Sää kuin sää, lapset haluavat uimaan! Mikäpä siinä, kunhan pitää aina veden äärellä mielessään turvallisuuden!

Hukkumiskuolemia tutkiva äiti kirjoitti Facebookissa ohjeistuksen siihen, miten vanhempien tulisi toimia rannoilla ja uima-altailla.

Lue neuvot ja pidä ne mielessä veden äärellä:

– Turvallisuusohjeet

Kertaa turvallisuusohjeet lastesi kanssa joka kerta kun menette uimaan. Se on hyvä tehdä aurinkovoidetta levittäessä tai vaatteita vaihtaessa.

– Veden syvyys

Opeta lapset ymmärtämään miten syvää vesi on vertaamalla sitä heidän pituuteensa. Lapsi ei välttämättä tajua, mitä tarkoittaa metri tai 1,5 metriä, mutta hän ymmärtää onko vesi häntä napaan saakka, leukaan asti vai yli päälaen.

– Irroittautuminen

Lapset tyypillisesti tarrautuvat aikuisiin ja toisiin lapsiin uidessaan, mikäli he kokevat voimiensa loppuvan. Näin voi tehdä myös vedessä hätääntyvä aikuinen. Opeta lapsille, että mikäli joku tarttuu heihin, tulee toimia seuraavasti: vedä henkeä jos ehdit, sukella (tarrautuja haluaa pysyä pinnalla), pyristele irti, nouse pintaan ja huuda aikuinen apuun.

– Tarkkaavaisuus

Huomio kiinnittyy helposti muualle. Rannalla tai uima-altaalla on paljon vilskettä, ja ehkä vanhemmalla on puhelin tai kirja, joka kiinnostaa. Siihen, että lapsi hukkuu, riittää kuitenkin vain hetki. Keskity valvomaan lasta, äläkä tee samalla muuta. Paikalla on mahdollisesti uimavalvojat, mutta he eivät näe kaikkea hekään.

– Tauot

Koska lasten vahtiminen vaatii tarkkaavaisuutta, joka vie energiaa, käske lapset säännöllisin väliajoin ylös vedestä esimerkiksi lämmittelemään tai tekemään hiekkalinnaa. Kukaan ei pysty olemaan skarppina tuntikausia, mutta lapset mielellään kluttaavat loputtomiin. Sovi etukäteen, että uiminen kestää esimerkiksi 20 minuuttia ja sitten pidetään tauko.


Kuva Valeria Zoncoll, ylin kuva Luke Michael.

– Luotto

Harkitse, keneen voit luottaa sen verran, että voit antaa lastesi valvomisen hänen tehtäväkseen. Kaikki meistä eivät osaa keskittyä yhtä lailla, ja osan tarkkaavaisuus herpaantuu helpommin.

– Valistus

Kerro lapsille uimisen riskeistä. Muistuta, että hyväkin uimari voi hukkua, ja kerro miltä hukkuminen näyttää. Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton sivuilla kerrotaan, että ”Hukkuva ei välttämättä tee roiskeita tai huido käsillään apua, eikä aina pysty huutamaan apua. Puhutaankin ns. hiljaisesta hukkumisesta. Kun ihminen taistelee hengestään, hänen on mahdotonta huutaa apua, koska kaikki energia menee siihen, että hengitystiet pysyvät veden pinnalla.”

– Pelastusliivit

Uimarenkaat ja kellukkeet voivat rohkaista lasta uimaan, mutta ne eivät ole hengenpelastusväline! Ainoastaan pelastusliivit ovat turvallisuusväline.

– Äiti kato!!!

Kun lapsi pyytää katsomaan, katso. Selvitä, onko kyseessä hauska temppu, vai jokin potentiaalisesti vaarallinen juttu.

– Ilmoittaminen

Opeta lapsille se, että jos he näkevät vaarallisia tilanteita tai jotain outoa, he ilmoittavat siitä aina. Parempi tehdä vääriä hälytyksiä kuin olla huomaamatta vaaratilanteita.

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto muistuttaa lisäksi, että:

– Lasta tulee valvoa käden mitan etäisyydeltä.

– Vedessä oltaessa lapsi tulee aina pitää itsesi ja rannan välissä.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia