”Mitä kuule mun sun mielestä pitäisi tälle asialle tehdä”? Tai: ”Eikö sun mielestäkin tässä toimittu ihan väärin” ovat tyypillisiä keskustelun kohtia, jotka Huonon Äidin mielestä joutavat turhuuksien tantereille. Koska oikeasti kukaan muu ei tiedä vastauksia sinun elämääsi kuin sinä itse. 

Oletko kysynyt parhaalta tyttökaverilta, poikakaverilta, työkaverilta tai keneltä hyvänsä uskotulta ohjetta elämäsi käännehetkissä? Oletko rajalla, josta et tiedä, mille puolelle lähtisit? Arvotko kahden miehen välillä, lähteäkö vai jäädäkö? Voi miten autuasta kun silloin voi vähän mässäillä asiaa muuallakin kuin oman pään sisällä. Mutta kenenkään muun sanomisilla ei oikeasti saisi olla mitään painoarvoa.

– Kukaan muu ei elä sinun elämäsi. Kaikki mitä kerrot muille, on sinun kertomuksesi siitä elämästä, jossa on muitakin osapuolia kuin sinä. Sinä voit tahallisesti tai tahattomasti huijata ihmisiä, joilta haluat neuvoja, jotta saisit juuri haluamasi neuvot.

– Ketään muuta ei viimeisellä viivalla kiinnosta sinun elämäsi niin paljon kuin sinua. Siksi kenellekään muulle ei pitäisi antaa vastuuta sinulle tärkeiden asioiden pohdinnasta.

– Jokainen pohtii asioita omien elämänkokemustensa läpi. Petetty uskoo, että kaikkia petetään joka tapauksessa. Pettäjä uskoo, että ei pikku petos maalta merelle vie samoin kuin hakattu hyssyttelee hakkaamista. Me olemme oman elämämme uhreja, eikä neutraalia maaperää toisen ihmisen elämän käsittelyyn ole olemassa.

Ihan viimeisen päälle hyvät ystävät eivät itse asiassa anna meille mitään neuvoja. He kuuntelevat, ovat olkapäänä, tyynnyttelevät ja tsemppaavat, mutta eivät neuvo. Sillä tavalla he pakottavat meidät miettimään itse, tuskaisesti siellä oman pään sisällä asioiden oikeat ratkaisut. Ja ne voivat silti olla vääriä. Ja ne tosi ystävät sanovat senkin, jos olemme heidän mielestämme menossa vikaraiteille. Neuvonta-osastossa on toki yksi poikkeus: se on  se, että jos joku lyö aikuista tai lasta, silloin ainoa oikea neuvo on poistuminen. Väkivaltaa ei tarvitse sietää eikä selittää.

Muuten itse tiedät parhaiten, vaikka tieto lisääkin tuskaa. Mutta, sitähän se elämä on – tuskan siedätystä aika monena päivänä.   

— Huono Äiti

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia