Kuinka usein seksiä pitäisi harrastaa? Kerran päivässä? Kerran viikossa? Kerran kuussa? Kerran vuodessa?

Aina kun kysellään seksin harrastamisen määrää, tuloksia uutisoidaan laajasti. Vertaa tästä, harrastatko seksiä enemmän vai vähemmän kuin muut!! Oletko normaali?! Harrastatko TARPEEKSI SEKSIÄ?!

Kyselyt ovat aina kyselyjä. Niissä on paljon ongelmia. Kuten se, mikä lasketaan seksin harrastamiseksi? Otetaanko huomioon ainoastaan partnerin kanssa harrastettu seksi? Kertokaa, tämä on liian epäselvää!!

Toinen ongelma on tietysti se, että ei voida tietää, miten rehellisesti ihmiset vastaavat. Kyselyissä moni vastaa kuten olettaa, että pitäisi vastata. Vaikka ”oikeaa” vastausta ei tietystikään ole olemassa. Jos ihminen ajattelee, että seksiä pitäisi harrastaa kahdesti viikossa, hän vastaa harrastavansa seksiä kahdesti viikossa, vaikka oikea luku olisi harvempi.

Sitten tuloksia katsoessa moni muu miettii, että onkohan tämä ok, kun minun lukuni on erilainen… Mielessä voi pyöriä esimerkiksi seuraavia kysymyksiä:

Harrastammeko tarpeeksi seksiä?

Normaalia ei ole olemassakaan. Ainoa ”normaali” mitä seksin suhteen tulee pohtia, on partnereiden keskinäinen normaali. Jos ennen seksiä on harrastettu kolme kertaa viikossa, ja sitten tahti on tippunut kertaan kolmessa kuukaudessa, sitä voi miettiä joko keskenään tai terapeutin vastaanotolla. Sillä, harrastaako joku muu seksiä kolmesti viikossa tai kerran kolmessa kuussa, ei ole mitään väliä.

Sen sijaan että miettisitte, sopiiko seksitahtinne keskiarvoon, miettikää ennemmin sitä, millaista seksiä haluaisitte.


Kuva Sharon McCutcheon, ylin kuva Annie Spratt.

Onko seksihaluni normaalilla tasolla?

Taas kysymys on siitä, mikä on sinulle normaalia. Lisäksi asia muuttuu jatkuvasti. Sinunkin elämässäsi on varmaankin ollut aikoja, joilloin et ole halunnut lainkaan seksiä, sekä aikoja jolloin olet halunnut seksiä jatkuvasti. Tai sitten ei. Ihmissuhteet, stressi ja moni muu asia vaikuttaa siihen, minkä verran seksiä haluaa ja kuinka paljon sitä haluaa priorisoida. Kysymys ei kuulu ”harrastanko tarpeeksi seksiä?” vaan ”olenko tyytyväinen seksielämääni?”.

Miksi toinen ei halua seksiä?

Kumppanin haluttomuus on vaikea asia. Vielä vaikeammaksi se muuttuu, jos alat miettiä, kuinka paljon kaikki muut harrastavat seksiä ja sinä jäät ilman. Haluttomuuteen on monia syitä, ja joskus kyseessä ei ole haluttomuus ollenkaan, vaan se että kumppani yksinkertaisesti haluaa seksiä vähemmän kuin sinä. Sekin on täysin normaalia.

Miksi en halua seksiä?

Tilastoja lukemalla voi saada sen käsityksen, että kaikki muut haluavat seksiä koko ajan. Kaikki muut paitsi sinä. Mutta mitään oikeaa lukua ei ole olemassa. Jos haluaisit haluta enemmän, voit miettiä mistä haluttomuus johtuu. Saatko huonoa seksiä? Etkö ole enää kiinnostunut kumppanistasi? Painostaako hän sinua? Onko seksistä tullut vallankäytön väline?

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 25 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

25 vastausta artikkeliin “Mikä on OIKEASTI normaali määrä harrastaa seksiä?”

 • SeksuaalinenM86 sanoo:

  Kyllähän sitä seksiä olisi hyvä jos olisi edes 3-5 krt viikossa vaan kun ei ole.
  Miksikö , itkevä 4kk vauva on siinä aika lahjakas ”halun tappaja”.
  Noooh parempia aikoja odotellessa.

 • Aina kun haluttaa jompaa kumpaa sanoo:

  Useammin kuin päiviä vuodessa on ok määrä vuoden aikana.

 • Turhautunut ja ilmeisesti miesten libidon kadottavat nainen -88 sanoo:

  Olen itse seksuaalinen ja voisin rakastella kevyesti vaikka joka päivä, noh arjen keskellä ainakin joka toinen päivä. Sinkkuna seksiä oli paljon ja se oli nautinnollista. Jostain syystä kaikissa pitemmissä suhteissa himot miehillä hiipuu ja en jaksa olla aina tekemässä aloitteita todennäköisten pakkien ja yhdyntäkeskeisen seksin vuoksi. Nykyisen kanssa ollaan oltu yhdessä kolmatta vuotta, seksiä on lyhyehkön alkukiihkon jälkeen harvoin ja sekin on melko yhdyntäkeskeistä. Olen pyytänyt sanallisesti sekä ohjannut esileikkiin, mutta lähinnä miestä tuntuu kiinnostavan minulta vakiona saatu suihinotto ja jyystö, jossa mies saa ja minä en likimainkaan. Minä saan esileikkinä suudelmia ja selkähierontaa yhdellä kädellä ja sillä pitäisi ilmeisesti olla tosi eroottisesti latautunut. Seksin vuoksi tekisi mieli erota, mutta suhteessa kaikki muu on tyydyttävää ja hyvää. Seksistä nauttii lähinnä mies ja muna, silloin kun jaksaa ja viitsii.

 • Lapsellinenaikuinen sanoo:

  Olen ollut suhteessa saman miehen kanssa jo 8 vuotta ja sen aikanakin seksin harrastus on vähentynyt.
  Kun asuimme vielä erillään ja käytiin toistemme luona (pe-su) niin saatoimme harrastaa seksiä päivittäen, sen 2-4 kertaakin.

  Tuossa viime keväänä muutimme saman katon alle, niin tietysti ekat viikot olivat sellaista että seksiä tuli harrastettua ja himoimme oikein toisiamme.
  Hiljattaen halut alkoivat tasaantua, eikä seksi ollut enään niin tärkee. Kyllä suhdetta voi pitää yllä myös vähäisellä seksillä.
  Toki, poikaystävä haluaisi välillä useammin, mutta itse en vaan halua tai jaksa aina sellaista. Onneksi hän ymmärtää sen, eikä pakota siihen.

 • Tipi sanoo:

  Aviomiehen kanssa seksi ei ole kiinnostanut moneen vuoteen. Aiemmissakin suhteissa kiinnostus kumppaniin seksimielessä on loppunut muutamassa vuodessa. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö seksi kiinnostaisi, mutta jonkun muun kanssa, vaikka monta kertaa viikossa. Yhteys on siis selvä, kun huuma haihtuu, loppuu seksihalutkin. Eli normaali määrä voi olla kerran kolmessa vuodessa tai monta kertaa viikossa.

 • Janita sanoo:

  25 vuotta yhteiseloa, kolme lasta ja voin kyllä sanoa että on ollut välillä yli puolen vuodenkin taukoja. Välillä sitten taas päivittäin. Toisinaan koko hommasta nauttii molemmat eli mies ja muna, toisinaan jopa rouvakin. Joskus pidempien taukojen aikana pihtariakka tulkitaan himokkaaksi vaihtaessaan lenkkivaatteita olohuoneessa ja tiheän tilanteen aikana vitsaillaan kun se koko ajan haluaa.. mikään ei ole optimaalista 😄

 • Marian_neito sanoo:

  Meillä on kauko suhde ja seurusteltu 2,5 vuotta. Harrastetaan viikonloppuisin n. 5 kertaa tai enemmän (pe-su) viikolla mies muualla töissä ja silloin ei ole seksiä. Oon hirmu seksuaalinen voisin viikolla harrastaa 3 kertaa per päivä jos ois mahdollista. Silloin ku mies ”työttömänä” vuokrafirmasssa töissä nii jos on mun luona viikonki yhteen putkeen nii sillonki joka päivä harrastetaan 1-2 kertaan. Mä helpotan itseäni aina torstaisin jos ollaan 5 päivää erossa. Oon nii seksuaalinen että vaikuuttaa motoriikkaan ja arkisiin kotitöihin jne..ja saatan mennä ”lukkoon alakerrasta” jos en helpota itseäni siinä välissä ennen ku mies tulee viikonlopuksi kotiin ja viikolla saattaa unet jäädä vähiin ihan vaan siksi että ”panettaa”.

 • Pihtaaja-akka sanoo:

  Musta tuntuu, että seksi tappaa vielä meidän avioliiton. Lähinnä se, että sitä on…

  Vuosia sitten mulla väheni halut pikkulapsiarjessa merkittävästi. Kaksi lapsista on erityisiä ja olin välillä aivan poikki. 6 vuotta sitten sain lopulta burn outin monen asian summana. Kerran pyysin äitienpäivälahjaksi yhtä vapaapäivää äidin hommasta. Ei irronnut. Mä syön mielialalääkkeitä edelleen. Välillä menee paremmin, välillä huonommin.

  Mutta seksiä olis pitänyt olla viimeiset 20 vuotta vähintään kerran päivässä. Mieluiten kaksi. Aluksi sanoin ei. Sit aattelin, et eipä tuo tavara siitä kulu ja suostui kun sitä pyudettiin. Halusin tai en. Sit ei riittänyt enää kerran päivässä ja vonkaamisen kierre jatkui. Toki tulee torjutuksi monta kertaa viikossa jos monta kertaa päivässä tulee sitä kinuamaan… Ja mä halusin entistä vähemmän, koska tunsin olevani pelkkä panopuu. Miestä ei kiinnostanut vaikka olisin toimituksen ajan pelannut kännykällä jotain karkin poksuttelupeliä tai kattonut netflixiä. Se oli hänestä ihan okei. Niin se sanoi.
  Sitten koitin kompromissia. Et jos kolme kertaa viikossa, ni mun ei tarttis ahdistua joka hemmetin ilta asiasta ja vetkutella nukkumaanmenon kanssa, et jos se ukko vahingossa nukahtais ennen ku taas alkaa tunkea iholle. Muuten ihan kiva, mutta sit meillä laskettiin viikko alkavaksi sekä maanantaina, että torstaina aina uudestaan.

  ”Älä ny. Tykkäät kumminki.”
  Paitsi, et mitä jos en. Mitä jos olo on joka toinen kerta ku mut ois raiskattu. Aluksi sain kyllä ison Oon lähes joka kerta. Sitten alkoi tuntua, että mun kroppa petti mut, kun laukesin. Pää ei halunnut ja jokainen orgasmi sai miehen kuvittelemaan, että haluan kolmen tunnin päästä uudestaan. Tietenkin, jos kerran orkunkin sai. Saati sit jos tein alotteen. Kyllä sillä puhdilla piti saada ainakin pari kertaa päivässä, kun kerrankin halusin. Sitten nekin, sekä orgasmit, että satunnaiset haluamiset, loppui. Mut edelleen mun kroppa pettää mut. Koska alapää kostuu kun tarpeeks jyytää. Halusin tai en. Ja siinähän se on hybä syy kuvitella että nautin siitä, kunhan esitän etten. Vaikka siihen asti toivon lähinnä, ettei plajoa sattuisi. J aoon sen sanonutkin, ettei se aina sitä tarkoita.

  Mut mä annan, koska muuten siitä vonkaamisesta ei tuu loppua ollenkaan. Annan, koska muuten mies kiukuttelee niin lapsille kuin elukoillekin. Mutta silti mä olen kaikinpuolin se viallinen, myös yleisen mielipiteen valossa, se, jonka pitäisi hakea apua haluttomuuteen.

  Mitään läheisyyttä ei ole, eikä voi olla, koska mun puolelta kaikki tulkitaan aloitteeksi seksiin. Noh. Sekin tulkitaan aloitteeksi, että menen aamulla pukemaan ja riisun aamutakin.
  Miehen puolelta jokainen halaus ja kosketus tarkoittaa oikeasti sitä, et tarttis taas saada, ku himottais. ”Voin hieroa sun hartiat” johtaa seksiin joka kerta. Ilmaisia lounaita ei ole ja monesti kieltäydyn jo mokomista hieronnoista, jos ei oo se päovä, kun ei enää voi vitkutella enempää. Saanpahan ees jotain.

  Joo. Onhan se kiva olla haluttu, mutta rajansa kaikella!
  Muuten meillä olis tällä haavaa ihan potentiaalia. Mutta seksi tuntuu tappavan kaiken ilon parisuhteesta.

  Ja puhuttu on. Paljon. En tiedä enää mitä tehdä.

 • Parempia aikoja(ko) ootellessa sanoo:

  Olen ollut aina todella seksuaalinen, pitänyt siitä ja harrastanut sitä vaikka missä. Tämä suhde kestänyt nyt 8v, enää ei huvita. Eikä huvita löytää syytäkään. Fantasioin kyllä, mutta oma ukko ei kiinnosta. Hhmmm…. hieman olen kyllä huolestunut.

 • Tyytyväinen sanoo:

  Keskiarvo varmaankin pari kertaa kuussa (yhdyntä), mutta kun sitä on, niin usein parin vuorokauden aikana useamminkin esim viikonlopunaikana voi olla neljä/viiskertaa. Sitten taas hiljaiseloa jonkun aikaa. Riippuu paljon työtahdista ja levosta, kiireessä ja tressaantunena ei jaksa, etenkään vaimo. Hyväksyn ja ymmärrrän tämän, masturpoin hiljaisina viikkoina ennemmän. Kaikki hyvin siis. Ymmärrystä löytyy puoin j aotisin, vaimo myös ”saa” halutessaan, mutta ei edes aina kaipaa, yhdyntä riittää. Seksiksi tosin koemme myös läheisyyden, pussailun ja silittelyn, sikksi se riittää ”kuivana kautena”. Enemmän saa, mitä enemmän silitlelee ja vähemmän painostaa.

 • Qwerty sanoo:

  Meillä yhteistä taivalta takana 16 vuotta, nyt kaksi alle 3-vuotiasta lasta. Meillä seksiä on noin kahden viikon välein, nyt taas ollut vähän hiljaisempaa. Minulle riittää tämä, ilmeisesti miehellenikin. En masturboi. Seksi ei ole huonoa, mutta tykätään molemmat enemmän halailusta ja silittelyistä.

 • Näinn sanoo:

  Joka tai lähes joka päivä, ja jos mahdollista useita kertoja päivässä. Halailua, pussailua ja muuta lisäksi. Uusperhe, lapsia vuoroviikoin kotona.

 • Rakkaudestaseksiin sanoo:

  Meillä on miehen kanssa 2 lasta 7v ja 1,5v ja meillä on ollut ilman yhdyntää ainoastaan raskauksien eka kolmannes ja kuukautisten 2-3 päivää.. Mutta niinäkin aikoina kuitenkin harrastettu muuta ja lisäksi läheisyyttä.. Meille toimii jokapäiväinen seksi koska se rentouttaa kokonaan ja saa hyvin unta lisäksi sen jälkeen käydään yleensä syvällisempiä keskusteluita meidän elämästä ja unelmista… Ei arki seksin tarvitse olla pitsiä ja sidontaa se voi olla ihan perus pikapano suihkussa.. Kun meillä on lapsivapaa niin yleensä pitkän kaavan kautta harrastetaan silloin.. Olen elänyt ennen miestäni suhteessa jossa seksiä oli kerran 4kk ja se oli kamalaa ja söi myös omia haluja..

  • Utelias sanoo:

   Kiinnostaa näissä, että harrastetaan seksiä joka päivä, että saavatko molemmat siis joka päivä orgasmin/orgasmeja, vai päättyykö pikapano suihkussa siihen, että mies laukeaa? Miten teillä?

   • Rakkaudestaseksiin sanoo:

    Kyllä kummatkin laukeavat 98% ei pelkästään mies.. Ne kerrat kun jompikumpi myöskin mies ei tule ovat kuitenkin harvinaisia.. Mutta loppuviimein se laukeaminen ei ole se mitä haetaan vaan läheisyys ja kuitenkin seksin tuoma nautinto ja orgasmi on vai iso plussa kummallekin.. Itse olen onnekkaassa asemassa että mieheni osaa käsitellä klitorista seksin aikana eikä itselläni ole päässä esteitä laukeamiselle.

 • Ilman seksiäkin pärjää sanoo:

  Ollaan oltu toistakymmentä vuotta yhdessä. Aluksi seksiä oli lähes päivittäin. Tilanne kuitenkin muuttui muutaman kuukauden jälkeen ja kun aloin odottaa lastamme, loppui seksi siihen. Sitä on ollut harvakseltaan muutaman kerran vuodessa miehen ollessa kännissä. Selvinpäin kun ei edes tule sohvalle samaan aikaan. En kaipaa seksiä, en omalta mieheltäni tai keneltäkään muultakaan. Pärjään ihan näin. Ehkä jos olisin sinkku, saattaisin harrastaa joitain irtojuttuja sillon tällöin.
  Seksikumppaneita on ollut lukuisia tähän ikään mennessä, mutta tuntuu etten ole yhdenkään kanssa siitä niinkään nauttinut.
  Yllättää lukea kirjoituksia, joiden mukaan seksiä harrastetaan jatkuvasti kanin lailla joka päivä vuodesta toiseen. Olen useiden ikäisteni naisten kanssa seksin määrästä keskustellut ja 99%:sesti kaikki ovat sanoneet samaa, ei ole seksiä parisuhteessa kuin satunnaisesti. Usein kiinnostuksen puute on naisten puolella, mutta mistä se johtuu, en tiedä.
  Mä viihdyn hyvin näin. Ei tarkoita ettenkö viihtyisi parisuhteessani, jos en halua seksiä.

  • Haluton sanoo:

   Kuin olisin itse kirjoittanut tuon kirjoituksen.
   Meillä sama juttu, että sohvalle ei tule viereen istumaan, mutta kännissä ollaan heti tulossa käsi housuihin -tyylillä… ällöttävää.
   Töistä tullessaan ei välttämättä edes tervehdi, eikä koskaan mitään muutakaan huomioimista. Ei edes pyynnöstä saa halausta. Koskaan ei olla pussailtu, ei kuulu hänen tyyliinsä.
   Ja minä olen se meidän suhteen ilkeä pihtari ja ämmä, kun en anna.
   Ei kovin paljon ole haluja, jos toinen vain kännissä kiinnostuu, ei huolehdi omasta hygieniasta, eikä tosiaan koskaan edes kysy, miten viikko on mennyt.
   Siitä on muodostunut vallan käytön väline molemmin puolin. Hänen ei tarvitse tehdä kotitöitä, jos ei saa ämmältä seksiä ja minä taas pihtaan, koska en koe olevani millään muulla tavoin hyödyksi miehelleni kuin keittiössä ja sängyssä.
   Haluaisin välillä seksiä, mutta jonkun muun kuin oman mieheni kanssa.
   Ja alkuun tosiaan oli ei nyt päivittäin mutta useasti viikossa.
   Lapsen jälkeen itselläni lopahti kiinnostus ja jaksaminen.
   Ja tähän on turha kenenkään tulla päivittelemään, että no miten olet vielä naimisissa tälläisen ihmisen kanssa! Eroaminen on todella monta kertaa ollut mielessä, mutta se ei ole niin yksinkertaista, eikä tässä suhteessa muuten ole paha olla.

 • Lilith Flame sanoo:

  Harrastamme mieheni kanssa seksiä 2-3 kertaa viikossa yleensä joka toinen viikko. Joka toinen viikko saman katon alla asustaa myös lapset ja olemme kokeneet sen liian rajoittavaksi ja luopuneet seksistä näillä viikoilla. Joskus jos satuimme olemaan päiväsaikaan samaan aikaan kotona lasten ollessa koulussa, saatamme harrastaa seksiä. On kuitenkin mielestämme mielekästä antaa halujen kasvaa viikko ja antautua niiden pauloihin täysillä lapsettomalla viikolla.
  Harrastan seksiä myös muutamien naisten kanssa satunnaisesti. Myös miehellä on tähän lupa, mutta ei kiinnostusta. Olemme molemmat tyytyväisiä seksielämäämme, sen määrään ja laatuun.

 • Ei puutteessa sanoo:

  Entäs vaihdevuosien jälkeen, pitäisikö silloinkin harrastaa? No ei minusta, käy vaan kipeää ja antaa vaivaa vaikka syön hormooneja niin ei tule tosiaan mieli ollenkaan koko homma.

 • Tintti sanoo:

  Entisessä parisuhteessani seksi oli vain pari kertaa kuukaudessa. Ja sekin kamalan kinumisen myötä. Vaikka olimme nuoria. Nykyisessä mennään juuri sopivasti halujen mukaan. Välillä kolmesti päivässä välillä kolmesti viikossa. Pääasia että molemmat ovat tyytyväisiä

 • Hoo sanoo:

  Yhdessä kohta 9 v ja seksiä muutamaa hiljaisempaa kautta lukuun ottamatta melkein joka päivä. Nykyään 1-4 krt päivässä! Näin monen vuoden jälkeen se on edelleen loistavaa! Kuten mies sanoi se on korvien väli juttu, jos pää on mukana se on aitoa tunnetta, ei pelkkää teknistä suorittamista! Kaikilla on samanlaiset värkit eli tunne ja aitous tekee seksistä seksiä.

  • Lilith Flame sanoo:

   Anteeksi, mutta mitä tarkoitat tuolla, että kaikilla on samanlaiset värkit?

   Olen toki kanssasi samaa mieltä siitä, että pään on hyvä olla touhussa mukana ja monesti erityisesti naiselle nimenonaan se tekee seksistä nautinnollista. Mielestäni on kuitenkin harhaanjohtavaa sanoa, että kaikilla on samanlaiset värkit. Ne eivät ole ulkonäöllisesti samanlaisia, ne eivät toimi samalla tavalla, ne eivät koe nautintoa samalla tavalla, ne eivät kestä koskemista samalla tavalla, niiden anatomia eroaa toisistaan jne.
   Seksi on myös seksiä silloin, kun jonkun määrittelemä tunne ja/tai aitous loistaa poissaolollaan.

   Nimimerkin takaa on helppo nostaa itseään ylös ja painaa toisia alas. Me ollaan kuitenkin hyvin erilaisia ja hyvin erilaisissa elämäntilanteissa me ihmiset. Jollekin ehkä seksin määrä on merkittävä, joillekin laatu, joillekin molemmat ja joku ei välitä mistään näistä. Annetaan kaikkien kukkien kukkia, erilaisine värkkineen ja haluineen.

 • Jenia sanoo:

  Olen seurustellut mun miehen kanssa nyt pari kuukautta. Ollaan tänä aikana harrastettu seksia 3 kertaa. Se on kauhean vähän mutta näköjään sopii meille. Exän kanssa piti harrastaa seksiä 4-7 kertaa viikossa,vielä 5 vuoden seurustelun jälkeenkin. Hiukan pelottaa että seksi loppuu kokonaan nykyisen kanssa ennenkuin vuosi tulee täyteen