Onko nuoren pakko mennä kesätöihin?
Saimme Avaudu tästä -lomakkeen kautta keskustelunavauksen nuorten kesätöistä:
”Lasten kirmatessa kesälaitumille on mielenkiintoista pohtia pohtia nuorten suhdetta kesätöihin.
Toki on tärkeää pitää lomaakin, mutta kuinka tärkeää on oppia hakemaan ja tekemään töitä? Vai onko niin, että töitä ehtii tekemään myöhemmin ja nuorena pitää saada nauttia kodin hotellioloista? Tai no ehkä jotain kotitöitä tehden, mutta kodin ulkopuolisiin töihin nuorta ei patisteta?
Ajatus tuli mieleeni, kun mietin omaa nuoruuttani. Mansikanpoimintaa, siivoustöitä, mainosten jakamista, haravointihommia ja vähän myöhemmin lukuisia lastenhoitohommia. Kotoa rahaa ei kaksin käsin jaeltu, vaan työtä oli löydettävä ja siihen oli tartuttava.
Myös koulun ohella oli pieniä töitä, joista ansaitsi omaa rahaa. Palkkapäivänä sitten mietti kyllä erityisen tarkasti mihin haluaa tuhlata.
Myös omat lapseni ovat joka kesä hakeneet kesätöitä, mutta ovat kertoneet kavereista, jotka eivät edes yritä hakea, koska kesä on lepoa varten. Olisi kiinnostavaa kuulla, miten kesätöihin suhtaudutaan, kun perheessä on nuoria.”
Saimme kommentin myös äidiltä, jonka lapsi ei suostu hakemaan kesätöitä:
”Teini on kohta täysi-ikäinen, mutta kesätyöt eivät kiinnosta. Koska kesällä pitää saada levätä. Hävettää ja on syyllinen olo. Näinkö huonosti olen kasvattanut lapseni että työnteko ei kiinnosta? En tiedä mitä tehdä, kun ei kesätyöpaikkaa voi nuorelle valmiiksikaan hankkia.”
Entinen nuori muistelee, mitä hyötyä kesätöistä oli:
”Rahan tienaaminen oli kiva juttu, mutta muuten en valitettavasti voi sanoa että olisin oppinut kesätöistäni juuri mitään muuta kuin sen, että läheskään kaikki työnantajat eivät toimi reilusti. Nykyään puhutaan paljon siitä että nuoret tulevat myöhässä töihin ja ovat kiinnostuneempia somesta kuin työstä. He kuulemma myös vaativat runsaasti vapaapäiviä. Joskus voitaisiin puhua myös siitä, että osa työnantajista maksaa nuorille riistopalkkaa, työntekijöillä ei välttämättä ole pääsyä edes vessaan ja heitä irtisanotaan miten sattuu.
Itsellä oli esimerkiksi sellainen kesätyökokemus, jossa esimies vahti kellon kanssa että 10 min tauko ei venynyt yhtään pidemmäksi. Vessaan sai mennä vain tauolla. Olin myös ostanut festariliput ennen kesätyön sopimista ja kertonut että en pääse silloin töihin. Kun kyseinen viikonloppu koitti, esimies ilmoitti että joko tulen töihin myös silloin tai en ollenkaan. Tältä pohjalta kyllä mietityttää oman nuoren kesätyöt. Tietynlaisia paikkoja en hänelle suosittele.”
Iso osa nuorista haluaa kesätöihin. Omien rahojen tienaaminen kiinnostaa, ja monia kiinnostaa myös uuden oppiminen ja kesätyöpaikan sosiaaliset suhteet. Miettiipä osa jo tulevaa työuraakin.
Mutta kaikkia kesätyöt eivät houkuttele. Joskus syynä voi olla se, että nuori on niin uupunut, että hän kaipaa ja tarvisee pitkää lomaa. Mutta entäs jos nuori vaikuttaa vain laiskalta? Saako hänet pakottaa hakeutumaan kesätöihin, tai onko hänet pakko pistää itse hommiin?
Onko nuoren tehtävä kesätöitä, vai uskotko, että pitkistä kesistä kuuluu voida nauttia niin kauan kuin se on mahdollista? Millaisia kokemuksia sinulla on kesätöistä? Kerro kommenteissa!
Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.
Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.
— Huono Äiti -toimitus
Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!
Artikkelissa on 16 kommenttia, jätä oma kommenttisi.
Ei ole pakko. Maailma muuttuu. Itse olin kesätöissä joka vuosi siitä lähtien kun sai. Erilaisia töitä, joista mikään ei valmistanut osaamistani nykyiseen työhön. Kesätöitä tehtiin rahan takia.
Nykyisin moni nuori kerää ns. portfoliota itsetekemistään töistä. Se ettei ole muulla töissä ei tarkoita, ettei tekisi mitään. Portfolio hyödyttää monella nykyalalla esim IT-alalla enemmän kuin se että olet ollut poimimassa mansikoita tai kaupan hyllyttäjänä (tärkeitä nekin toki!)
Ja kaikki nuoret eivät tarvitse rahaa. Monen ajatuksissa on enemmän kulutuksen vähentäminen, minimalismi, kestävä kehitys jne.
Näin meillä, enkä pakota nuorta kesätöihin, vaikka itse olen kesätöissä ollutkin.
Sanoisin että kannattaa lomailla kun siihen on mahdollisuus. Aikuisena sitten ehtii raataa senkin edestä. Toki, jos omaa rahaa haluaa ja ostella mitä mieli tekee, niin sitten ei muuta kuin töihin vaan. Tai jos on epävarma mitä haluaa opiskella, niin muutaman viikon työjakso vaikka kaupassa voi jo kertoa onko sellainen ala yhtään kiinnostava. Mutta noin niin kuin yleisesti, ei kesätyö ole mikään pakko.
Ei ole pakko mennä kesätöihin.
Itse en käynyt kertakaan kesätöissä lapsuudessani saati nytkään. Asuin lapsuuteni PIENESSÄ kylässä ja vieläpä hyvin sivulla kaikesta.
Kesätyön saanti oli muutenkin mahdoton asperger- oireeni takia ja vanhempani eivät pakottaneet siihen.
Amiksen aikana mua koitettiin koulun kautta saada innostumaan kesätöihin, mutta oli silloinkin vastahakoinen, kun en halunnut tehdä työtä kylässä, josta oli jäänyt paska maku suuhun.
Kyllä sitä ehtii myöhemmin tehdä töitä.
Itse olen ollut kesätöissä ja halunnutkin mahdollisuuden omien rahojen tienaamiseen.
Aikoja ei voi verrata toisiinsa, alaikäisen työnsaanti saattaa olla kiven alla.
Kuukauden pätkä kesätöissä kasvattaa nuorta jo sillä, että joutuu vieraiden aikuisten kanssa tekemiseen. Ymmärtämään rahan arvoa, kaikillahan sitä ei riitä mielinmäärin nuorille annettavaksi kesän huvituksiin. Uskon kesätöiden tekevän hyvää nuorelle, vaikkei se aina niin kivaa olisikaan. Jos kesätöihin ei ole hinkua, ei kotoakaan ylimääräisiin huvituksiin rahoja pitäisi tippua.
Ilman muuta täytyy mennä kesätöihin. Ei se raha lorvimalla ja lomailemalla tule. Jos eivät olisi päässeet kesätöihin, olisi rahaa ansaittu tekemällä kotona pihahommia, marjojen poimimista, ikkunoiden pesua, autojen pesua ym. Kesätöissä on hyvä olla jo senkin vuoksi, että näkee kuinka työelämä ja -yhteisöt toimivat. Ettei asiat aina mene kuten teini itse haluaa niiden menevän eikä joka paikassa asioita kuorruteta lempeillä sanoilla ja päätä silitetä. Myös rahan määrä vs. tehty työmäärä ja laatu on hyvä oppia jo nuorena. Motivoi kummasti opiskelemaan.
Itse en ollut kesätöissä ennen kuin joskus lukioikäisenä. Sekin oli kunnan tarjoama kesätyöpätkä. Pienellä paikkakunnalla ei kesätöitä olisi edes juuri ollut tarjolla, varsinkaan alaikäisille. Äiti ei pakottanut kesätöihin. Olen sitä mieltä että nuorelle opiskelu käy työstä ja loma on ihan ansaittu. Töissä ehtii käydä myöhemminkin. On myös väärin luulla että töitä ei saisi myöhemmin, jos ei ole poiminut mansikoita tai jakanut lehtiä 12-vuotiaasta asti. Pääsin työelämään kiinni heti valmistumisen jälkeen. Työikäisenä kahden kuukauden kesälomista on turha haaveilla, joten hyvä niistä on nauttia silloin kun se on mahdollista.
Minäkin tein aina paljon töitä nuorena, äitini korosti sitä että kun lähdet työnhakuun tosimielellä ei CV saa olla tyhjä. Tarvitset myös suosittelijoita sekä suhteitakin joskus.
Olen aina saanut työn jota olen hakenut. CVni on niin pitkä että valitsen siihen nykyään vain työt jotka kuhunkin tehtävään ovat relevantteja.
Itse olen tyytyväinen että olen tehnyt paljon töitä, se saa myös arvostamaan matalapalkkaisia käytännön töitä ihan toisella tavalla kun on niitäkin saanut kokeilla.
Samaa toitotan lapsilleni, tee joka vuosi edes jokunen viikko töitä, tee se esimerkillisesti ja sovi jo etukäteen että tavoitteesi on säkenöivän hyvä työtodistus, mitä sen saamiseksi työnantaja odottaa.
Kyse ei ole vaan rahasta vaan myös tulevaisuuden työurastasi ja siitä kuinka kilpailukykyiseksi jo nyt itsesi rakennat.
Itse olen vaatinut, että ainakin pariksi viikoksi on viisitoistakesäisen mentävä töihin ihan vain sen takia, että oppii toimimaan työpaikoilla ja saa kokemusta muiden vieraiden ihmisten kanssa toimimisesta. Lähinnä siis tällaisen sosiaalisen kokemuksen takia. Ja kyllähän itse ansaitun rahan käyttöä miettii vähän tarkemmin.
Itse kuuluin niihin jotka ei edes halunnut kesätöihin. Muutto omilleni tapahtui olosuhteidenkin pakosta 17vuotiaana joten kyllähän siinä pakostakin piti ruveta raha-asioita hoitamaan. Valmistuttuani olin vuokrafirmoissa, lukuisissa 9e/päiväraha hommissa (joku pomo yritti pitää maximi 6kk ajan ja kun olin vain kuukauden, kysyi tulenko viikonlopuksi töihin 9e päivärahalla…) työkokemusta kartuttaakseni sekä määrä-aikaisissa töissä. Alallani on vaikea saada vakkaripaikkaa mutta viimeinkin sen saatuani, iski korona ja minut irtisanottiin. Pääsin kuitenkin uudestaan edelliseen paikkaan jossa palkkaani on joka vuosi korotettu ja minua pidetään ahkera ja luotettavana työntekijänä, sesonkiaikaan töitä saattaa kertyä 212tuntiakin kuukaudessa.
Elikkä toivoisin vähän huolettomampaa nuoruutta kaikille, stressata kerkiää kyllä laskuista ja töitä tehdä koko loppuelämän.
Kyllä pitää mennä kesätöihin iästä riippuen 2-8 vkoksi. Ja siksi, että oppii tekemään muutakin kuin kotitöitä ja ottamaan vastuuta ja ymmärtämään minkä verran tunteja jonkin summan ansaitseminen vaatii. Ja saa samalla omiin ostoksiin rahaa. Jos mieluummin makaa koko kesä huoneessaan, ei rahaa tipu omiin hupailuihin.
Itse olisin nuorena halunut kesätöihin koska halusin tienata ylimääräistä rahaa mutta äitini sanoi jos menen joudun hänelle antaa rahat siitä koska työni vaikuttaisi hänen työttömyysetuuksiin. No en mennyt..ylipäätään kaikki raha mitä sain teininä mukaanlukien synttäri ja opiskelurahat menivät hänelle koska hänen tulonsa pieneni kun minä täytin 17. Näin myöhemmin tajuan kuinka väärin äitini teki..
Kesätyöseteli on oiva alku työmaailmaan. Jos joka kesä vain lorvitaan niin milloin niitä töitä opitaan tekemään?? Toki jos äitin ja isän mussukat viihtyy vain kotinurkissa eikä mitään itsenäistymisen halua ole niin mikäs siinä. Tuskin parissa viikossa ehtii uupua, vaikka uupumisellakin työn vieroksuntaa on selitelty.
Itseä kyllä ottaisi kupoliin jos nuori aikuinen ei haluaisi olla töissä edes pienen pätkän kesälomasta
Nuoret, aikuiset ja vanhukset ovat huonosti kasvatettuja. Jos lapsellasi on ylipainoa, on tämä sinun syysi. Jos lapsesi kärsii masennuksesta, on tämä sinun syysi. Jos tätä kiusataan koulussa, on tämä sinun syysi. Jos lapsesi tekee väärin, on tämä sinun syytäsi.
Itse ainakin halusin tienata omaa rahaa, koska vanhemmillani ei ollut sitä jakaa huvituksiin ja omiin ostoksiin siinä mittakaavassa kuin olisin mielestäni tarvinnut. Aloitin kesätyöt ollessani 14 vuotta ja siitä asti työskentelin joka kesä ja iän karttuessa myös myös muut lomat ja osan viikonlopuista. Kaikista työpaikoista ja työtehtävistä on jäänyt jotain takaraivoon, osasta ihan huipputärkeääkin oppia ja kokemusta. Tulen kannustamaan myös omaa tytärtäni kesätöihin, vaikka oma rahantilanteemme onkin parempi kuin vanhemmillani aikoinaan.
Töitä pitää ehdottomasti alkaa hakea, kun se mahdollista on, ts. sinä vuonna kun täyttää 14. Mutta ainakin pk-seudulla kesätyöt ovat pahasti kiven alla. Lähinnä suhteilla voi onnistua jotakin löytämään alle 18- ja etenkin alle 16-vuotiaana. Samoista kesätyöpaikoista nimittäin kilpailevat myös esim. täysi-ikäiset, yliopistoissa opiskelevat nuoret aikuiset. Kyllä, yliopistosta pian valmistuva saattaa olla esim. myymässä jäätelöä, eikä sinne peruskouluikäiset silloin pääse. Toiset nuoret tekevät kuten luonnollista on, eli jos ei töihin ole rahan takia pakko mennä (koska sitä rahaa tulee kotoa), niin he eivät mene töihin. Kannustusta siis vaatii näissä tapauksissa ja rahahanojen kiristämistä kotona. Mutta omaan nuoruuteen on aivan turha toisaalta verrata, koska kokemattomalle sopivaa työtä oli paljon enemmän saatavilla esim. 1980-luvun alussa, kun itse aloin kesätöitä tehdä.
Totta kai pitää mennä töihin, ainakin kuukaudeksi. Jos ei mene, niin ei kotoakaan liikene rahaa hauskan pitoon ja kotityöt lisääntyy. Kotitöistä ei makseta, se on oppia sitten omaa taloutta varten. Sai ihan itse valita. Alkoi kesätyöt kiinnostaa. Itse olen ollut kesätöissä 15 v lähtien lukuun ottamatta yhtä vuotta, jolloin ei oikein kukaan saanut kesätöitä huonon taloudellisen tilanteen vuoksi.