Tabletti tai kännykkä taaperolle käteen, ja hetki rauhaa!

Siinäpä meidän nykyvanhempien pelastus numero yksi. Eikä siinä mitään, ONNEKSI meillä on puhelimet ja tabletit! Onneksi on nykyaika, eikä lasta tarvitse viihdyttää jollain kävyllä.

Mutta vaikka kuinka olisi teknologiamyönteinen ja ymmärtäisi sen, että vanhempien on ihan pakko saada hengähtää vähän aikaa, on pakko tunnustaa, että ruutuajassa on haittapuolensa.

Moni vanhempi on huomannut, että paljon aikaa ruudun ääressä viettävästä lapsesta saattaa tulla kärttyinen ja turhautunut. Moni vanhempi on myös huomannut, että sama voi käydä aikuisellekin…

Nyt tutkimus kuitenkin esittää, että teknologisten laitteiden käyttö lapsilla saattaa aiheuttaa ongelmia puheen kehityksessä.

Tutkimuksessa tutkittiin 3-5-vuotiaiden lasten aivoja. Kävi ilmi, että eniten laitteiden parissa aikaa viettävillä lapsilla oli vähiten valkoista ainetta aivoissaan. Tämä tulos tarkoittaa sitä, että näillä lapsilla puheen kehitys ja lukemaan oppiminen saattavat hidastua.

Tutkimuksessa todettiin myös, että niillä lapsilla, joilla oli eniten ruutuaikaa, oli heikoimmat kognitiiviset taidot.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American Medical Association’s Pediatrics -julkaisussa, ja siihen otti osaa 47 lasta. Otanta oli pieni, ja tutkimustuloksia on kritisoitu myös muista syistä, kuten lähteiden vähäisyydestä. Tämän tutkimuksen näyttö ei anna pitäviä perusteita sille, että ruutuaika vaikuttaisi suoraan lasten aivojen kehitykseen.


Ylin kuva Ryan Wallace.

Asiaa on siis tutkittava enemmän, ja vanhempien ei ole mitään syytä huolestua siitä, että ovatko heidän lastensa aivot nyt vaurioituneet. Aivot muokkautuvat varsinkin lapsilla tehokkaasti, ja lukeminen, keskusteleminen, laulaminen ja loruttelu tukee niiden kehitystä.

Ylen uutisessa on aiemmin kerrottu, että lapset eivät opi puhumaan, jos vanhemmat ovat koko ajan somessa, eivätkä juttele heille. Joskus voi siis olla syytä kääntää katse omaan ruutuaikaan lasten ruutuajan sijaan. Mitään kovin erityisiä toimenpiteitä ei kuitenkaan tarvitse tehdä: läsnäolo ja jutteleminen ovat ne avaimet, ja päälle jos vielä lukee, niin hyvä tulee!

Eikä sitä tablettia tai puhelinta tarvitse laittaa pannaan. Kunhan lapsella on muitakin virikkeitä sekä yhteistä aikaa vanhemman kanssa, tabletin voi ihan hyvin ottaa esiin silloin, kun haluaa levähtää hetken tai hoitaa jonkin asian rauhassa.

Kyse on tasapainosta. Jokainen vanhempi ymmärtää kyllä, että tuntikausien päivittäinen ruudun tuijottaminen ei ole lapselle hyväksi. Sekä sen, että teknologian käyttö ei välttämättä ole aivoja tuhoavaa turhaa viihdettä, vaan on olemassa myös kehittäviä pelejä ja ohjelmia. Eikä siitä, että jokin tuottaa iloa, suinkaan ole haittaa.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia