Naiset ja lahjat, ne nyt vaan kuuluvat yhteen, uskovat monet. Kaikki naiset eivät halua lahjoja, mutta monet haluavat ja mielellään kaikesta mahdollisesta.

Mutta että synnytys- tai ponnistuslahja (vai miksi ”push present”iä pitäisikään kutsua), onko siinä mitään järkeä?

Kyseessä on siis lahja, jonka lapsen toinen vanhempi antaa vastasynnyttäneelle äidille, ikään kuin palkkioksi tehdystä työstä. Tai asian juhlistamiseksi ja muistoksi, mutta vähän palkkiolta se kuulostaa.

Tennistähti Serena Williams kysyi Instagramissa, onko naisten mielestä synnytyslahja yleinenkin juttu. Osa vastasi, että halojata päivää, kyllä siinä vauvassa on lahjaa kerrakseen. Osa taas totesi, että totta kai se on tärkeä juttu.

Ilmeisesti yleisin synnytys- tai ponnistuslahja on koru, mutta monet ovat saaneet esimerkiksi merkkilaukkuja.

Tavallaan synnytyslahja on kiva idea. Miksipä ei muistaisi lapsensa äitiä, kun tämä on juuri läpikäynyt raskauden vaivat ja vielä puskenut lapsesi maailmaan? Toisaalta, tarvitseeko sitä nyt joka asiasta jotain ostaa? Ja voihan synnytyslahjasta tulla esineellistävä olo: vähän kuin palkittaisiin hyvästä poikimisesta…

Todennäköisesti ponnistuslahjoja ostavat lastensa äideille ne, jotka ovat muutenkin kovia ostelemaan lahjoja. Tai sitten suorasanainen ”vihje” (lue: käsky) tulee äidiltä itseltään. Mitenkään kovin yleinen tapa ei taida Suomessa kuitenkaan olla.

Saitko sinä ponnistuslahjan, ja jos niin minkä? Olisitko halunnut, mutta et saanut? Kerro kommenteissa!

Ylin kuva Aditya Romansa.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 7 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

7 vastausta artikkeliin “Pitääkö synnyttämisestä saada lahja?”

  • Yleiskone sanoo:

    Toisen lapsen synnyttyä sain lahjaksi yleiskoneen, Mies sanoi haluavansa myös jatkossa. itsetehtyä leioää. Olin hyvin loukkaantunut ja huonossa kunnossa. Loukkaava lahja oli siksi, etten ollut toivonut sitä, lahjasta ymmärsin miten minua pidetään yleiskoneen. Koru olisi ollut tarkempi, vielä kun olisi sanonut että voit levätä rankan synnytyksen jälkeen (olimme molemmat olleet hengenvaarassa ja saan lahjaksi kehoituksen tehdä enemmän ei vieläkään huvita.

  • Solitude sanoo:

    Sain tietokoneen. ‘Voit sitten tehdä väitöskirjasi loppuun äitiyslomalla’. Toivoin korua ja ruusuja. Ei

  • Irma sanoo:

    Vanha tapa on saada esikoisen kunniaksi jokin koru. Saksassa usein timanttisormus. Isoäitini sai helmet, äitini kultaisen käädyn ja minä sormeeni sen kolmannen kivisormuksen. Tarkoitus on, että korut voi kanittaa, jos jää nuorena leskeksi. Muutenhan vaimo jää tyhjän päälle ilman miestä.

  • Heidi sanoo:

    Sormukset kahdesta synnytyksestä, kahdesta lapsesta. Sormuksiin kaiverrettu lasten syntymäpäivät ja nimet. Annan sormukset lapsille aikuisena. Ihana muisto isosta tapahtumasta.

  • Anni sanoo:

    Vanha perinne se on Suomessakin. Isä, joka ei saanut osallistua synnytykseen, palkitsi mystisesti suljetun oven takana kärsineen vaimonsa. Tai nainen palkittiin perillisen tuottamisesta suvulle.Vaan mikäs siinä, saahan lahjoja ostaa rakkaalleen ihan jo hyvän mielenkin takia. Minä käytän iloiten korua, jonka sodasta lomalle päässyt isoisä antoi isoäidilleni, kun äitini oli syntynyt. Itse en ole lahjoja saanut enkä kaivannut.

  • Mama sanoo:

    Sain ”push-giftin” mieheltäni. Annoin kyllä vihjeen ideasta.. Kaulakoru missä lapsen syntymään viittaava kivi. Mieles

  • Mamma sanoo:

    Ois joku pizza tai vastaava kelvannut 2 päivän vaiken synnytyksen jälkeen kun ei saanut synnytyksen aikana syödä yhtikäs mitään. Hehheh.