Olet varmaan tehnyt sitä itsekin. Mennyt nukkumaan sängyn toiselle puolelle kumppanisi paikalle tai käyttänyt hänen paitaansa kun hän on poissa. Älä huolestu, et ole ihme friikki, vaan tälle oudolle mutta kieltämättä söpölle käytökselle on olemassa ihan oikea syy.

Toisin kuin voisi olettaa silloin, kun kerää kalsonkeja ja sukkia lattialta ja heittää niitä ärsyyntyneenä pyykkikoriin, rakkaiden ihmisten likaisten vaatteiden haistelu lievittää stressiä. Hikivaatteiden nuuhkuttelu laskee stressihormoni kortisolin tasoa ja rauhoittaa.

Tämä tosin pätee vain silloin, kun vaatetta on käyttänyt rakas ihminen. Vieraiden hikiset vaatteet vain ällöttävät, kuten helposti huomaa vaikka ruuhkabussissa tai hississä.

Asiaa selvitettiin tutkimuksella, jossa pariskunnan mies piti t-paitaa yllään vuorokauden, ja pariskunnan nainen joutui stressaavaan tilanteeseen. Ne naiset, jotka olivat saaneet ennen stressaavaa tilannetta haistettavaksi oman kullan paidan, kokivat vähemmän stressiä kuin ne, joiden nenän alle oli tyrkätty ventovieraan hiostama paita.

Ylin kuva Karl Fredrickson.

Tutkijoiden mukaan vieraan hien haju nosti stressitasoja siksi, että vieras on meille alitajuisesti uhka.

Testi tehtiin naisilla niin, että naiset haistoivat miestensä paitoja, mutta voisi olettaa että se tehoaa myös toisin päin. Jokaiselta löytynee joko omasta perheestä juttuja vauvoista, jotka ottavat unirievuksi äidin paidan, äideistä, jotka nuuhkivat lastensa vaatteita ja miehistä, jotka halaavat vaimon tyynyä tämän ollessa matkoilla.

Vaikka asian tekee usein ihan vaistonvaraisesti, voi sitä hyödyntää tietoisesti. Ennen tukalaa tilannetta muutama nuuhkaisu rakkaan paidasta ja hyvin menee!

Lisäksi tämä on äärimmäisen kätevä tapa vältellä sekä vaatteiden viemistä pyykkikoriin asti että niiden pesemistä. Kun minä haluan että voin haistaa sinut rakas/ että sinä voit haistaa minut kultaseni! En suinkaan ole epäsiisti! Nuuhkaise tästä ja relaa vähän!

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia