Miesflunssa. Viime vuosina alkanut hokema siitä, kuinka mies on pienessäkin flunssassa NIIIIIN sairas, että ei kykene yhtään mihinkään muuhun kuin voivottelemaan sängyn pohjalla.

Miesflunssa ärsyttää naisia ja syystä. Harvalla naisella on mahdollisuutta jäädä sänkyyn passattavaksi vaikka olisi kovastikin kipeä. Särkylääkettä naamaan, ämpäri kainaloon ja lapsia hoitamaan, niinhän se monilla menee. Samalla hoidetaan vähintään kiireellisimmät työsähköpostit kännykällä.

Se, että naisilla ei ole mahdollisuutta sairastaa, johtuu useammasta syystä. Naisten oireita vähätellään yleisesti, joten nainen ajattelee että enhän minä nyt näin pienestä voi sänkyyn jäädä. Jonkun on hoidettava lapset ja usein se on viime kädessä nainen: mies saattaa heittäytyä avuttomaksi ja on yksinkertaisesti helpompaa nousta sängystä laittamaan ruoat ja harjaamaan hampaat kuin katsella sitä touhua. Lisäksi monet naiset on kasvatettu kilteiksi tytöiksi jotka suorittavat vaikka voimiensa äärirajoilla. Tämän kaiken takia saa olla melkoinen kuolemantauti että nainen jää sänkyyn oikeasti vain sairastamaan eikä hoitelemaan samalla työjuttuja ja muuta pakottavaa.

Mies jää sängyn pohjalle voivottelemaan helpommin. Tai mikäli ei jää, voivottelu ainakin on taukoamatonta. Miehet selittävät tätä sillä että miesflunssa on pahempi kuin oikea flunssa. Sehän nyt on ihan täyttä höpöä. Laajalle levinnyt tutkimus väitti, että miesflunssa olisi oikea ilmiö, mutta sitä on kritisoitu. Näyttöä siitä, että esimerkiksi influenssan oireet riippuisivat sukupuolesta, ei ole.

Naisen näkökulmasta miesflunssa on vaan tekosyy luistaa asioista. Vieläpä sellainen tekosyy, jota itse ei voi käyttää. Eipä ihme että käy hermoille. Mutta miesflunssainen oireiden liioittelu ja vastuunpakoilu eivät ole ainoa syy siihen, että sairasteleva mies ärsyttää naisia.

Tutkimuksen mukaan nimittäin sairastelu ja saikuttelu olivat ominaisuuksia, joita naiset pitivät epäviehättävinä. Se, miten mies suhtautui sairasteluun oli vielä tärkeämpää kuin se että mies olisi kasvoista komea tai hyväkroppainen.


Ylin kuva Mathew Schwartz.

Havaijilaistutkimuksessa kysyttiin 86 naiselta heidän suhtautumistaan sairastelevaan mieheen. Heille näytettiin kuvia miehistä, jotka väittivät esimerkiksi ”saavansa jokaisen liikkeellä olevan flunssan”, ”jäävänsä sänkyyn jos päähän sattuu” tai ”vähät välittävänsä pikku flunssista”. Journal of Evolutionary Medicine -julkaisussa julkaistujen tulosten mukaan miehen asenne sairasteluun oli pitkäaikaista kumppania valittaessa hyvin tärkeä juttu, jopa tärkeämpi kuin miehen ulkonäkö. Naiset suosivat niitä miehiä, jotka sanoivat silti hoitavansa velvollisuutensa vaikka heillä olisi sairauden oireita. Lyhytaikaisessa parinvalinnassa asialla ei ollut merkitystä, mutta pitkäaikasta kumppania valittaessa naiset suosivat ronskimmin suhtautuvaa miestä vaikka tämä olisi ollut kasvoiltaan tai vartaloltaan vähemmän viehättävä.

Tutkijat olettivat, että nämä asenteet olivat peräisin jo keräilijä-metsästäjä-ajoilta. Varsinkin kun ruoan hankinta on ollut haastavaa, on ollut tärkeää valita kumppani josta on hyötyä eikä riesaa. Myös monet ulkonäköihanteet ovat sellaisia, että ne kielivät hyvästä terveydestä. Kumppanin terveys on aina ollut tärkeä parinvalintakriteeri.

Voidaan tietysti pohtia, että täytyykö miehen olla karski ja jaksaa toimia vaikka pää kainalossa jotta hän olisi naisten mielestä viehättävä. Sallimmeko me miehille heikkouden osoittamista? Ehkä kyse on kuitenkin suuremmassa määrin siitä, että naiset eivät halua joutua hyysäämään lasten lisäksi vielä miestäkin vaan he haluavat vastuullisen kumppanin joka ei joka kolotuksen takia luista hommistaan.

Jokaisella sukupuolesta riippumatta pitää tietenkin olla mahdollisuus tarvittaessa sairastaa, levätä ja toipua. Siitä huolimatta miehet pikku vinkki: miesflunssasta voivottelu ei tuo sympatiaa eikä tee vaikutusta naisiin!

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 1 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

Yksi vastaus artikkeliin “Miesflunssa pilaa mahdollisuutesi naismarkkinoilla!”

  • Jorma75 sanoo:

    Eli duuniin ja salille vaan vaikka kuumemittari näyttäisi mitä. Tosimies ei saatana sairasta, se on heikkoutta. Sydänkohtaus karsii heikot.