Sehän on tuttu juttu, että äidit tekevät kaiken väärin. Aivan sama mitä valitset, jonkun mielestä se on juuri väärinpäin. Sellaista mutkaa ei olekaan, jolle äiti voisi vääntyä niin, että kaikki olisivat tyytyväisiä.

Ai sinä et imetä? Olet itsekäs, laiska ja ulkonäkökeskeinen. Ai sinä imetät pitkään? Olet riippuvainen lapsestasi ja ehkä perverssi. Ai olet kotiäiti? Yhteiskunnan elätti! Menit siis töihin ja laitoit lapsen hoitoon? Kannattako niitä lapsia tehdä jos niitä ei viitsi hoitaa!

Lapsella merkkivaatteet? Oletko vähän tyhmä! Lapsella kirppisvaatteet? Oletko köyhä! Teetkö lapselle itse ruokaa? Relaa, suorittaja! Ostatko kaupan ruokaa? Mikä äiti se sellainen on, joka ei omalle lapselleen viitsi kokata? Saako lapsi karkkia? Et sitten välitä lapsen terveydestä… Eikö lapsi saa karkkia? Mikä hullu nipottaja sinä olet? Lomamatkalla lapsen kanssa? Etkö ajattele maapalloa yhtään? Lomat kotona lapsen kanssa? Kasvatat mökkihöperöä!

Vaatteet, harrastukset, ruoka, hoitotavat, tutti, nukkuminen…aihe kuin aihe, ulkopuoliset tietävät paremmin kuinka kyseistä lasta pitäisi hoitaa, ja myös kertovat sen.

Tätä äitien kohtaamaa jatkuvaa arvostelua kutsutaan englanniksi termillä mum-shaming, äitihäpäisy. Sosiaalisen median kautta äitihäpäisemisestä on tullut entistä helpompaa. Olit sitten tavis tai julkkis, negatiivisia kommentteja ja arvosteluja kuviin satelee. Erityisesti arvostelun kohteena ovat tietysti julkkiset. Esimerkiksi Kim Kardashiania sheimattiin siitä, että kuvan perusteella kaksivuotiaalla oli tutti: tutti ja vieläpä noin isolla lapsella, ai kamala!! Kun Kim kertoi, että kyseessä on tikkari, syntyi tietysti uusi häpäisyn aihe: miksi kaksivuotias syö karkkia!!!

Äidit kertovat:

”Klassisin kokemani äitihäpäisy oli imettäminen. Aloin antaa lapselle kiinteitä 5,5 kuukauden iässä, silloin suositus oli 6 kk. Kaverini kommentoi tähän, että et sitten onnistunut täysimettämään puolta vuotta. Olin arvioinut että lapsi kaipaa tässä vaiheessa jo muutakin ruokaa, ja hän osoitti siihen paljon kiinnostusta, mutta väärinhän se meni. Olisi pitänyt malttaa odottaa se kaksi viikkoa, niin iso asia kun oli kyseessä! Jatkoin imettämistä kiinteän ruoan ohella ja siitä tulikin seuraava häpäisyn aihe: siis VIELÄKÖ sä imetät!”

”Minua on äitihäpäisty lasteni nimistä. Toisella lapsella on kolme etunimeä ja toisella kaksi. Tämä on kuulemma epäreilua ja tulee vielä saamaan aikaan riitoja. Kun toinen lapsi on saanut enemmän kuin toinen. Lasten katkeraa kuulustelua odotellessa…”

”Lasteni sukupuoli on ollut vaikea asia muille. Siitä on saanut kuulla kaikenlaista. Itse en ihan ymmärrä mitä järkeä on arvostella asiaa johon en ole voinut vaikuttaa.”

”Kuulemma synnytin väärin. Imukuppia ei olisi pitänyt joutua käyttämään. Oma syyni, kun ponnistin niin laiskasti enkä ollut treenannut vatsalihaksia tarpeeksi. True story.”

”Pukeudun väärin. Äidit eivät saa käyttää lyhyitä hameita tai tyköistuvia vaatteita. Varmaan se jossain kelan tai neuvolan papereissa kerrottiin, mutta pääsi menemään ohi!!”

”Lapsillani oli väärän väriset vaunut. Mustat lastenvaunut ovat kuulemma ruumisvaunut. Ooookei.”

”Ehkä ylivoimaisesti oudoin arvostelu oli se, että en eron jälkeen ostanut lapsilleni uuteen kotiin huoneen täydeltä leluja ja tavaroita, vaan pistimme exän kanssa ne aika pitkälti puoliksi. Tietysti paljon joutui ostamaankin, mutta koska en ostanut niin paljon kun kommentoijan mielestä olisi pitänyt, en hänen mielestään välittänyt lapsistani. Kommentoija oli perheellinen mies, jonka luulisi tietävän, että kuinka paljon tavaraa lapsiperheissä tuppaa olemaan.”

”Lapseni harrastavat liikaa. Liikunta on niin vahingollista ja estää lapsia olemasta lapsia.”

”Lapsellani ei saisi olla niin pitkät hiukset kuin on.”

”Rattaissa istuminen on aiheuttanut pahennusta useampaan otteeseen. Noin iso lapsi, miksi se ei kävele? No, joskus on sen verran kiire että ei ole aikaa tallustella lapsentahtisesti. Eikä isokokoinen lapsi tarkoita samaa kuin vanha lapsi, ihan tiedoksi vaan.”

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 7 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

7 vastausta artikkeliin “Imetys, tutti, omat vaatteet, lapsen vaatteet… Mistä sinua on äitihäpäisty?”

 • Aada sanoo:

  Näitä juttuja kun lukee, niin ihmettelen aina, että elänkö jossain rinnakkaistodellisuudessa. Itse olen törmännyt näihin ”häpäisyihin” ainoastaan lukiessani netistä artikkeleita & kommentteja. Onko niin, että ainoastaan tämä pieni (?) porukka, joka joutuu tällaista kokemaan on se äänekäs? Luulisin (ja toivoisin) kuitenkin, että suurin osa äideistä ei ole mitään tällaista kohdannut. Kukaan ei ole koskaan arvostellut äitiyttäni. Ei neuvola, ei sukulaiset, ei kaverit, enkä ole tuntemattomiltakaan saanut mitään ”katseita”. Jos joku on jotain kommentoinut, niin positiivista se on ollut. T: 3-vuotiaiden kaksosten äiti. P.S. Ja en todellakaan ole mikään ”täydellinen” äiti, kaukana siitä.

  • Mimpero sanoo:

   Tämä! Tätä olen itsekkin usein miettinyt, että mikä on se mystinen äitihäpäisy -ja arvostelu, mistä saa lukea milloin mistäkin.
   Itse en ole kokenut arvostelua ja syyttelyä keneltäkään muulta, kuin itseltäni, ja josta yritän oppia eroon. Olen todennutkin, että ehkä vaan ne kuuluisat hormonit, väsymys, mitkä lie kuun asennot, saavat jotkut naiset herkiksi, ja kokemaan kanssaihmisten jutustelun arvosteluna ja piikkinä. Tai sitten joillakin naisilla on vaan tökeröitä ihmisiä ympärillä, ja taipumusta törmätä veemäisiin tyyppeihin.

 • Ihan tavallinen äiti sanoo:

  Olen saanut lapseni isän puolen suvulta moitteet lähes kaikesta mahdollisesta ja mahdottomastakin, aikanaan välillä suoraan ja välillä vihjailujen ja selän takana puhumisen kautta. Myöhemmin erottuamme myös ex-mies itse on arvostellut aivan kaikesta. Näyttää olevan sukuvika, kun ex-ex-rouva on myös haukuttu ja parjattu koko repertuaarilla. Uskomatonta, mutta totta. Kertonee enemmän haukkujista ja arvostelijoista itsestään, kuin arvostelun kohteeksi joutuneista.

 • Nea sanoo:

  Annoin lapselleni soseita. Ei kuulemma oppisi ikinä syömään kiinteitä! Ihan normisti mennään. Imetys loppui 4,5 kk:n jälkeen kun oma allergia paheni rajusti ja poika sai maidostani nokkosihottuman – mutta aivan liian aikaisin! Meillä pyöri vauvavuonnakin piirrettyjä päivisin telkkarista, HUI KAUHISTUS!

 • Terhi sanoo:

  Voi pojat…! Näitä on tullut kyllä. 1) en imettänyt (koska maitoa EI tullut) 2) annan satunnaisesti karkkia(koska joskus haluan itsekin syödä lasten läsnäollessa ja tällä hoituu se kitinä) 3) kohta 2v imee tuttia (en vaan jaksa oikeasti sitä huutoa tuntitolkulla, jos tuttia ei löydy… ja isoveli oli alle vuoden kun jätti itse pois.. siitä myös tuli sanomista) 4) On merkkivaatetta JA kirpparivaatetta JA ryhmä HAU -paitoja (kaikista tullut sanomista) 5) menin töihin, kun kuopus oli 6,5kk, oltuani kotona 3vuotta muksujen kanssa ja työttömänä 6) laitoin lapset päivähoitoon 7) Annoin työmatkan ajaksi mummilaan hoitoon 2 yöksi alle 1-vuotiaan!
  Bonuksena se, että lapset on oikein tekemällä tehty yli 38 -vuotiaana… Ettäs kehtaan.
  Totisesti Paska mutsi…

  • Mitähän sit kun lapset on teini-iässä sanoo:

   Ei saisi nauraa kenellekään mutta kyllä kirjoitit hyvin. Nauratti. Eli sulla oli sit ”kaikki”.

   • Monika sanoo:

    Ei ollut täysi sarja. Äitini sanoi minulle tosissaan lapseni ollessa noin puolivuotias, että mikä tuossa lapsessa on vikana kun se itkee? Niin puolivuotias kommunikoi pääosin niin kun ei kerran vielä puhu ja lapseni lisäksi on ollut ikänsä helppo siinä mielessä ettei turhia kitise. Siis oli ihan normi iloinen vauva – just siinä kohdassa jostain vähän oli sukka rutussa. Mitähän jos olisi ollut koliikkivauva?