Saimme Avaudu tästä -lomakkeen kautta keskustelunavauksen nuorten kesätöistä:

”Lasten kirmatessa kesälaitumille on mielenkiintoista pohtia pohtia nuorten suhdetta kesätöihin.

Toki on tärkeää pitää lomaakin, mutta kuinka tärkeää on oppia hakemaan ja tekemään töitä? Vai onko niin, että töitä ehtii tekemään myöhemmin ja nuorena pitää saada nauttia kodin hotellioloista? Tai no ehkä jotain kotitöitä tehden, mutta kodin ulkopuolisiin töihin nuorta ei patisteta?

Ajatus tuli mieleeni, kun mietin omaa nuoruuttani. Mansikanpoimintaa, siivoustöitä, mainosten jakamista, haravointihommia ja vähän myöhemmin lukuisia lastenhoitohommia. Kotoa rahaa ei kaksin käsin jaeltu, vaan työtä oli löydettävä ja siihen oli tartuttava.

Myös koulun ohella oli pieniä töitä, joista ansaitsi omaa rahaa. Palkkapäivänä sitten mietti kyllä erityisen tarkasti mihin haluaa tuhlata.

Myös omat lapseni ovat joka kesä hakeneet kesätöitä, mutta ovat kertoneet kavereista, jotka eivät edes yritä hakea, koska kesä on lepoa varten. Olisi kiinnostavaa kuulla, miten kesätöihin suhtaudutaan, kun perheessä on nuoria.”

Saimme kommentin myös äidiltä, jonka lapsi ei suostu hakemaan kesätöitä:

”Teini on kohta täysi-ikäinen, mutta kesätyöt eivät kiinnosta. Koska kesällä pitää saada levätä. Hävettää ja on syyllinen olo. Näinkö huonosti olen kasvattanut lapseni että työnteko ei kiinnosta? En tiedä mitä tehdä, kun ei kesätyöpaikkaa voi nuorelle valmiiksikaan hankkia.”

Entinen nuori muistelee, mitä hyötyä kesätöistä oli:

”Rahan tienaaminen oli kiva juttu, mutta muuten en valitettavasti voi sanoa että olisin oppinut kesätöistäni juuri mitään muuta kuin sen, että läheskään kaikki työnantajat eivät toimi reilusti. Nykyään puhutaan paljon siitä että nuoret tulevat myöhässä töihin ja ovat kiinnostuneempia somesta kuin työstä. He kuulemma myös vaativat runsaasti vapaapäiviä. Joskus voitaisiin puhua myös siitä, että osa työnantajista maksaa nuorille riistopalkkaa, työntekijöillä ei välttämättä ole pääsyä edes vessaan ja heitä irtisanotaan miten sattuu.

Itsellä oli esimerkiksi sellainen kesätyökokemus, jossa esimies vahti kellon kanssa että 10 min tauko ei venynyt yhtään pidemmäksi. Vessaan sai mennä vain tauolla. Olin myös ostanut festariliput ennen kesätyön sopimista ja kertonut että en pääse silloin töihin. Kun kyseinen viikonloppu koitti, esimies ilmoitti että joko tulen töihin myös silloin tai en ollenkaan. Tältä pohjalta kyllä mietityttää oman nuoren kesätyöt. Tietynlaisia paikkoja en hänelle suosittele.”

Iso osa nuorista haluaa kesätöihin. Omien rahojen tienaaminen kiinnostaa, ja monia kiinnostaa myös uuden oppiminen ja kesätyöpaikan sosiaaliset suhteet. Miettiipä osa jo tulevaa työuraakin.

Mutta kaikkia kesätyöt eivät houkuttele. Joskus syynä voi olla se, että nuori on niin uupunut, että hän kaipaa ja tarvisee pitkää lomaa. Mutta entäs jos nuori vaikuttaa vain laiskalta? Saako hänet pakottaa hakeutumaan kesätöihin, tai onko hänet pakko pistää itse hommiin?

Onko nuoren tehtävä kesätöitä, vai uskotko, että pitkistä kesistä kuuluu voida nauttia niin kauan kuin se on mahdollista? Millaisia kokemuksia sinulla on kesätöistä? Kerro kommenteissa!

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 5 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

5 vastausta artikkeliin “Onko nuoren pakko mennä kesätöihin?”

 • Työssä viihtyvä sanoo:

  Kesätyöseteli on oiva alku työmaailmaan. Jos joka kesä vain lorvitaan niin milloin niitä töitä opitaan tekemään?? Toki jos äitin ja isän mussukat viihtyy vain kotinurkissa eikä mitään itsenäistymisen halua ole niin mikäs siinä. Tuskin parissa viikossa ehtii uupua, vaikka uupumisellakin työn vieroksuntaa on selitelty.
  Itseä kyllä ottaisi kupoliin jos nuori aikuinen ei haluaisi olla töissä edes pienen pätkän kesälomasta

 • Nimetön sanoo:

  Nuoret, aikuiset ja vanhukset ovat huonosti kasvatettuja. Jos lapsellasi on ylipainoa, on tämä sinun syysi. Jos lapsesi kärsii masennuksesta, on tämä sinun syysi. Jos tätä kiusataan koulussa, on tämä sinun syysi. Jos lapsesi tekee väärin, on tämä sinun syytäsi.

 • Työläinen sanoo:

  Itse ainakin halusin tienata omaa rahaa, koska vanhemmillani ei ollut sitä jakaa huvituksiin ja omiin ostoksiin siinä mittakaavassa kuin olisin mielestäni tarvinnut. Aloitin kesätyöt ollessani 14 vuotta ja siitä asti työskentelin joka kesä ja iän karttuessa myös myös muut lomat ja osan viikonlopuista. Kaikista työpaikoista ja työtehtävistä on jäänyt jotain takaraivoon, osasta ihan huipputärkeääkin oppia ja kokemusta. Tulen kannustamaan myös omaa tytärtäni kesätöihin, vaikka oma rahantilanteemme onkin parempi kuin vanhemmillani aikoinaan.

 • Rauhassa vaan sanoo:

  Töitä pitää ehdottomasti alkaa hakea, kun se mahdollista on, ts. sinä vuonna kun täyttää 14. Mutta ainakin pk-seudulla kesätyöt ovat pahasti kiven alla. Lähinnä suhteilla voi onnistua jotakin löytämään alle 18- ja etenkin alle 16-vuotiaana. Samoista kesätyöpaikoista nimittäin kilpailevat myös esim. täysi-ikäiset, yliopistoissa opiskelevat nuoret aikuiset. Kyllä, yliopistosta pian valmistuva saattaa olla esim. myymässä jäätelöä, eikä sinne peruskouluikäiset silloin pääse. Toiset nuoret tekevät kuten luonnollista on, eli jos ei töihin ole rahan takia pakko mennä (koska sitä rahaa tulee kotoa), niin he eivät mene töihin. Kannustusta siis vaatii näissä tapauksissa ja rahahanojen kiristämistä kotona. Mutta omaan nuoruuteen on aivan turha toisaalta verrata, koska kokemattomalle sopivaa työtä oli paljon enemmän saatavilla esim. 1980-luvun alussa, kun itse aloin kesätöitä tehdä.

 • Tekemällä oppii sanoo:

  Totta kai pitää mennä töihin, ainakin kuukaudeksi. Jos ei mene, niin ei kotoakaan liikene rahaa hauskan pitoon ja kotityöt lisääntyy. Kotitöistä ei makseta, se on oppia sitten omaa taloutta varten. Sai ihan itse valita. Alkoi kesätyöt kiinnostaa. Itse olen ollut kesätöissä 15 v lähtien lukuun ottamatta yhtä vuotta, jolloin ei oikein kukaan saanut kesätöitä huonon taloudellisen tilanteen vuoksi.