Pikavippien markkinointikiellosta on tehty lakialoite. Tarkoituksena on vähentää heräteostona tehtyjä pikavippejä ja ehkäistä ihmisten joutumista velkakierteeseen. Maksuhäiriömerkintöjen ja ulosotossa olevien henkilöiden määrä on kasvanut merkittävästi viime vuosina, ja yksi syy siihen on pikavippien yleistyminen, kertoo kansanedustaja Arto Satonen Talouselämä-lehdessä.

”Markkinointikiellolla vaikutetaan erityisesti heräteostona otettuihin pikavippeihin ja ennaltaehkäistään siten ihmisten joutumista velkakierteeseen”, sanoo lakialotteen tehnyt Arto Satonen. Pikavippejä on suitsittu muuallakin: Hollannissa pikavippien markkinointi kiellettiin vuonna 2017 ja myös Google on rajoittanut Yhdysvalloissa pikavippien markkinointia, lehdessä kerrotaan.

Myös arkikokemus kertoo siitä, että pikavipit voivat suistaa elämän syöksykierteeseen. Pyysimme teitä kertomaan kokemuksianne siitä, miten pikavippien ottaminen on vaikuttanut elämään. Tässä kaksi kokemusta.

Pikavipit veivät ulosottokierteeseen:

”Kovasti mietin kirjotanko mitään… Tämä köyhyys on minulle erittäin ahdistava aihe. Minulla ei ole varaa maksaa lapselle ratsastustunteja vaikka hän tykkää hepoista yli kaiken. Lottovoittoa odotellessa että saataisiin hänelle hoitoheppa ja olisi varaa käydä tallilla.

Ensialkujaan sain pikavipit lyhennettyä niin kuin pitikin, mutta sitten minulla vaihtui työpaikka. Uudessa työssä oli kerran kuussa tilipäivä ja silloin piti maksaa kerralla kaikki mahdollinen. Siinä piti tehdä päätös maksaako vippejä vai lapsille ruoat ja se vähä mitä he tarvitsevat.

Lopulta kaikki vipit menivät ulosottoon, hepparatsastus joutui unholaan kun ei ole varaa kaiken maailman maksuihin jota harrastus sisältää. Mitään en voi edes tilata, esimerkiksi vaatteita lapsille vaikka he tietysti kasvaa koko ajan. Tietokoneenkin lapset tarvitsisivat että saisivat koulutyöt tehtyä…

Olen koettanut myös vippejä yhdistää mutta tulorajani ei riittänyt ja siitäpä tämä ulosottokierre lähti. Niin surullista tämä oma hölmöys ja lapseni siitä siitä joutuvat kärsimään. Onneksi vanhin jo ymmärtää että äitillä ei ole varaa ihan kaikkeen, ja että äiti antaa kuukausirahan silloin kun pystyy…”


Kuva Thought Catalog, ylin kuva Sara Kurfess.

Jouduimme lapsemme pikavippivelkojen maksumiehiksi:

”Poikani, nyt 28 vuotta, on ”pelannut elämänsä” pikavippeihin. Siitä on seurannut paljon pahaa.

Hän teki aseellisen ryöstön ihan vain päästäkseen pois täältä. Ryöstösaalis oli pieni ja sen poikani tiesi jo tehdessään. Pääasia on, ettei hän tehnyt mitään lopullista sillä ostamallaan aseella.

Poika sai vankilatuomion ja sillä aikaa vipit kasvoivat korkoa. On todella kovaa ja tunteetonta miten nämä vippifirmat rahastavat.

Pelastimme pojan velkakierteestä ottamalla pankista lainaa. Nyt sitten korkoja maksellaan ja lyhennellään, pojalla on vielä todella iso urakkaa sen velan maksussa. Mitä sitä ei lapsensa eteen tekisi…”

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 4 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

4 vastausta artikkeliin “Pikavipit pilasivat elämäni”

 • Tyrmistynyt sanoo:

  Niinpä mitä sitä äitinä ei tekisi lapsensa eteen. Pojallani oli huumevelkojia ni otin useasta eri paikasta pika vippejä poikaani auttaakseeni ja nyt olen itse maksuvaikeuksissa.

 • Sigrid Jonasson sanoo:

  Lainojen kanssa on oltava todella varovainen, ja on ihanteellista, jos niitä ei oteta lainkaan. Mutta jos teet niin, älä ainakaan koskaan yritä sijoittaa lainarahalla. Erityisesti kryptovaluutan kaltaisilla korkean riskin markkinoilla. Vaikka luulet, että se on hyvä kauppa ja että projektista saat paljon rahaa, se on kaukana siitä. Ensinnäkin hanke voi olla huijaus, joten muista etsiä tietoa luotettavista lähteistä, kuten https://cryptodaily.no, jotka tekevät arvioita huijauskryptohankkeista. Toiseksi, pidä aina mielessäsi, että kauppa ei välttämättä mene suunnitelmiesi mukaan. Luuletko, että jotkut sijoittajat uskoivat LUNAn epäonnistuvan? En usko, mutta se epäonnistui, ja kymmenet tuhannet ihmiset (ellei sadat) menettivät sijoituksensa.

 • Maksamme velkaa.... sanoo:

  Pikavipit ja muut lainat saivat minut ”köyhäksi”. Ensin exä ei maksanut mitään, vaan kulutti kaikki tienaamansa rahat viinaan, huumeisiin ja pelaamiseen. Sitten piti pitää yllä jotain tiettyä statusta, ”hei, meillä menee hyvin”. Tuli otettua pari isompaa lainaa ja muutama pikavippi ja aina exä lupasi maksaa oman osuutensa.
  No ei maksanut. Vihdoin sain jätettyä tämän narsistisita piirteistä kärsivän narkki-alkoholistin. Makselin pikavippien korkoja tovin, kunnes huomasin, etten todellakaan pärjää niiden kanssa.
  Otin yhteyttä velkaneuvojaan, joka neuvoikin uusimaan kaikki kodinkoneet ja hankkimaan lapsille kaiken tarpeellisen ja pistämään sitten kaiken ulosottoon. Noudatin neuvoa vain siinä, että pistin kaiken ulosottoon.
  Nyt maksan lähes joka kuukausi noin tuhannen euroa uo-maksuja ja tuntuu, ettei uo-summa pienene millään. Lapset tietävät, että äiti on köyhä, mutta silloin, kun palkka kahdesta työstä on oikein hyvä, saavat he jotain kivaa itselleen.
  Ihmetyttää kovasti ulosoton toiminta siinä, että he eivät maksa saamillaan rahoilla yhtä lainaa kerralla pois vaan vähän sieltä, vähän täältä. Tällä tavalla pääoma ei juurikaan vähene, joten korkoja kertyy koko ajan lisää. Oma uo-tyyppini ei vastaa edes s-posteihin… No, ehkä 10 vuoden kuluttua tämä kurimus on ohi.

 • kataja79 sanoo:

  yksi tuttavani otti pikavippejä auttaakseen aikuisia lapsiaan veloissa tms. sitten lapset ottivat hänen nimiinsä vippejä. elämä meni taloudellisesti päin mäntyä. hän teki itsemurhan.