Vauvan ja äidin ensimmäinen joulu meni osastolla RSV:n takia
Kaupallinen yhteistyö Sanofi
”Lapseni sairastui RS-virukseen ollessaan 12 vuorokauden ikäinen. Vuorokaudessa vauva meni niin limaiseksi ettei henki meinannut kulkea. Mentiin ambulanssilla sairaalaan. Siellä nuori lääkäri ei malttanut odottaa verikokeiden tuloksia vaan antoi sukeltajarefleksin diagnoosiksi ja rintamaidon syypääksi. Laittoi kotiin ja juuri pääsimme ovesta sisälle kun soitti perään verikokeiden tulosten tulleen ja pienellä vauvallani kertoi olevan RSV-virus. Kehoitti hakeutumaan herkästi päivystykseen jos tilanne menee yhtään huonommaksi. Tästä 8 tunnin päästä lähdimme päivystykseen klo 03 aikaan yöllä ja klo 0430 olimme jo lasten infektio-osastolla.
Osastolla olimme kokonaiset kuusi päivää. Ensimmäinen joulu lapselleni ja ensimmäinen joulu äitinä meni osastolla. Vauva meni pian niin heikoksi ettei jaksanut imeä rintaa, pumppasin 3h välein säälittävät 20-30ml kerrallaan. Ei riittänyt, lapsi joutui lisäksi nestetippaan. Happiviikset laitettiin koska ei hapettunut tarpeeksi.
Happiarvoja seurattiin jatkuvasti. Pienelle tehtiin rankkoja imuja nenästä ja nielusta asti, limaa ja räkää oli valtavasti.
Minä olin juuri synnyttänyt ensimmäisen lapseni enkä viikkoakaan ehtinyt olla kotona hänen kanssaan. Itkin tietenkin silmät päästäni joka päivä hormonihuuruissani sekä järkytyksen takia. Oli aivan järkyttävää katsoa pienen vastasyntyneen vauvan huutoa ja tappelua imuja vastaan kyyneleet silmissä.
Pumppasin edelleen maitoa koska lapsi oli ruokittava 3h välein. Nukuin siis 6 päivää 1.5h pätkissä koska aina syötön jälkeen oli minun pumpattava uusi satsi.
Meillä kävi joulupukki ja tonttu vauvaa katsomassa aattona, oli ihana yllätys. Ne sukat ovat vieläkin tallessa mitkä sai lahjaksi.
Mutta niin se virus lähti taittumaan 4 ja 5 päivän jälkeen, vielä kävi pahenemisvaihe mutta onneksi nopeasti oli ohi. Riesaksi vauva sai jälkitautina korvatulehduksen johon määrättiin antibioottikuuri.
Se ei ole kenenkään kiusaksi tarkoitettu pyyntö kun kehoitetaan pesemään ne kädet….” Kirjoittaa Huonon Äidin seuraaja Instagramissa.
RS-viruksen tapausmäärät määrät nousseet voimakkaasti joulukuussa
Helsingin Sanomat uutisoi tammikuun alussa, että Varsinais-Suomessa voidaan puhua RS-virusepidemiasta. Kymmeniä pieniä vauvoja on joutunut viime viikkoina sairaalahoitoon RS-viruksen takia pelkästään Turun seudulla. Osa vauvoista on päätynyt osastohoitoon. Tehohoitoon on joutunut muutamia vauvoja.
Tammikuussa RS-viruksen tapausmäärät tullevat ylittämään joulukuun tapausmäärät.
Vaikeat oireet kehittyvät nopeasti
RS-virus tarttuu yleensä vanhemmilta sisaruksilta tai muilta lapsilta aivastelun, yskimisen tai suukottelun välityksellä tai epäsuorasti käsien kautta tai samoja pintoja koskettelemalla.
RS-virus on terveille aikuisille yleensä vaaraton, mutta se voi aiheuttaa vakavia oireita erityisesti imeväisikäisille, iäkkäille sekä niille, joilla on joitakin perussairauksia.
Tyypillisesti tauti muistuttaa aluksi oirekuvaltaan flunssaa, sillä siihen liittyy nenän tukkoisuutta, kuumetta, yskää, aivastelua, ruokahaluttomuutta ja niin edelleen. Pienen vauvan oireita voivat olla
ärtyneisyys, väsymys tai hengitysvaikeudet. Osalla lapsista tauti etenee keuhkoihin ja vakavassa tautimuodossa voi esiintyä jopa hengenvaarallisia hengityskatkoksia. Ohjeistuksen mukaan pienen lapsen vanhemman kannattaa ottaa herkästi yhteys terveydenhuollon ammattilaisiin, jos asia huolestuttaa.
Mitä nuorempi lapsi, sitä haavoittuvaisempi
Tietyt tekijät lisäävät lapsen riskiä sairastua vakavaan RSV-tautiin. Näitä tekijöitä ovat esimerkiksi keskosuus, keskosen krooninen keuhkosairaus, synnynnäiset sydänviat, neurologiset sairaudet, Downin oireyhtymä sekä kehon puolustusjärjestelmän toimintahäiriöt.
Kuitenkaan oman lapsen terveys ei takaa hänen olevan turvassa vakavalta muodolta. Tutkimuksen mukaan keskimäärin 1240 alle 1-vuotiaista joutuu vuosittain Suomessa sairaalahoitoon RS-viruksen takia. Tämä vastaa noin 2 prosenttia koko ikäluokasta.
Mitä nuorempi lapsi on, sitä haavoittuvampi hän on RSV-infektioon liittyvälle tulehdukselle. Se liittyy anatomian perusteisiin: vauvoilla on syntyessään pienimmät hengitystiet. Virukset, kuten RSV, saavat pienet hengitystiet tulehtumaan, mikä vaikeuttaa hengittämistä. Mitä pienemmät hengitystiet ovat, sitä vähemmän tulehdusta niiden ahtautumiseen tarvitaan.
Muista hygienia
Lisäksi virukset ovat yleensä vakavampia, kun ne tartuttavat ihmisiä ensimmäisen kerran. Tämä tarkoittaa, että vauvat, jotka eivät ole koskaan altistuneet RSV-virukselle, voivat sairastua oireiseen tautiin helpommin kuin vanhemmat lapset, joilla on aiemmin ollut RSV-infektio.
Paras tapa suojautua RS-virukselta on noudattaa hygieniasuosituksia. Pesemällä kädet huolellisesti saippualla ja vedellä erityisesti ennen ruokailua ja nenän niistämisen jälkeen, voi tartuntariskiä vähentää merkittävästi. Koska virus leviää
pisaratartuntana, yskiminen ja aivastaminen hihaan estävät sen leviämistä. Lisäksi on tärkeää pitää mahdollisuuksien mukaan pinnat puhtaana ja kurkkukipuiset ja nuhaiset vieraat poissa lapsen luota.
Tietoa RSV:stä ja oireista, jotka on hyvä tunnistaa löydät osoitteesta TorjutaanRSV.fi
Onko sinun lapsellasi ollut RSV? Kerro kommentissa, millainen tauti teillä oli.
Kuvan lapsen kuva on kuvituskuva – Hollie Santos
MAT-FI-2400026-1.0-1/2024.
— Huono Äiti
Artikkelissa on 1 kommenttia, jätä oma kommenttisi.
Ihan sama kokemus omalla lapsenlapsella. Olkaa huolellisia ja ottakaa selvää, tauti oli meille ihan tuntematon