Jokainen äiti haluaa lapsilleen parasta. Mutta mihin asti voi vahtia ja kytätä, mitä muut lasta hoitavat henkilöt tekevät?

Missä vaiheessa pitää vaan luottaa – ja toisaalta, mihin asioihin pitää puuttua?

Näitä kysymyksiä miettii tämä äiti, jonka ystävä ei voi koskaan relata, koska hän stressaa lapsistaan niin paljon:

”Äidin huoli. Loppuuko se koskaan? Tätä mietin kuunnellessani ystäväni vuodatusta.

Ystäväni on äiti, joka ei koskaan milloinkaan saa levätä eikä rentoutua, kun aina on huoli lapsista. Hänellä on tunne, että kukaan tai ketkään eivät huolehdi lapsista niin hyvin kuin hän itse.

Lapsilla on väärät vaatteet, käytössä on huononhajuiset pesuaineet ja vieläpä epäsäännöllinen (tai ainakin erilainen) päivärytmi kuin kotona äidin luona.

Äiti pommittaa eksäänsä kysymyksillä: Tuleeko ulkoiltua ja onko kunnon vaatteet päällä? Mitä syödään, onko terveellistä ja riittävää?

Mitä tehdään ja missä käydään? Keitä on mukana? Kauanko ollaan? Eksä ei tietenkään vastaa viesteihin, tai ainakaan niin nopeasti kuin pitäisi.


Kuva Zack Minor, ylin kuva Delfi de la Rua.

Olen itsekin äiti ja kannan huolta lapsistani. En oikein tiedä onko noin suuri huoli vain huolta, vai onko äidillä tarve kontrolloida lasten jokainen liike? Ex-miestä jopa ymmärrän. Ovathan he siis eronneet ja elävät omaa elämää…

Yritin varovaisesti sanoa, että varmaan muuallakin osataan hoitaa eivätkä lapset varmaan mene ihan rikki, vaikka eri tavalla toimittaisinkin. Ja että hänen olisi hyväkin irrottautua lapsista välillä. Ystäväni kuitenkin loukkaantui ja väitti etten ymmärrä.

Lapsista pitäisi käsittääkseni ajan myötä päästää myös pikkuhiljaa irti. Elämään omaa elämää. Ehkä olen itse sitten huono äiti, kun en joka asiaan puutu.”

Nimim. Helena

Tämä kirjoitus on lähetetty Avaudu tästä -lomakkeen kautta. Lähetä sinäkin tarinasi tai keskustelunavaus täältä. Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 7 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

7 vastausta artikkeliin “Onko tämä äidin huolta vai kontrollointia?”

 • Jenni A. sanoo:

  Minusta vähän ikävää vastakkainasettelua, eihän me muut voida tietää mikä se tilanne todellisuudessa on ollut / on. Tämä kyseinen äiti on kuitenkin kyseisen exän kanssa elänyt kenties vuosikausia, joten hänen huolensa asioiden suhteen voi olla myös oikeutettua. Se voi toki olla myös ylimitoitettua.

  Itse suuttuisin jos lasteni pyykkejä pestäisiin väärillä pesuaineilla, koska ollaan koko porukka erittäin herkkiä hajusteille, ja päänsäryn lisäksi saadaan pahimmassa tapauksessa pahat ihottumat. Siispä pesen KAIKKI lasten pyykit itse, enkä halua että exä tai nyxänsä niihin koskevat. Jollekkin tämä voi näyttäytyä kontrollinhaluna, kiusantekona, pakkomielteenä tai minä tahansa muuna inhottavana motiivina, mutta taustalla on kyllä vain puhdas halu suojella omaa lasta ja huolehtia hänestä. Exällä ei myöskään ole koskaan meidän yhdessäolon aikana ollut kovinkaan kummoista käsitystä lasten rutiineista, terveellisistä ruuista taikka vaikkapa ruutuajoista – eikä liioin kiinnostusta sellaisia opetella. Joten toki olen näistäkin huolissani – jos lapset isälleen pitemmäksi aikaa menevät. En soittele exän perään, mutta kaverit voi kyllä joskus joutua kuulemaan mitä olen asiasta mieltä.

  Sellainen jonka mies osaa näistä asioista huolehtia itsenäisesti ja on motivoitunut ottamaan asioista ylipäätään edes selvää, ei voi edes ymmärtää millaista on elää miehen kanssa joka ei niin tee. Vaan äidin on ollut PAKKO aina ottaa vastuu kaikesta ja huolehtia asioista. Ja se ei valitettavasti yleensä eroon lopu, se mies ei yleensä erossa kasva yhtäkkiä vastuuntuntoiseksi ja tasavertaiseksi vanhemmaksi, jos ei sitä ennen eroakaan ole ollut.

  • Hmph sanoo:

   Just nuo hajuste- ja kemikaaliherkkyydet voi olla syy miksi pitäisi olla tiettyjä pesuaineita.
   Toiseksi tässä ei kerrota ovatko lapset exällä vuoroviikoin vai joka toinen viikonloppu vai minkä verran. Vuoroviikoin se ravinnon, ulkoilun yms. merkitys korostuu vrt joka toiseen viikonloppuun. Ei ole hyväksi syödä puolta ajasta roskaruokaa ja lyödä kaikki terveellinen lekkeriksi. Ja voihan tässä olla myös joku ravinnon ja liikkeen myötä lapsen yleiseen hyvinvointiin liittyvä juttu – esim vatsan toiminta tarvitsee kuitupitoista ruokaa ja liikkumista, muuten tulee ummetusta. Kun emme tiedä onko tällä äidillä ihan todellinen syy huolehtia, on turhaa vähättelyä moittia siitä.

 • Hissuli sanoo:

  Miehen exällä on meille porttikielto jo syystä että aina kun oli tullut meille käymään pienen lapsensa vaatteet läpi teki lastensuojeluilmoituksen.. Äitipuolena en osaa pukea tietystikään lasta oikein. Ja jos lapsi oli vaikka oksennustaudissa niin lapsi tuotiin meille vaikka meillä pienempiä.. Tämä on kyllä selkeetä kontrollia. Yleensä äidit haluaa jakaa asioita ystäviensä tai sukulaistensa kanssa että saisivat omalle näkökulmalleen tukea. Ja jonkun sanomaan et voi kamala missä sun lapset joutuu käymään. Ehkä vinkkejä miten isän saisi ahtaammalle. Toki on hyvä että ystävät näkee asian laajemmin kun lapsen elämässä sisällä oleva äiti joka myrkyllisten ystävien tukemana vain katkeroituu lisää..

  • Ofelia sanoo:

   Kotonaan ne lapset oksennustaudissa on ydinperheissäkin ja pienemmät sisarukset joko sairastuu tai ei. Mulle tulee tällaisista kommenteista aina vaan se tunne että lapsella ei ole tässä paikassa kotia vaan vain kyläilee isänsä luona.

 • Äiti minäkin sanoo:

  Se, että kyseessä on ex, joka ei tottele selittää koko jutun.
  Uusperheellisenä tiedän lukemattomia outoja juttuja,joita tehdään ”lapsen paras”- edellä.
  Edelleenkin nyky päivänä on vaikea tunnustaa, että kyllä, myös äiti voi olla kontrolloiva jne. Kynsin hampain pidetään kiinni pyhä äiti-myytistä.
  Tämän jutun perusteella emme voi tietää syödäänkö toisessa kodissa epäterveellisesti, ulkoillaanko tarpeeksi tai mikä on se oikea pyykkipulveri. Uskoisin, että voi olla monta hyvää erilaista tapaa eikä heti vastakkainasettelu hyvä-huono, johon ihmiset mielellään lähtevät. On kuitenkin ikävää jos äitiys on pelkkää vahtimista ja toisten tekemien virheiden laskemista. Nimittäin joskus se täydellinenkin voi mokata. Mutta sen selittely sitten jo toinen juttu.

 • Ettaii sanoo:

  Jos lapsilla on vaikka atopinen iho on tärkeää ettei vääriä pesuaineita käytetä.
  On myös mahdollista ettei lapset saa ulkoilua taroe kai tai ollenkaan tai tarpeeksi ravinnepitoista monipuolista ruokaa. Oletko ajatellut tätä asiaa?

 • Minnis sanoo:

  Tuolle äidille olisin suonut samanlaisen neuvolatädin kuin itselläni oli, häneltä opin että on monta tapaa tehdä oikein.

  Jostain muualta sitten opin, että aikuisten on hyvä pitää kirkkaana mielessä oman valta- ja vastuualueen rajat. Eikä hyppiä kutsumatta naapurin tontille.

  Tärkein on ehkä kuitenkin se, että ipanoista pitää hellittää pienestä pitäen vähitellen. Niin että ne oppivat kotoa sen vahvuuden jolla ympäristön ilmiöt otetaan vastaan, osaavat joustaa riittävästi muttei liikaa ja toimivat itsenäisesti kulloisenkin ikätason mukaan.

  Toivottavasti Helenan äitikaveri oppii vähän hellittämään, jää sitten aikaa ja paukkuja enemmän omallekin elämälle.