Meitä leskiä on yhtä monenlaisia kun on ihmisiäkin. Muottia leskeydelle ei ole. Joku jää leskeksi silmräpäyksessä, ennalta arvaamatta, toinen saa ennalta tietää sairauden johtavan kuolemaan. Yhtä kaikki, leski toivoo, että ystävät eivät hylkäisi.

Jo pelkästään se, että vastaa kaikesta arjessa ihan yksin, on itsessään raskasta. Miten auttaa leskeä? Kun minulta kysyttiin tätä ollessani tuore leski, en osannut vastata. Sanoin, että pärjään. Pärjäsin minä, hampaat irvessä.

Nyt osaisin neuvoa lesken ystävää: Soita ja kysy kuulumisia. Mene kylään kahville. Pyydä mukaan syömään. Kysy koska hän on viimeksi syönyt lämmintä ruokaa, tai nukkunut. Kysy tarvitseeko hän apua tavallisissa askareissa, kuten pyykkikoneen käytössä, laskujen maksussa, tietokoneen päivityksessä tai lampun vaihdossa. Se, mikä leskeksi jääneelle on uutta, riippuu paljon ihmisestä. On niitä ihmisiä, jotka eivät tiedä miten pyykkikone toimii, kun on tottunut toisen apuun. Vastaavasti toinen ei tiedä vaikka miten auto huoletaan.

Ajan kanssa oppii pärjäämään ilman apua. Ja kyllästyy pyytämään toistuvien pettymysten vuoksi. Tarjoa siksi apuasi itse, ja pidä yhteyttä vaikka se pelotttaisi.

Leski on karkeasti sanottuna vain siviilisääty, kertomus siitä miten yksi suhde elämässä on päättynyt. Minulle voi puhua normaalisti, ja olen yhä sama ihminen kuin ennen. Leskeksi jääneellä on arjessa niin kova kiire, tarve korvata molemmat vanhemmat lapsille, että hän ei välttämättä itse jaksa olla se aktiivinen yhteydenpitäjä. Ystävän ei tarvitse olla ihmeidentekijä tai osata puhua hienosti. Tärkeintä rakkaan ihmisen menettäneelle on se, että hän ei menetä yhtään ihmistä enempää.

Joskus paineen alla murtuu. Tarvii sitä toista aikuista jolle purnata arjen haasteita tai sanoa, että tää on hirveetä. Kaivautua siihen olkapään mutkaan ja vaan tulla halatuksi. Kun vaan kaikki muistaisimme aina nauttia joka hetkestä. Olla läsnä. Ole ihminen ihmiselle. Se on tärkeintä.

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 2 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

2 vastausta artikkeliin “Lesken pyyntö: Suhtaudu minuun normaalisti”

  • Pärjätäänhän jotenkin sanoo:

    Oma kokemukseni on, että kaikki vanhat tuttavat katoavat ja kukaan ei enää poikkea kahvilla. Lapsen kanssa pakko vain yrittää yksin pärjätä. Myös lapsen tai nuoren ystävät katoavat. Ehkä pelkäävät joutuvansa tekemään jotain tai mikä syynä. Hautajaisten jälkeen useimmat totesivat: kyllä te pärjäätte! Joskus olen yrittänyt pyytää apua, johonkin akuuttiin hommaan, mutta ei juuri silloin ole ollut mitenkään sopinut, jos myöhemmin palataan asiaan.

  • Ei jaksa taivastella sanoo:

    Yritän suhtautua ”normaalisti”. Itse en koe vaikeaksi suhtautua leskiin. Ainut vaikeus on, että pelkään heidän loukkaantuvan siitä, etren jaksa taivastella, kauhistella tai pahoitella.

    Elämä on. Joskus käy niin. Jos joku haluaa minulle kertoa enemmänkin niin siitä vaan. Mutta minä en kysele enkä, suoraan sanoen, ole kiinnostunut puimaan asiaa. Ellei siis leski itse tarvitse asian puintia.

    Muttanotta. Pointtini siis, että jos voisi olla varma ettei leski loukkaannu ”piittaamattomuudestani”, olisi helpompi suhtautua ”normaalisti ”.