Imetyksen tuki ry ilmoitti eilen, että ”Rita Niemi-Manninen jättää tehtävänsä Imetyksen tuki ry:n imetysvaikuttajana”.

Imetyksen tuki ry kertoo tiedotteessaan, että ”Rita kokee häneen kohdistetun arvostelun olleen niin rankkaa, ettei hän halua jatkaa tehtävässä. Imetysvaikuttajana Ritaa on arvosteltu julkisesti mm. siitä, että hän kertoi avoimesti maidon riittävyyttä koskevista huolistaan ja siitä, että hän antaa vauvalleen korviketta. Lisäksi hän on saanut arvostelua vauvan imuotteesta, omasta ruokavaliostaan sekä motiiveistaan toimia tehtävässä. Kritiikin mukaan Ritan ulkonäkö ja kiinnostus omaan hyvinvointiin ovat myös syitä siihen, miksi hän ei voisi toimia imetysvaikuttajana.”

Sinun ei nyt tarvitse tietää, kuka on Rita Niemi-Manninen. Sinun ei myöskään tarvitse tietää, miten Niemi-Mannisen imetys on sujunut. On selvää, että täysin näistä tiedoista riippumatta tässä on jotain aika vahvasti pielessä.

Pielessä on meidän asenteemme.

Tähän maailmanaikaan yksikään vauva Suomessa ei jää ilman ravintoa. Se on tärkein asia, eikä se, mistä vauva sen ravintonsa imee.

Imetys voi olla äidille upea kokemus ja tärkeä identiteettiä rakentava asia. Se on myös tutkitusti vauvan terveyden kannalta hyvä juttu. Mutta tästä huolimatta kenenkään ei ole pakko imettää, eikä muiden imettäminen kuulu sinulle tai minulle.

Jos olet sitä mieltä, että äitien pitäisi imettää enemmän, voit toki toimia sen asian eteen. Mutta huomaa, että ihmisten arvosteleminen sosiaalisessa mediassa tai ns. oikeassa elämässä ei tue eikä edistä yhtään kenenkään imetystä.

Jos haluat toimia imetyksen edistämiseksi, sinun pitää puhua kannustavasti, auttaa ja tukea. Sekä luopua arvostelusta.

Imettäminen on herkkä asia ja siihen liittyy monesti erilaisia haasteita. Jos imettämistä pohtiva, yrittävä tai harjoittava äiti joutuu kuulemaan ja lukemaan kommentteja, jossa tietynlainen imettäminen tuomitaan vääränlaiseksi ja muu ruokinta kuin imetys nähdään pahana, se voi vaarantaa imetyksen onnistumisen. Henkiset paineet ovat niin suuret. Arvosteleminen ainoastaan pahentaa tilannetta.


Kuva Lucy Wolski, ylin kuva Laura Fuhrman.

Monesti kommenttien takana voi olla aito halu auttaa. On harmillinen totuus, että joskus imetys ei onnistu siksi, että tietoa ei ole riittävästi. Tiedolla ei tässä nyt tarkoiteta pelkästään tiukkaa faktaa, vaan esimerkiksi tietoisuutta siitä, että imetys voi olla hyvin haastavaa henkisesti ja fyysisesti.

Jos imetyksestä puhutaan ”luonnollisena ja helppona”, äiti voi luulla että oma vauva ei osaa imeä ja että hän itse ei osaa imettää, vaikka siitä ei olisi kyse. Parhaimmillaan imettäminen toki onkin luonnollista ja helppoa, mutta siihen voi olla pitkä tie.

Mutta arvostelu ei tällöin auta, eikä se auta silloinkaan, kun imetyksessä on muita haasteita. Tarvitaan tietoa, ja tarvitaan sellainen ilmapiiri, jossa äiti saa sanoa vaikkapa että ”pelkään ettei maitoni riitä” ilman, että siitä saa viharyöpyn niskaansa. Tällä hetkellä tilanne on se, että kun mahdollisesti uupunut ja peloissaan oleva äiti menee etsimään tietoa netistä, hän joutuu lukemaan kymmeniä (satoja, tuhansia…) kommentteja, joissa manataan, miten ”vain laiskat eivät imetä” ja että ”kaikilla kyllä riittää maito jos vain viitsii”.

Kommenttien joukossa on toki asiallistakin tietoa ja vertaistukea, mutta tälle ilmapiirille ei voi olla altistumatta.

Ja kaikesta tiedosta ja avoimuudesta huolimatta äiti saa valita, että hän ei halua imettää. Äiti saa myös lopettaa imetyksen silloin kun hän niin haluaa tehdä. Äiti voi myös valita, että imettää lastaan osittain.

Tärkeintä on, että vauva saa ruokaa ja läheisyyttä, ja että vanhemmat pysyvät sellaisessa henkisessä ja fyysisessä tilassa, että pystyvät nämä asiat vauvalle tarjoamaan.

Sillä, mistä truutasta se maito tulee, ei ole mitään väliä.

Jos kaipaat apua ja neuvoja imetykseesi, ota yhteyttä neuvolaan tai klikkaa tänne. Jos et halua imettää, älä imetä. Jos imetyksesi ”ei onnistunut”, tarkista onko lapsesi nääntynyt nälkään. Jos ei ole, niin unohda koko juttu.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 2 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

2 vastausta artikkeliin “Mitä jos nyt viimeinkin lopetetaan muiden imettämisen tai imettämättä jättämisen arvostelu!”

  • Älä kerro mitään sanoo:

    Tähän on hyvä ratkaisu, nimittäin olla puhumatta asiasta sivullisille yhtään mitään :). Tuohan on mitä intiimeintä hommaa, mihin ei ole kellään mitään sanomista. Ei edes lapsen isällä viime kädessä. Eli jos joku utelee niin sanoo vaan, että hyvin menee ja lapsi kasvaa. Jos vielä joku on riittävän taukki kysymään jostain nännien kunnosta, niin vaihtaa vaan puheenaihetta sujuvasti!

  • Tissi imurin äiti sanoo:

    En koskaan unohda kommenttia ” et vain yrittänyt tarpeeksi” toiselta äidiltä, kun kipuilin imetyksen kanssa. Maito ei vain yksinkertaisesti riittänyt. Kaikkeni tein ja imetin , vaikka määrät oli lapselle lähinnä alkupaloja. Toisen kanssa kaikki meni hyvin ja imetin 8kk , toisen kanssa ei. Se oli kipeä asia.