Ylläripylläri, sun puhelimesi on ällöttävä. Eikä nyt puhuta sisällöstä, aikuisena ihmisenä saat ihan itse päättää mitä videoita katselet eikä täällä tuomita myöskään sun selaushistoriaa. Puhutaan siitä itse luurista, siitä fyysisestä kapulasta, joka sulla on kädessäsi juuri nyt, se on nimittäin kuorrutettu bakteereilla!

Nyt kun influenssakausi on kuumimmillaan ja myös pelottava koronavirus putkahtelee esiin ympäri maailmaa, Suomessakin jo, niin on hyvin tärkeää muistaa se perushygienia. Siitä tärkein on tietysti käsien pesu, joka sekin unohtuu ällöttävän suurelta osalta ihmisiä, mutta huomioida kannattaa myös älypuhelin. Me kyllä tiedetään että selaat sitä puhelinta pöntöllä istuessa ja vaikka pesisitkin kätesi asioinnin jälkeen niin tuskin peset puhelintasi…

Useiden asiantuntijoiden mukaan puhelin on yksi likaisimmista asioista, joihin koskemme päivittäin, melkein jatkuvasti oikeastaan. Älypuhelimissa on näppärät kosketusnäytöt ja niitä räplätään muutenkin sen verran reippaasti, että samalla kuljetetaan yllättävän paljon pöpöjä pinnalta toiselle, ja varsinkin pinnoilta käsiin, kasvoille ja jopa suuhun!! Eräskin tutkimus paljasti että lukioikäisten puhelimissa oli kymmenen kertaa enemmän pöpöjä kuin keskiverto wc-istuimella. Ei uskallettu lukea tuloksia pidemmälle, mutta voisi veikata, että ne ovat myös ainakin osin niitä samoja kakkabakteereita mitä pöntöilläkin.

Levitoiva kännykkä

Kuva Neil Soni.

Miten sitten puhelimen voisi puhdistaa? Valitettavasti virustorjunta-appi ei toimi tässä. Eikä muuten toimi muiden asioiden desinfioinnissa supersuosittu kiehuva vesi tai kihomatojen ja täiden munien hävittämisessä käytetty parin päivän pakastaminenkaan. Tai saattaa toimia, mutta sitten ei toimi kyllä puhelin enää. Ei siis suositella niitä. Eikä muuten suositella ikkunanpesuaineita tai yleispuhdistusaineitakaan. Eikä mitään hankaavaa, hankaus pilaa puhelimen todella äkkiä.

Puhelimille ja niiden näytöille on olemassa omia hyvin toimivia puhdistus- ja desinfiointiaineita ja -liinoja, joita voi ostaa elektroniikkaliikkeistä, mutta jos sellaisia ei ole juuri nyt käsillä, voi korvaavan desinfiointiaineen valmistaa näppäristä kotoa löytyvistä aineista. Otetaan vettä ja etikkaa ja sekoitetaan ne suhteella 1:1. Eli jos on puoli desiä vettä, niin siihen sekoitetaan puoli desiä etikkaa. Ei ehkä mitään omenaviinietikkaa hunajabalsamimausteella, vaan ihan tavallista väkiviinaetikkaa.

Ensin sammutetaan puhelin ja irroitetaan kuulokkeet ja laturit ja suojakuoret. Panssarilasia ei, koska sitä ei saa takaisin enää. Sitten otetaan mikrokuituliina, esimerkiksi silmälasien puhdistamiseen tarkoitettu, tai muu nukkaamaton liina, mutta talouspaperia tulee välttää. Se hankaa ja hankaamisesta puhuttiin jo aiemmin. Kostutetaan vähän liinan kulmaa vedessä, ihan vähän, ja pyyhitään puhelimen pinnat liinalla, sitten kuivataan toisella kulmalla. Seuraavaksi kostutetaan kolmatta kulmaa desinfiointiseoksella, ja pyyhitään taas puhelimen pinnat. Lopuksi pyyhitään puhelin kuivaksi liinan viimeisellä, kuivalla, nurkalla. Samalla kannattaa puhdistaa myös ne suojakuoret. Jos haluaa olla erityisen siisti, voi puhelimen kulmat, kolot ja nurkat puhdistaa pumpulipuikolla. Mutta sitä ei kostuteta.

Valmis! Ja yritetään olla ottamatta sitä puhelinta vessaan tulevaisuudessa.

Lähde.

— Huono Äiti

Artikkelissa on 1 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

Yksi vastaus artikkeliin “Milloin putsasit kännykän bakteereista viimeksi?”

  • tipsu sanoo:

    Tilasin juuri puhelimen jonka voi huoletta pestä juoksevan veden alla ilman, että menee rikki. Otin huvikseni bakteerinäytteen tuosta pesun jälkeen ja arvo oli 2. Hygieniatiloissa raja on 3-4