Oletko burnoutin partaalla? Toimi näin!
Moni meistä ei pääse stressiä pakoon minnekään. Kaikki päivät menevät jatkuvassa kuormituksessa, ja jos väliin saa hetken levon, se ei riitä. Hullunmylly kun alkaa heti arkena pyöriä uudelleen.
Päivä alkaa liian lyhyiden unien jälkeen kaaottisella aamulla: missä ovat tavarat ja ovatko kaikki syöneet? Puhelin piippaa muistutuksia ja viestejä taukoamatta. Töissä on omat kiireensä ja vaatimuksensa, jotka voivat mennä yli sietokyvyn. Velvollisuuksia on koko ajan kehityskeskusteluista hammaslääkärireissuihin, viesteihin vastaamisine ja sähköposteineen. Kotiakin pitää pyörittää, ruokaa laittaa ja siivota. Olla lasten kanssa, olla puolison kanssa, huolehtia terveydestä.
Ei ihme, jos tällainen stressi alkaa aiheuttaa oireita. Stressistä on hyötyäkin, mutta kun se kasvaa ylitsepääsemättömäksi, suorituskyky heikkenee ja terveys samoin. Jatkuva stressi voi johtaa loppunpalamiseen tai muihin vakaviin oireisiin.
Jos koet seuraavia oireita, saatat olla burnoutin partalla:
– Olet kyynistynyt
– Sinun on vaikea nousta aamuisin
– Töissä on vaikea tarttua hommiin
– Pinnasi palaa helposti tai et millään meinaa jaksaa työkavereita tai asiakkaita
– Keskittymiskykysi on kärsinyt
– Ruokahalusi on epänormaalin vähäinen tai syöt liikaa
– Nukut huonosti, et saa unta tai heräilet
– Olet alkanut käyttää päihteitä, ruokaa tai viihdettä ylenmäärin paetaksesi tunteitasi
– Sinulla on fyysisiä oireita, kuten erilaisia särkyjä
Nämä oireet vaikuttavat tuottavuuteen ja elämän laatuun. Ihmissuhteetkin saattavat kärsiä. Tässä vaiheessa ei enää kannata jäädä odottelemaan, että asia korjaantuisi itsekseen.
Kuva Kyle Glenn, ylin kuva Nikko Macaspac.
Toimi näin:
– Listaa kaikki elämässäsi stressiä aiheuttavat asiat. Jaottele ne niin, että asiat ovat sisäisiä tai ulkoisia, akuutteja tai kroonisia (osa on useampaa kategoriaa yhtä aikaa). Kun asiat on listatttu, sinun on helpompi suhtautua niihin ja ajatella, mitä teet niille sen sijaan, että kyseessä olisi hallitsemattomasti elämääsi vyöryvät asiat.
– Mieti, voitko tehdä listaamillesi asioille jotain vai et. Tekeminen ei välttämättä ole konkreettista. Ehkä joissain tapauksissa ajattelutavan muutos voi olla tarpeeksi. Kenties jokin haastava tehtävä onkin ennen kaikkea asia, josta voit saada onnistumisen kokemuksen sen sijaan, että keskittyisit siihen, miten vaikea asia on.
– Tee jotain. Usein tekemättömät asiat stressaavat enemmän kuin tehdyt. Valitse jokin pieni, hallittavissa oleva asia, jonka voit hoitaa pois päiväjärjestyksestä.
– Hanki apua tai vähintään auta itse itseäsi. Mieti, minkälaista tukea tarvitsisit? Ehkä sen, että otat aikaa itsellesi säännöllisesti joka päivä? Kenties kaverin, jonka kanssa käytte vaikka kävelyllä? Pitäiskö työmääräsi ottaa puheeksi esimiehen ja työterveyshuollon kanssa? Tarvitsetko lääkärin apua? Voisitko vaikka ulkoistaa kaupassakäyntiä tai ruoanlaittoa? Vähintä mitä voit aina tehdä, on keskittyä hengittämään syvään ja rauhassa. Se helpottaa heti.
– Huomaa hankalat tilanteet. Mitkä tilanteet tai asiat stressaavat sinua eniten? Voisitko toimia niissä tilanteissa jotenkin toisin? Mieti tämä valmiiksi, niin sinun on helpompi toimia seuraavalla kerralla paremmin.
– Muista, että kaikki menee ohi. Haastavinkaan tilanne ei voi jatkua loputtomiin samanlaisena. Jossain vaiheessa helpottaa kyllä. Kun pidät sen mielessä, sinun on helpompi keskittyä toimimaan paremmin kiireen ja stressin keskellä.
— Huono Äiti -toimitus
Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!
Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.