Harva kysymys saa nuorekkaan äiti-ihmisen tuntemaan itsensä yhtä vanhaksi, kuin lapsen aito kysymys: äiti oliko silloin värejä kun sinä olit pieni? Kyllä lapseni, silloin oli jo värit. Enhän sentään ole syntynyt 30-luvulla.

Kysymys ei oikeastaan ole tyhmä tai kummallinen. Maailma on muuttunut meidän elinaikanamme todella nopeasti.

Lapsemme eivät ymmärrä sitä, että ennen…

…elokuvat piti vuokrata elokuvavuokraamosta tai ostaa videokasettina ja myöhemmin DVD-levynä kotiin. Ei ollut mitään tablettia suoratoistopalveluineen. Missä vaiheessa videovuokraamot oikeastaan edes katosivat? Onko niitä vielä, oletko nähnyt?

…musiikki piti ostaa kaseteilla tai CD-levyillä. Kun levyn osti, siltä oli yleensä kuullut yhden tai kaksi kappaletta. Jos ostoksestaan halusi olla varma, piti levyä kuunnella levykaupassa ennen ostopäätöstä.

…kun halusi mennä nettiin, ei voinut käyttää samaan aikaan puhelinta.

…oli aika, jolloin ei edes ollut nettiä.

…asiat piti selvittää kirjoista. Ruoanlaittoon tarvitsi keittokirjan, ja erilaisia faktoja varten tietosanakirjan. Tietosanakirjasarja löytyi lähes joka kodin hyllystä.

…jos halusi lähteä matkalle, matka piti ostaa matkatoimistosta. Vaihtoehdot katsottiin kotona kuvastosta, ja sitten mentiin toimistoon ostamaan matka. Kuvastossa oli pari pientä kuvaa hotellista ja lyhyt teksti, ei lainkaan kävijäarvioita – kuka enää uskaltaisi valita kohteen näin vähillä tiedoin?

…puhelimeen vastatessa ei tiennyt, kuka soittaa. Eikä sitäkään, kenelle puhelu oli. Todella outo ajatus nykyään!

…puhelua odotellessa piti tosiaan odottaa. Kotona. Tien päältä soitettiin kotiin puhelinkioskista, jossa haisi pissalle. Kioskissa oli myös puoliksi poltettu puhelinluettelo.

…puhelinnumerot piti muistaa ulkoa, tai kirjoittaa erikseen puhelinmuistioon. Vieraiden numeroita etsittiin puhelinluettelosta.

…uutiset luettiin lehdestä tai kuultiin radiosta tai nähtiin telkkarista. Juuri nyt tapahtuneet asiat eivät välkkyneet ruudulle koko ajan.

…kaikki ujostuttavatkin asiat oli pakko ostaa kaupasta. Ainoa tapa saada seksileluja tai peräpukamavoidetta oli hakea ne itse kaupasta tai apteekista. Vaikka niiden ostamista ei tarvitsekaan nolostella, on mahdollisuus ostaa netistä todella helpottava juttu monelle ujolle.

…joka paikassa piti olla ajoissa, koska et voinut tekstata, että sori olen myöhässä.

…matematiikan tunneilla piti yrittää opetella asioita, koska ”aina ei ole laskinta saatavilla”. Ai ei ole vai?!

…kaikki viralliset ja vähemmän viralliset asiat piti hoitaa käymällä paikan päällä tai soittamalla.

…laskut piti mennä maksamaan pankkiin tai maksuautomaatille. Tämä on ehkä kaikkein scifein muutos: nykyään kirjaudutaan mobiilipankkiin sormenjäljellä ja siirretään rahaa liu’uttamalla sormea. Ei tarvitse jonottaa pankissa esittää pankkikirjaa virkailijalle.

…treffiseuraa ja elämänkumppania ei voinut etsiä selaamalla naamoja kotisohvalta. Se piti löytää baarista tai töistä, tai jos oikein jännä tuuri kävi, Napakympistä. Ei kun hetkinen, ihan kaikki ei olekaan muuttunut!

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 1 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

Yksi vastaus artikkeliin “Äiti oliko silloin värejä kun olit pieni?”

  • Koita viisastua sanoo:

    > matematiikan tunneilla piti yrittää opetella asioita, koska ”aina ei ole laskinta saatavilla”. Ai ei ole vai?!

    Täh? Päässälasku on tärkeä asia tänäänkin joka tapauksessa. Ja kaavojen opettelu ja ymmärtäminen on tärkeää. Mitä ihmettä tässä tarkoitetaan? Tyhmyys ei ole hyvä asia!