Oletko katsonut, mitä tilejä sinun lapsesi seuraa sosiaalisessa mediassa, kuten Instagramissa?

Instagramissa on tili, jossa nuori vaalea nainen kertoo toimivansa kauneuskirurgiayrityksen rintojensuurennussuosittelijana. Kyllä: rintojensuurennussuosittelija.

Tehtäväänsä tämä Aurora Laine -niminen henkilö hoitaa julkaisemalla bikini- ja alusvaatekuvia itsestään, pääosassa suurennetut rinnat. Kuvien häshtägeinä on esimerkiksi #suomityttö, #silikonirinnat, #kauniimmaksi ja #parempielämä. Tilillä on tätä kirjoittaessa 6 400 seuraajaa.

Profiilista on vaikea päätellä onko kyseessä oikea, suosittelijaksi palkattu ihminen, vai onko hän pelkästään markkinointitarkoituksiin luotu hahmo.

 

Instagram-seuraajien listaa selatessa pistää silmään, että rintojensuurennussuosittelijan seuraajien joukossa on useita alakouluikäisiä lapsia.

Kun katsoo kuvat, joihin rintojensuurennussuosittelija Aurora Laine on merkitty, löytyy kymmenittäin Vitsejä (@vitseja) -tilin julkaisemia kuvia. Tilin tiedoissa lukee K18, ja kehotetaan seuraajia jakamaan kuvia ja tägäämään kavereita niihin. Osa kuvien vitseistä liittyy alkoholin käyttöön ja seksiin, mihin K18-merkinnän voi Instagramissa tyypillisten käytäntöjen mukaan olettaa viittaavan. Mukana on paljon myös lasten elämää koskettavaa sisältöä, kuten vitsejä koulunkäynnistä ja kaverisuhteista. Seuraajien (kirjoitushetkellä 15,8 tuhatta) joukossa on paljon alaikäisiä ja alakouluikäisiä lapsia.

Vitsejä-tilin kuvien kuvatekstinä lukee lähes poikkeuksetta kehotus seurata @auroralaine-tiliä sekä teksti: ”Rintojensuurennus implanteilla vain noin 100 euroa kuussa. Hyviä osamaksuvaihtoehtoja.” Varhaisemmissa kuvissa seuraamiskehotus koskee sittemmin poistetun Laatukirurgian (@laatukirurgia) Instagram-tiliä. Seurantakehotukset ovat alkaneet joulukuussa 2017. Tili on perustettu keväällä 2015, mutta ennen seuraamiskehotuksia kuvia on julkaistu alle 50 kappaletta. Nykyisin kuvia julkaistaan profiilissa kerrotun mukaisesti useita päivässä. Kuvissa on satoja tykkäyksiä ja lukuisia kommentteja.

Otimme yhteyttä Laatukirurgiaan ja kysyimme, onko Aurora Laine oikea henkilö vai markkinointihahmo näin:

” Pyydän mediakommenttia seuraavaan asiaan:

Instagramissa esiintyy henkilö Aurora Laine, joka on teidän rintojensuurennussuosittelijanne. 

Onko hän oikea ihminen?

Oletteko tietoisia, että häntä seuraa Instagramissa suuri joukko lapsia, jotka ovat hyvin nuoria?

Saimme vastauksen yrityksestä, näin:

On oikea henkilö. Asiakkaidemme yksityinen internetin käyttö on aina heidän yksityisasiansa, eikä se kuulu Laatukirurgialle mitenkään.”

Laatukirurgia Finland Oy on saanut huomautuksen kuluttaja-asiamieheltä 27.7.2018 kauneuskirurgisten toimenpiteiden markkinoinnista alaikäisille. Laatukirurgia Finland Oy oli Silikonirinnat-nimimerkillä tykännyt alaikäisten kuvista ja alkanut seurata alaikäisten Instagram-tilejä. Menettely todettiin kuluttajansuojalain vastaiseksi. ”Kauneuskirurgisten toimenpiteiden markkinointia alaikäisille ei näin ollen voida pitää sallittuna missään olosuhteissa”, kuluttaja-asiamiehen huomautuksessa todetaan.

Vanhempi, ole tarkkana sen suhteen mitä lapsesi seuraa Instagramissa. Keskustele hänen kanssaan siitä, että sosiaalisen median tilit eivät aina ole sitä miltä näyttävät.

Kuvakaappaukset otettu 6.2.2019 käyttäjän @auroralaine ja @vitseja – Instagram-tileiltä.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia