Valitettavasti joulunalusaika ja joulu ei ole pelkkää riemua tai rauhaa. Sitä ei voi valita milloin elämään sattuu suruja, vaan moni meistä joutuu kohtaamaan niitä silloin, kun pitäisi olla iloinen ja joulumielellä.

Jos olet saanut surullisia uutisia, etkä tiedä kuinka selviät joulun odotuksesta ja joulusta, mieti näitä asioita:

Hyväksy tunteesi

Suru kuuluu asiaan. Tai se, että et tunne oikein mitään. Tunnetpa mitä tahansa, se on ihan ok.

Voi olla, että sinusta tuntuu järkyttävältä ajatella sitä, että joudut suremaan ja kestämään tuskaa, kenties pitkänkin aikaa. Mutta pääset helpommalla jos hyväksyt sen, että sellaista elämäsi nyt on.

Sureminen ei noudata kaavaa

Suru iskee usein silloin, kun vähiten odotat. Se ei kysy lupaa, vaan vyöryy päälle milloin missäkin. Älä piilota suruasi, saat tuntea täysin ja olla avoin kokemastasi. Voi olla, että et sure nyt ja suret kovasti myöhemmin. Ehkä et ole surullinen vaan pettynyt tai raivoissasi?

Sinä saat surra omalla tavallasi, toimia kuten toimit ja tuntea mitä tunnet. Sureminen tarkoittaa sitä, että joudut opettelemaan elämään ilman läheistäsi, tai sitä asiaa joka surusi aiheuttaa. Se on prosessi, joka etenee omaan tahtiinsa ja omanlaisessaan järjestyksessä.

Tuo kaipaamasi ihminen mukaan juhlaperinteisiisi

Jos surusi johtuu siitä, että olet menettänyt läheisen, ehkä voisit tuoda joulunviettoosi niitä elementtejä, joista hän piti? Ehkä sinulla on hänen joulukoristeitaan? Ehkä hän kävi laulamassa Kauneimmat joululaulut joka vuosi?

Jos et pysty viettämään joulua, älä vietä

Joskus suru on niin suuri, että joulunvietto tuntuu ainoastaan pahalta. Tai kenties suru ei ole jättänyt sinulle voimia viettää joulua? Silloin hyvä ajatus voi olla lähteä matkalle joulua pakoon, tai olla kotona omassa rauhassa ilman koristeita, ilman jouluruokia ja ilman hössötystä.

Jos sinulla on läheisiä, joiden luona voit olla jouluna, ehkä sanot heille että et pysty laittamaan joulua itse ja kutsut itsesi kylään. Unohda ajatukset tuppautumisesta, sinustakin pitää pitää huolta.


Kuva Riccardo Mion, ylin kuva Kevin Finneran.

Tee hyväntekeväisyyttä

Usein suuri suru vie elämältä pohjan ja mielekkyyden. Missään ei ole mitään järkeä, millään ei ole mitään merkitystä eikä tarkoitusta.

Jos voimasi riittävät, auta muita. Elämän mielekkyyden tuntu palaa vähitellen, mutta helpoiten huomaat elämässä tarkoitusta auttamalla muita. Ehkä voisit mennä tekemään vapaaehtoistyötä tai antaa lahjoituksen jonnekin. Kun tuntuu siltä, että elämä on täysin merkityksetöntä, voit saada lohtua siitä ajatuksesta, että teit jonkun iloiseksi tai autoit toista vaikeassa tilanteessa.

Jos sinulla ei vielä ole voimia tähän, ehkä pidät ajatuksen mielessä sitä päivää varten, kun sinulla on. Se päivä tulee vielä, usko pois.

Mieti, haluatko puhua menetyksestäsi vai et

Jos sinusta tuntuu siltä, että et kestä puhua surustasi, vaan haluat ainoastaan selviytyä, tee niin. Kerro ihmisille, että et jaksa puhua asiasta.

Jos taas haluat puhua, tee niin. Älä mieti sitä oletko vaivaksi muille. Sinulla on oikeus surra, ja joulu on muutenkin hyvin tunteellista aikaa, joten surusi voi olla entistä korostuneempaa. Samalla tavalla kuin sinä joudut kestämään surusi, muiden täytyy kestää se, että käyt läpi menetystäsi ja haluat puhua siitä.

Älä sulkeudu

Älä sulje läheisiäsi pois. Anna heidän auttaa. Jos sinulla ei ole läheisiä tai he eivät auta, voit puhua ammattiauttajalle tai vaikka netissä muille samassa tilanteessa oleville.

Nauti siitä mistä voit

Jos ruoka maistuu, nauti siitä. Osta juuri sitä mitä tekee mieli ja syö oikein nautiskellen. Jos liikunta tuntuu hyvältä, treenaa vaikka koko joulu. Ehkä musiikki helpottaa oloasi? Käy kirkoissa ja konserteissa. Mikäli luonto rahoittaa mielesi, keskity nauttimaan siitä. Ehkä taide on ainoa asia, mikä koskettaa sinua nyt? Hakeudu sen ääreen.

Suru löytää sinut vaikka et velloisi siinä. Kun jokin koskettaa, tuntuu hyvälle, näyttää tai kuulostaa kauniilta tai maistuu herkulliselta, nauti täysin siemauksin. Tarvitset nyt kaiken hyvän mitä voit saada.

Muista, että et ole ainoa

Olet tietenkin ainoa, joka joutuu käymään läpi juuri sinun omaa henkilökohtaista suruasi. Mutta älä uskottele itsellesi, että kaikki muut viettävät täydellistä, onnellista joulua vailla murheen häivää. Monet muutkin kärsivät lamauttavasta surusta. On paljon ihmisiä, jotka käyvät läpi samanlaisia asioita kuin sinä. Et ole ainoa joka kärsii ja suree. Et ole ainoa, jonka joulu on ihan kamala.

Lisäksi monet ovat yksinäisiä, riitelevät, ovat aviokriisissä, uupuneita, peloissaan tulevasta ja vaikka mitä. Onnelliset hymyt joulukuusen edessä somekuvassa voivat olla täysin lavastettuja. Joillain ne ovat aitoja, ja ehkä jo vuoden päästä sinunkin joulusi on täynnä iloa ja rauhaa.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia