Kesä tuli ja toi mukanaan rannoille, maauimaloihin ja uima-altaille mankuvat lapset. Eipä siis ihme, että lasten ”kuivahukkumiset” puhuttavat jälleen. Kuivahukkuminen on ilmiö, jossa vedessä ollut lapsi on saanut hieman vettä henkitorveensa. Vesi ei kuitenkaan ole päässyt keuhkoihin asti vaan sen osuminen äänihuuliin on synnyttänyt yskänpuuskan ja aiheuttanut hengitysvaikeuksia. Kuivahukkumisen oireet ilmenevät usein pian vedestä nousemisen jälkeen, mutta on järkevää kuullostella niiden mahdollista jatkumista tai tunnistaa myöhemmin uimisen jälkeenkin ilmenevät oireet.

Kuivahukkumisten ohella myös ”sekundääriset hukkumiset” puhuttavat vanhempia netin keskustelupalstoilla. Tämä termi onkin jo paljon lähempänä varsinaista hukkumista, nimittäin tässä vettä joutuu lapsen keuhkoihin. Määrän ei tarvitse olla suuri, jotta se voi aiheuttaa ongelmia. Henkitorveen ja keuhkoihin joutunut vesi synnyttää voimakasta ärtymistä näissä kudoksissa. Ärtymisen laannuttamiseksi keho alkaa erittämään nestettä keuhkoihin. Ongelmat aiheutuvatkin siis varsinaisesti kehon puolustusreaktiosta. Koska nesteen kertyminen on kaiken kaikkiaan melko hidasta, ilmenevät oireet, kuten hengitysvaikeudet, rintakipu sekä väsymys ja alentunut tajunnantaso, usein vasta tuntien päästä uimisen jälkeen.

Pidä näitä silmällä

Niin kuiva- kuin sekundääriset hukkumisetkin aiheuttavat niistä kärsiville lapsille vakavan vakavan terveysriskin. Vanhempana et kuitenkaan ole voimaton, sillä on tiettyjä oireita, joista voit tunnistaa vaarallisen tilanteen kehittymisen. Pinnallinen tai työläs hengitys kertoo selkeästi lapsen joutuvan työskentelemään tavanomaista kovemmin hengityksen eteen. Jos huomaat tämän oireen lapsellasi eikä se katoa muutamassa minuutissa rauhallisella olemisella, tulisi lapsen tila käydä tarkistuttamassa lääkärissä. Lapsen yleistila kärsii nimittäin, jos hän ei saa tarpeeksi happea.

Hapenpuute voi vuorostaan aiheuttaa monia muita oireita, kuten yskimistä, oksentamista sekä kovaa väsymystä ja/tai sekavuutta. Huomatessasi näitä oireita ja erityisesti useampia niistä samaan aikaan olisi syytä olla yhteydessä lääkäriin hoidon tarpeen arviota varten. Vaikka kuiva- ja sekundääriset hukkumistapaukset ovatkin harvinaisia, niin niiden vaarallisuuden takia kannattaa ottaa ”better safe than sorry”-lähestymistapa.

Paras hoito on ennaltaehkäisy

Vanhempana olet elintärkeässä peliasemassa oireiden huomaamisessa sekä hoitoon toimittamisessa. Sen jälkeen et kuitenkaan voi tehdä juuri mitään, vaan terveydenhuollon ammattilaiset tekevät hoitopäätökset. Lievissä tapauksissa lapsen olotilan seuranta onneksi riittää, mutta vakavat hengitysvaikeudet voivat tarkoittaa esimerkiksi koneellista hengitysapua. Eihän kukaan tämmöistä lapselleen toivo, joten käydään vielä läpi, miten ennaltaehkäistä näiden tilanteiden syntyminen.

Lapsen oman toiminnan hallitseminen vedessä ehkäisee paniikin syntymistä ja onnettomuuksien tapahtumista. Niinpä ensiarvoisen tärkeää olisikin varmistaa, että lapsen uimataito olisi riittävällä tasolla. Hyväksi todettu tapa on lapsen vieminen uimatunneille. Plussaa tulee siitä myös, että lapsella on kivempaa veden ääressä, kun hän pääsee itsekin liikkumaan vedessä.

Toinen ohjenuora on luonnollisesti lapsen pitäminen jatkuvasti silmällä. On syytä pysytellä tiukasti uimataidottoman lapsen vieressä, vaikka vesi olisikin vain kahluusyvyistä. Tämän artikkelin tapaturmien tapahtumiseen ei nimittäin vaadita syvää vettä, vain hengitysteiden joutuminen pinnan alle. Lisäksi on hyvä pitää mielessä, että monien uimarantojen vesi on hyvin sameaa eikä kauempana pinnan alle kadonnutta lasta ole välttämättä helppo löytää riittävän nopeasti.

Kolmas vinkki on yleinen vesiturvallisuus veden lähellä liikkuessa. Veneiden, kajakkien, vesiskoottereiden yms ohella myös mökkilaiturilla olisi lasten järkevää käyttää pelastusliivejä, sillä vanhemman silmän välttäessä on yksi jos toinenkin pikkuinen plupsahtanut veteen. Jos kotipihalla on uima-allas, niin voi olla järkevää asentaa jonkin näköinen kulkueste sinne, jotta pieni lapsi ei yksin pääse sinne. Esimerkkejä vesiturvallisuudesta nyt olisi valtavasti, mutta ymmärsitte kyllä pointin: Ajattelu etukäteen ehkäisee huolen jälkikäteen.

Burnout olikin mahdollisuus

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia