Jippii pian koulut taas alkavat! Kenties sinun lapsesi alkaa kulkemaan koulumatkat ensimmäistä kertaa yksin. Keskustelut kännyköistä/älypuhelimista ovat näissä tapauksissa todella ajankohtaisia. Nyt on Huonoon Äitiinkin lähetetty avautuminen ja kaipaisimme yhteisöltä mielipidettä aiheeseen:

”Mihin lapsi tarvitsee älypuhelimen? Siihenkö että voi laittaa tekstiviestiä? Ei. Vastaus on jokin, jota emme tajua. Varmaankin muoti. Lapsella pitää olla oma puhelin ettei joudu kiusatuksi, miksikö? Noh, nykyaikana on sellainen hommeli ilmeisesti, että lapsen puhelimen täytyy olla joko Apple tai sitten joku 1000€ kallis puhelin. En ymmärrä. Eikö Nokia riitä? Ei ilmeisesti, ei.”

Isaac Smith.

Nimim. Maiju

Mitä mieltä sinä olet? Onko lapsellasi jo älypuhelin vai halvempi kännykkä? Uskotko, että se on hyvä ostos lapselle vai pelkäätkö, että ne ovat esimerkiksi uhka lapsen puheen kehitykselle? Kerro kommenteissa mielipiteesi!

P.s. Tästä saat tietää oletko itse kännykkäriippuvainen!

Artikkelikuva McKaela Lee.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 7 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

7 vastausta artikkeliin “Mihin lapsi tarvitsee älypuhelimen?!?”

 • S sanoo:

  Minun mielestäni tarvitsee: Ekaluokkalainen soittaa ilmaisia Whatsapp-puheluja ja videopuheluja vuorotyötä tekeville vanhemmille (lapsi on usein iltoja ja viikonloppuna yksin kotona) ja toisella paikkakunnalla asuvalle mummille. Lisäksi lapsi kuuntelee äänikirjasovellusta PALJON: lukee itsekin paljon ja sanavarasto on laaja. Lapsi ottaa kuvia ja kuvaa leikkimisvideoita. FamilyLink-sovelluksen avulla vanhemmat voivat seurata töistäkin käsin, missä lapsi ja puhelin menevät ja sovellus on ajastettu sulkemaan puhelimen muu kuin soittamiseen (hätätilanteet ja aina mahdollisuus saada yhteys vanhempiin) liittyvät toiminnot iltaisin. Puhelimessa ei ole yhtään peliä tai muita turhanpäiväisiä sovelluksia (Ekapeli ja koulun kautta tehtäviä sovelluksia on jossain vaiheessa ollut käytössä), mutta jos olisi, niiden käytön voisi FamilyLinkin avulla aikarajata esim. puoleen tuntiin päivässä. Yhdessä harjoitellaan puhelimen sopivaa käyttöä ja pienen koululaisen kanssa se on helppoa, kun näin rankka rajaaminen on vielä mahdollista. Kavereilla on puhelimissa Tiktokit ja muut, ja niistä keskustellaan eikä lapsi ole sellaisia sovelluksia omaan puhelimeensa edes halunnut. Niin ja puhelin maksanut alle 150 e (nyt siis tokalle menevän lapsen puhelimeen tuli ensimmäinen särö reilun vuoden käytön jälkeen, vaikka puhelin on kulkenut kouluvuoden matkassa). Lapsi ei ole mitenkään kasvanut kiinni puhelimeen, vain äänikirjojen sopivasta käytöstä on keskusteltu.

 • JustMe sanoo:

  Peruspuhelin on yhtä kallis kuin halvimmat älypuhelimetkin. Tosin meillä lasten puhelimet on 100-150€ välillä, ei missään nimessä kalliimpaa ja jos on rikkonut näytön niin elää rikkinäisellä näytöllä, en todellakaan osta uutta koko ajan niinkuin luin jostain toisesta ketjusta. Äidit tyyliin kilpaili naureskellen että kenen lapsi rikkonut eniten puhelimia, kun ”nyt on 9.puhelin menossa tokaluokkalaisella, hukkasi kaksi edellistä ja kolmesta mennyt näyttö rikki viikossa”.

  Meillä lapset oli korona-ajan ilman puhelimia kokonaan kun ei meinannut koulutehtävistä tulla mitään ja oon samaa taktiikkaa käyttänyt aikaisemminkin.

  Nykyään se puhelin on henki ja elämä jota ilman lapsi ei missään nimessä pysty sekuntiakaan olemaan koska ”ei tiedä missä lapsi on”. Jos se lapsi ei osaa perussääntöjä, niin sitten lapsi pysyy kotona. Vanhemmissa vika jos lapsi kiellosta huolimatta lähtee koulupäivän jälkeen kavereille, ei se puhelin mikään kasvattaja ole.

 • Nimetön sanoo:

  Ei minullakaan ole koskaan ollut 1000 euron puhelinta 😅 Nyt töistä saatu on kallein tähän mennessä, 330 euroa. Alle satasella saa ihan toimivia (äly)puhelimia. Mutta ainakin yläasteikäinen tuntuu todella tarvitsevan sellaista. Kaikki Wilmajutut ynnä muut tiedotteet, läksyt, seuraavan liikkatunnin sijainti, ym katsotaan sieltä älypuhelimesta. Ei olisi kivaa, jos lapsen pitkin koulupäivää pitäisi juosta etsimässä tietokonetta, jolta saisi katsottua asiat.

 • Mami sanoo:

  Puhelin on hyvä olla, mutta sitä älypuhelinta ei mielestäni vielä ekaluokkalainen tarvitse. Meidän 7- ja 8-vuotiailla on Nokian halvat peruspuhelimet ja kolmannelle luokalle saavat älypuhelimet. Hyvin ovat tähän sopeutuneet, kaverit eivät ole kiusanneet ja yhteydenpito perheeseen ja kavereihin sujuu hyvin perinteisesti soittamalla ja tekstiviesteillä. Kotona on erikseen sitten tabletti, jolla voi valvotusti harjoitella pelaamisen lisäksi googlaamista, youtuben katsomista jne.
  Kaikki ovat ihan tyytyväisiä, puhelimen räplääminen on varsin vähäistä. Nyt lapset opettelevat vasta yhteydenpitoa ja omasta puhelimesta huolehtimista, siihen tuo vanhanaikainen on ihan hyvä.

 • Toki tunnen kaikki pääkaupungin lapset omassa kaupunosassani 1-2 km säteellä? sanoo:

  Riippuu siitä, missä lapsi asuu, että millaisia houkutuksia ja riskejä lapsella on lähteä luuhaamaan kavereiden kanssa vastoin vanhempien käskyä. Ehkä jossain maalla luokkakavereita ja potentiaalisia vierailupaikkoja on vain muutama ja kaikki tuntevat toisensa. Kaupungissa ja isolla kirkonkylällä luokkatovereita voi olla kymmeniä! Oletko varma, missä lapsesi on todella koulupäivän jälkeen? Älypuhelimella lapsen liikkeitä voi seurailla Google Mapsin tms. sovelluksen avulla edellyttäen, että lapsi ei laita puhelintaan mielenosoituksellisesti kiinni lähtiessään luvattomille teille. Ainiin, ei teidän lapsi tietenkään tee sitä, että poikkeaa koulupäivän jälkeen Marun luona ja valehtelee, että joo joo olen tasan siellä, missä pitää. Ja kuka helkkarin sukunimetön Maru, josta et ikinä saa tietää sen sukunimeä ja kuka sen vanhempi on ja suurinpiirtein missä kymmenien ihmisten kerrostalossa sekin asuu… Oletko ikinä etsinyt lastasi Helsingin kokoisessa kaupungissa muutaman tunnin? Kas kun noilta ekaluokkalaisilta unohtuu kysyä luvat, että saako mennä kylään sukunimettömälle Marulle, joka asuu jossain ja jonka vanhempi on niin vastuuton vätys, ettei kysele lapsensa kavereilta ikinä, että tietääkö vanhempasi edes, että olet meillä, kun vanhemmat eivät edes pysty tarkistamaan asiaa tuntematta toisiaan. Onhan se ihan okei että sun lapsen kaveri on teillä luvatta kello 18-19 asti koulupäivänä? Ekatokaluokkalaiset? Älypuhelimella lapsen voi edes paikantaa johonkin tiettyyn taloyhtiöön.

 • 3:n äiti sanoo:

  Jokainen pojista on kouluun mennessään saanut ensimmäisen puhelimensa ja kyllä, älyluuri se on ollut. Ei kuitenkaan mikään ”omppu” tai muu monen sadan euron vehje vaan markkinoiden edullisemmasta päästä oleva vajaa 100 e perus-samsung tai huawei. Vaihtoehtoja on lukuisia ei-älyjen ja monen tonnin omppujen välillä.

  Pelaavat pelejä, mutta käyttävät myös tiedonhakuun – läppäriä tms. ei kotona käytössä ole – ja keväällä etäkouluaikaan Teamsit, Wilmat ym. oli helposti saatavilla.

  • Riitta sanoo:

   Viime keväänå etäkoulussa lapsi osallistui opetukseen puhelimen avulla. Kun kaikki oli uutta ja outia ja aikaa balmistautua oli kokonainen koulupäivä, oli hyvä, että laite itsesssään oli tuttu.