Huono Äiti sai tärkeän avautumisen nuoriso-ohjaalta:

Keskustellaanko hetki lapsista? Juuri niistä tärkeimmistä, tulevaisuuden toivoista!Olen nuorisoohjaaja, vakituisessa virassa. Lapset ja nuoret voivat yleisesti huonommin kuin 10 vuotta sitten, kotona on tiukkaa rahasta, on päihderiippuvuutta, mielenterveysongelmia, you name it!

Asiakkaiden kanssa syntyy side, he alkavat avautuvat kotiongelmista. Kannustan heitä puhumaan opettajalle, isovanhemmille, läheisille ja meille ohjaajille. Useamman nuoren kanssa on tullut ilmi ettei aikuiset usko?! Mitä ihmettä oikeesti!?

Jos nuori ja hänen ajatuksensa törpätään ja tunteita vähätellään avautumisvaiheessa, hän kokee ettei ketään kiinnosta, kunnys puhumisesta kasvaa ja ajaudutaan entistä enemmän kriisiin juuri sen nuoren osalta, joka ei tullut kuulluksi. Ammattilainen, perheenjäsen tai läheinen, katso peiliin ja ota koppi huonostivoivasta, on se sitten pieni tai iso.

Punnitse arvosi, onko tärkeämpää olla lojaali vanhemmalle vai yrittää pelastaa heikomman tulevaisuus? Tee ilmoitus ajoissa, silloin kun sillä on vielä merkitystä. Kerro kommenteissa, miksi et tee ilmoitusta, tai miksi sinun mielestäsi apua tarvitsevaa nuorta ei tarvitse auttaa?

Myös se meitä ammattilaisia kiinnostaa, miksi et halua kuulla hätää, miksi vähättelet sitä tai haluat pitää kiinni ennemmin suhteista, pienemmän kustannuksella.”

Nimim. Nykyaikaako?

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 7 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

7 vastausta artikkeliin “Nuoriso-ohjaaja kysyy: aikuinen miksi lyttäät nuoren etkä tee ilmoitusta nuoren hädästä?”

 • Vanhempi sanoo:

  Hei nuoriso-ohjaaja, olen itsekin alan koulutuksen käynyt ja muutaman vuoden teinkin niitä hommia. Nykyään jo pitkään ihan muita hommia tehnyt. Tässä olen vanhempana nyt temppuillut erittäin riitaisan yhteishuoltajuuden keskellä. Olen todellakin vanhempana kuullut omaa lastani ja pyrkinyt kotiolot saamaan kuntoon lukuisissa palavereissa ja yrittämällä saada muun perhekunnan tajuntaan tiettyjä asioita ja sitä kautta omalle lapselleni elämää paremmaksi. Se on ollut myös vanhempana vaikeaa, mutta uskoisin, että voin pitää itseäni onnistuneena, vaikka tilanteet eivät ole sujuneet täysin mieleni mukaan. Siitä olen surullinen, että tästä kaikesta varmasti nuoreen on vaurioita jäänyt. Tämä vanhemmuus näiden ongelmien keskellä on opettanut, että asiat eivät ole mustavalkoisia. Ymmärrän todella, että nuoret ovat näiden aikuisten aiheuttamien tilanteiden keskellä epävarmuudessa, koska esimerkiksi itse tietenkään en voi kaikkea kertoa lapselle nyt, ehkä joskus. Lapset ja nuoret elävät omien kokemiensa asioiden ja uskomustensa keskellä. Ammattilaisilla olen huomannut olevan puutteita niin työkaluissa ja joskus osaamisessa ja asenteissakin. Tässä yhteiskunnassa on todella työsarkaa, että aikuiset ihmiset ymmärtävät vastuunsa niin omista kuin lähipiirin lapsista. Isovanhemmilla ja muilla sukulaisilla voi olla taitoa, viisautta ja halua hoitaa tilanteita lastenlasten elämässä, aina niin ei ole. Omasta nuorestani on kasvanut fiksu ja vastuuntuntoinen ihminen ja toivon näiden kokemustensa antavan itseluottamusta selviytyä haastavista tilanteista, ennen kaikkea toivon, että hän saa hyvän ja omannäköisensä elämän. Tsemppiä sinulle työhösi! Toivotan kaikille nuorille hyvää elämää 🙂

  • Kenna sanoo:

   Hienosti kirjoitettu, voi kun kaikki toimisi noin ❤️ Totta on että lapsilla huono olla nykyään, kuka pysähtyy enää kuuntelemaan? Vanhemmat tehkää parhaanne, aikuiset – auttakaa lapsia, myös niitä vieraita

  • Nimetön sanoo:

   Hyvin sanottu. Maailma ei ole mustavalkoinen eikä yksinkertainen. Paras apu on lähipiirin aikuinen, joka aidosti kuuntelee lasta. Voi vanhempien lisäksi olla mummo, naapuri tai kaverin vanhempi.

 • 😪 sanoo:

  Mä toivon et kaikki tekis. Yhtään turhaa ilmoa ei oo olemassakaan 😪 miten joku aikuinen voi olla tekemättä mitään jos lapsella on hätä? Hävetkää 😭 itse olen tehnyt pojan kaverista ilmoituksen nimettömänä, oma poika kertonut missä oloissa kaveri on kotonaan

 • Leijonaemo sanoo:

  Må oon miettinyt ihan samaa. Moni lasteni kavereista kertoo mulle järkyttäviå juttuja. Teen asioille jotain ja kun käy ilmi että se olen ollut minä niin aika moni vanhempi on kieltänyt lastaan olemasta meillä. Viimeksi kun yksi nuori oli yökylässä niin sanoin et syö ennenkö lähdet,jääkaapissa on eilistä. No hänel oli kukku lautasellinen ja kun menin keittiöön ni nolona sanoi ettei tiedä milloin saa seuraavaksi tuokaa. Kyselin asiasta ja sanoin että kertoo vanhemmilleen että esimerkiksi seurakunnalla on ruoka-apu jakoa tuolla xxx päivänä. Seuraavaksi kun näin tyttöä kaupungilla ni halas ja sanoi ettei saa tulla meille koska sepitän hänelle puppua. Mitä ihmettä 😭 ei se ole häpeä hakea apua🙏🏻