinen persoonallisuushäiriö vastaa lähinnä sosiopatiaa.

Sosiopaatti pyrkii saamaan valtaa, ja se leimaa kaikkia hänen tekemisiään. Sosiopaatit hyväksikäyttävät muita ihmisiä, he eivät piittaa sosiaalisista normeista ja valehtelevat jatkuvasti. Käytös on vastuutonta ja impulsiivista, ja he syyttävät tekemisistään muita. Amerikassa sosiopaatteja on noin 4% väestöstä eli yksi 25 ihmistä kohden. On siis ihan mahdollista, että sosiopaattiin törmää jossakin elämäntilanteessa.


Ylin kuva Alex Iby.

On olemassa tunnusmerkkejä, jotka voivat viitata siihen, että olet tekemisissä sosiopaatin kanssa. Merkkejä ei ole helppo huomata, sillä sosiopaatit saavat uhrinsa sivuuttamaan hälytysmerkit. Siinä mielessä he ovat kuin silmänkääntäjiä ja taikureita. Terapeutti ja kirjailija Bill Eddy kertoo, mistä merkeistä sosiopaatin voi tunnistaa.

Näistä merkeistä saatat tunnistaa sosiopaatin:

– Puhe

Sosiopaatti saattaa käyttää hyvin voimakkaita positiivisia ja negatiivisia ilmaisuja, molempia suhteettomasti.

Tyypillistä on myös vaihtelu: ensin olet maailman ihanin tyyppi ja sitten hirvein ihminen jonka hän on koskaan tuntenut.

– Tunne

Miltä sinusta tuntuu hänen seurassaan? Tunteesi voivat olla ristiriitaisia ja sisältää sekä pelkoa että voimakasta ihailua.

Saatat myös tuntea todella voimakasta sympatiaa sosiopaattia kohtaan. Mikäli kuulet hälyttäviä juttuja, kuten rikossyytteitä tai vastaavaa, sosiopaatti osaa selittää, kuinka hän on oikeastaan ollut uhri tilanteessa.

– Käytös

Kiinnitä huomiota käytökseen enemmän kuin sanoihin. Sosiopaatit tekevät asioita, joita muut eivät tee. Kysy itseltäsi toimisitko itse koskaan samalla tavalla? On todennäköistä, että et, mutta sosiopaatilla on aina syy tekemisilleen: muut ajoivat hänet siihen pisteeseen, stressiä oli niin paljon ja niin edelleen.

Monet sosiopaatit tekevät rikoksia, sarjapettävät ja päätyvät tilanteisiin, joissa he saavat iloa muiden kärsimyksestä. He eivät ajattele lakien sitovan heitä, eivätkä he kadu tekojaan.

Kuuntele vaistojasi ja luota itseesi, jos sinusta tuntuu siltä että suhteessasi tai tapaamassasi ihmisessä on jotakin outoa.

Lähteet: 1, 2, 3.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 3 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

3 vastausta artikkeliin “Eksäni oli sosiopaatti”

  • Nimetön sanoo:

    Niinpä eli heti kun et ole täydellinen olet vähintään sosiopaatti 😂

  • Voimia oman elämään sanoo:

    Hyvä totuuden mukainen artikkeli, sillä valitettavasti tällaisiakin ihmisiä on.

  • aitoTuro sanoo:

    Tämä on mielestäni todella huono kehityssuunta, että Huono Äiti -blogi on muuttunut tällaiseksi ex-puolisoiden hakkumisen foorumiksi. Eiköhän tällaisia foorumeita ole jo netti pullollaan. Yrittäisitte mielummin profiloitua alkuperäisen idean mukaisesti. Siinä oli jotain uutta, tuoretta ja arvokasta.