Kukaan ei enää liene siinä harhakäsityksessä, että lapsia voisi sylitellä liikaa. Mutta osaa meistä saattaa vähän kauhistuttaa kovin raisu lasten ”helliminen”, kuten painileikit, ilmaanheittelyt tai muu temmellys. Onko se ihan ok?

Kyllä. Eikä vain ok, vaan hyväksi ja tarpeellista. Näistä syistä:

– Fyysinen leikki opettaa lapselle sopivan käytöksen rajoja

Lapset oppivat painileikeissä leikityn aggression ja oikean aggression erot. He oppivat myös sen, millainen toiminta on sopivaa: lempeä kurmuutus käy, mutta potkia ja purra ei saa.

– Fyysinen leikki opettaa kohtelemaan toista hyvin

Me aikuiset olemme vahvempia ja voisimme helposti voittaa lapset painileikissä – mutta eihän siinä olisi mitään hauskaa! Kun lapsi saa voittaa, vaikka hän on heikompi, hän oppii että vahvemmalla on vastuuasema ja että myötätunto sekä toisen asemaan asettuminen on tärkeää.

– Fyysinen leikki on hyväksi sekä tytöille että pojille

Jotkut vanhemmat saattavat ajatella, että tytöt eivät nauti fyysisestä leikistä. Joidenkin vanhempien mielestä se ei sovi pojillekaan, koska nämä ”villiintyvät”. Kuitenkin fyysiset leikit kehittävät tyttöjen positiivisten tunteiden ilmaisua, ilmaisun selkeyttä, luovuutta ja omaperäisyyttä. Pojilla taas fyysinen leikki lisää empatiakykyä ja nostaa mielialaa sekä vähentää yliaktiivisuutta.


Kuva Rawpixel, ylin kuva Naassom Azevedo.

– Fyysinen leikki tekee lapsista fiksumpia

Fyysisiä leikkejä leikkivät lapset pärjäävät paremmin sekä koulussa että muistia ja oppimista mittaavissa testeissä.

– Fyysinen leikki tekee lapsista riskinottokykyisempiä ja sopeutumiskykyisempiä

Leikit kehittävät lasten kykyä ottaa riskejä sekä sopeutua epäonnistumiseen.

– Fyysinen leikki tukee tyttöjen menestystä

Menestyneitä naisia tutkittaessa on havaittu, että he ovat leikkineet fyysisiä leikkejä lapsena.

– Fyysiset leikit käyvät liikunnasta

Nykyään lapset ovat paljon paikoillaan. Pieni painitemmellys päivässä tukee terveyttä!

– Fyysisen leikin puute johtaa ongelmiin

Tutkimuksissa on havaittu, että jos lapset eivät leiki fyysisiä leikkejä, heille voi kehittyä sekä fyysisiä että psyykkisiä ongelmia. Raisujen fyysisten leikkien puute voi johtaa jopa masennukseen, eristäytymiseen ja päihdeongelmiin myöhemmin elämässä.

Joten ei muuta kuin telmimään lasten kanssa! Muista vain, että riehuminen juuri ennen nukkumaanmenoa ei ole hyvä idea. Myös lapsen turvallisuus on aina ykkössijalla. Äläkä pakota lasta raisuihin fyysisiin leikkeihin, jos hän ei niistä pidä. Etsikää teille sopivat tavat leikkiä: jos painiminen on liikaa, niin jo kutitusleikki voi olla oikein hyödyllinen.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia