Pikavippien markkinointikiellosta on tehty lakialoite. Tarkoituksena on vähentää heräteostona tehtyjä pikavippejä ja ehkäistä ihmisten joutumista velkakierteeseen. Maksuhäiriömerkintöjen ja ulosotossa olevien henkilöiden määrä on kasvanut merkittävästi viime vuosina, ja yksi syy siihen on pikavippien yleistyminen, kertoo kansanedustaja Arto Satonen Talouselämä-lehdessä.

”Markkinointikiellolla vaikutetaan erityisesti heräteostona otettuihin pikavippeihin ja ennaltaehkäistään siten ihmisten joutumista velkakierteeseen”, sanoo lakialotteen tehnyt Arto Satonen. Pikavippejä on suitsittu muuallakin: Hollannissa pikavippien markkinointi kiellettiin vuonna 2017 ja myös Google on rajoittanut Yhdysvalloissa pikavippien markkinointia, lehdessä kerrotaan.

Myös arkikokemus kertoo siitä, että pikavipit voivat suistaa elämän syöksykierteeseen. Pyysimme teitä kertomaan kokemuksianne siitä, miten pikavippien ottaminen on vaikuttanut elämään. Tässä kaksi kokemusta.

Pikavipit veivät ulosottokierteeseen:

”Kovasti mietin kirjotanko mitään… Tämä köyhyys on minulle erittäin ahdistava aihe. Minulla ei ole varaa maksaa lapselle ratsastustunteja vaikka hän tykkää hepoista yli kaiken. Lottovoittoa odotellessa että saataisiin hänelle hoitoheppa ja olisi varaa käydä tallilla.

Ensialkujaan sain pikavipit lyhennettyä niin kuin pitikin, mutta sitten minulla vaihtui työpaikka. Uudessa työssä oli kerran kuussa tilipäivä ja silloin piti maksaa kerralla kaikki mahdollinen. Siinä piti tehdä päätös maksaako vippejä vai lapsille ruoat ja se vähä mitä he tarvitsevat.

Lopulta kaikki vipit menivät ulosottoon, hepparatsastus joutui unholaan kun ei ole varaa kaiken maailman maksuihin jota harrastus sisältää. Mitään en voi edes tilata, esimerkiksi vaatteita lapsille vaikka he tietysti kasvaa koko ajan. Tietokoneenkin lapset tarvitsisivat että saisivat koulutyöt tehtyä…

Olen koettanut myös vippejä yhdistää mutta tulorajani ei riittänyt ja siitäpä tämä ulosottokierre lähti. Niin surullista tämä oma hölmöys ja lapseni siitä siitä joutuvat kärsimään. Onneksi vanhin jo ymmärtää että äitillä ei ole varaa ihan kaikkeen, ja että äiti antaa kuukausirahan silloin kun pystyy…”


Kuva Thought Catalog, ylin kuva Sara Kurfess.

Jouduimme lapsemme pikavippivelkojen maksumiehiksi:

”Poikani, nyt 28 vuotta, on ”pelannut elämänsä” pikavippeihin. Siitä on seurannut paljon pahaa.

Hän teki aseellisen ryöstön ihan vain päästäkseen pois täältä. Ryöstösaalis oli pieni ja sen poikani tiesi jo tehdessään. Pääasia on, ettei hän tehnyt mitään lopullista sillä ostamallaan aseella.

Poika sai vankilatuomion ja sillä aikaa vipit kasvoivat korkoa. On todella kovaa ja tunteetonta miten nämä vippifirmat rahastavat.

Pelastimme pojan velkakierteestä ottamalla pankista lainaa. Nyt sitten korkoja maksellaan ja lyhennellään, pojalla on vielä todella iso urakkaa sen velan maksussa. Mitä sitä ei lapsensa eteen tekisi…”

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 1 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

Yksi vastaus artikkeliin “Pikavipit pilasivat elämäni”

  • kataja79 sanoo:

    yksi tuttavani otti pikavippejä auttaakseen aikuisia lapsiaan veloissa tms. sitten lapset ottivat hänen nimiinsä vippejä. elämä meni taloudellisesti päin mäntyä. hän teki itsemurhan.