Repeämät synnytyksessä. Onko olemassa yhtään rattoisampaa keskustelunaiheitta? Vaikka asian mieluummin vaikenisikin kuoliaaksi, kipeä (heh heh) totuus on, että 95% ensisynnyttäjistä saa jonkinasteisen repeämän. Auts.

Repeämä syntyy yleensä välilihan alueelle, kun kudokset eivät jousta riittävästi lapsen syntyessä. Repeämän todennäköisyyttä lisää nopea synnytys, vauvan epäedullinen asento ja imukupin käyttö.

Keikut ehkä siinä rajoilla haluatko tietää enempää vai et. Kerrotaan nyt kuitenkin, että repeämiä on neljää eri astetta. Onneksi lievimmät ovat yleisimpiä!

Ensimmäisen asteen repeämä on pinnallinen, ihossa tai limakalvolla, eikä mene lihakseen asti. Toisen asteen repeämä on tyypillisin. Repeämä ulottuu välilihan tai lantionpohjan lihaksiin, mutta ei peräaukkoon. Kolmannessa asteessa välilihan lisäksi peräaukon sulkijalihas on repeytynyt osittain tai kokonaan. Neljännen asteen repeämässä myös peräsuolen limakalvo on repeytynyt.

Ensimmäisen asteen repeämä ei välttämättä tarvitse tikkausta, mutta muut repeämät ommellaan.

Toipuminen ensimmäisen ja toisen asteen repeämistä on melko nopeaa. Istuminen, vessassa käyminen tai jopa aivastaminen voi olla tuskallista, mutta kipua ei pitäisi esiintyä kuin viikon, pari. Hermojen ja lihasten täydellinen palautuminen kestää pidempään. Seksi saattaa sujua aiemminkin, mutta kipua voi esiintyä kuutisen viikkoa.

Kolmannen ja neljännen asteen repeämistä toipuminen on hitaampaa. Kipu jatkuu pari, kolme viikkoa. Senkin jälkeen sekä vessakäynnit että petipuuhat voivat aiheuttaa vähintään tuskanhikeä useamman kuukauden. Koska vaikeat repeämät voivat aiheuttaa ongelmia lantionpohjan lihasten toiminnassa, kerro ujostelematta lääkärille virtsankarkailusta, seksiongelmista tai muista oireista!

Voiko repeämiä ehkäistä?

Sellaiset synnytysasennot, jotka vähentävät välilihaan kohdistuvaa painetta, voivat auttaa. Esimerkiksi kyykkyasento, kyljellään tai kontallaan oleminen voivat toimia.

On myös hyvä, jos synnyttävä äiti voi itse kontrolloida tapahtumien kulkua, eikä hän vain ponnistele käskystä. Välilihan painaminen jollakin lämpimällä synnytyksen aikana saattaa auttaa.

Jotkut vannovat myös välilihan hieromisen nimeen. Kuusi – neljä viikkoa ennen synnytystä aloitettuna hieronnan väitetään lisäävän välilihan joustavuutta. Välilihaa hierotaan 10-15 minuuttia päivässä öljyllä tai liukuvoiteella. Ehkä jopa saat kumppanin tekemään sen puolestasi?

Lähde: parents.com

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 1 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

Yksi vastaus artikkeliin “Kaikki mitä et ole halunnut tietää synnytysrepeämistä”

  • Yhden lapsen äiti sanoo:

    Minulle tuli kahdeksan tuntia kestäneessä synnytyksessä toisen asteen repeämä mm. emättimeen. Se osoittautui lopulta hyväksi jutuksi, sillä kun kipu yhdynnöissä loppui (jälkitarkastuksen jälkeen ensimmäiset kuukaudet käytettiin liukuvoidetta), tunto emättimessä oli paljon herkempi kuin ennen raskautta Seksi siis parani synnytyksen jälkeen!