Tiedetään, tiedetään, murrosikä on asiaankuuluva ja välttämätön elämänvaihe. Teinin kuuluukin olla hankala, sellaista se vaan on.

Mutta miten sitä jaksaa? Pahimassa tapauksessa kun teini tuhoaa kaiken ympäriltään, kertovat rankan murrosiän lapsellaan kokeneet.

Esimerkiksi tällaista voi olla elämä, kun lapsi on murrosiän myrskyissä:

Sä oot ällö, juoppo, ryyppääjä, etkä ikinä tee mitään, mä häpeän sua. Tuttuja lauseilta omalta tyttäreltäni. Me ollaan ihan tavallinen perhe, mutta meillä asuu teinihirviö.

Rajat on pidetty ja opetettu kohteliaaksi jne. Hänen kavereiden vanhemmat kehuu tytärtämme kuinka kohtelias, kiltti ja reipas tyttömme on. En tunnista näistä kommenteista aina tytärtämme.

Kotona on kyllä välillä reipas jne. Mutta enimmäkseen paiskoo ovia, haukkuu meitä vanhempia.


Kuva Emiliano Vittoriosi.

Käymme molemmat töissä, minä hoitoalalla teen kolmivuoroa myös viikonloppuisin. Kun tuun illalla iltavuorosta kotiin mieheni on tehnyt koko perheelle iltapalaa ja sauna on lämmin. Otan yhden siiderin saunaan mukaan ja siitä se sit lähtee. Minun haukkuminen juopoksi laiskaksi jota saa hävetä…yhden siiderin takia?!? Enkä todellakaan ota sitä joka ilta.

Tyttäremme huutaa kurkku suorana kuinka häntä kohdellaan huonosti. Ei kohdella. Aina on ruokaa, puhtaat vaatteet ja aina on ollut syli mihin saanut ja saa edelleen tulla, itkut ja naurut hän on syliini purkanut, monet kumeet säryt sylissäni nukkunut (myös teininä). Olemme sanoneet että kotiin voit aina tulla täällä on sinulle turva.

Ne hetket, ne hetket kun tyttäremme on se oma ihana itsensä, kun murrosiän myrskyt ei paina ne minä tallennan sisimpääni ja kaivan ne esiin, kun myrsky taas puhkeaa.

Kuinka rakastamnekaan tuota teiniä, yli kaiken, mutta kuinka me itse jaksamme….? Meillä on syli aina avoinna tyttärellemme ja hän tietää sen.”

Nimim. Teinin äiti

Tämä kirjoitus on lähetetty Pakko avautua -lomakkeen kautta. Lähetä sinäkin tarinasi tai keskustelunavaus täältä. Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 5 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

5 vastausta artikkeliin “Rakastamme teiniämme, mutta välillä hänestä tulee hirviö”

 • äitee sanoo:

  Joskus nuoretkin odottaa, että heille laitetaan rajat. -”Nyt riittää, minulle et puhu noin!”

 • Helppojen teinien äiti sanoo:

  Jos teini syyttää aiheetta, miksi pitää ottaa itseensä? Jos itse tiedät, että kyseessää on yksi siideri, mikset ohita haukkua?
  Harvoin kukaan ilman syytä kuitenkaan haukkuu. Joku syy tyttärelläsi on. Voisitko hyvänä hetkenä kysyä häneltä syytä, miksi sanoo sinua juopoksi, laiskaksi jne. Jos kavereita ei ole kylässä, kun otat sen siiderin, mistä häpeä syntyy? Miksi sinua pitää aina hävetä? Mutta jos kysyt, kestä myös rehellinen vastaus. Älä missään tapauksessa syyllistä tai suutu vastaauksesta. Pysy aikuisena.

  • Kutteri sanoo:

   Joskus kakarat vain haluavat loukata ja olla ilkeitä. Siinä vuosien varrella saattaa alkaa vähän itseä suoraan sanottuna vituttamaan eikä vain jaksa kuunnella kaikkea sitä sontaa; sama koskee esim. puolison puheita. Vaikka puhuis aivan mitä sattuu, niin ei sitäkään jaksa aina kuunnella. Murrosikäisen empatiekyky on alhaisimmillaan koko elämän aikana, eikä todellakaan kiinnosta miltä muista ihmisistä tuntuu.

   Itse odotan mielenkiinnolla, miten kamala murrosikä meidän nuoremmalla mukelolla tulee olemaan – se osaa olla jo nyt 5-vuotiaana niin samperin loukkaava puheissaan että sitäkin on aina joskus vaikea sulattaa. Ja kyllä, lapsi osaa kyllä käyttäytyä mutta vähänkään huonolla tuulella ollessaan suusta tulee todella ikäviä asioita varsinkin isäänsä kohtaan (joka on meistä se johon eniten ikävät puheet sattuu, minä asiakaspalvelijana kyllä jaksan kuunnella aika paljon ja myös pidän kovempaa kuria).

   • Helppojen teinien äiti sanoo:

    Eikö olisi hyvä opettaa empatiakykyä 5-vuotiaalle sanomalla, että tuo loukkaa ja tulee paha mieli? Jos hän ei opi kotona perusasioita, koulussa tulee ikävät paikat. Opet ja kaverit eivät siedä ilkeää puhetta. Hänet jätetään yksin. Älkää sitten itkekö, että pikku riiviönne on kiusattu.