Kenties tämä tästä vielä kesäksi muuttuu ja päästään uima-altaisiin polskimaan! Mutta millaisia tautipesäkkeitä ne ovat? Uskaltaako lapsen päästää altaaseen uikkimaan, tai tohtiiko sinne upottautua itse?

Kuinka paha tautiriski uima-altaissa on?

Terveyskirjaston mukaan:

– Yleisimmin allasvedestä saadaan ihoinfektioita tai ripulitauteja. Hengitystieinfektiot eivät tartu veden välityksellä ihmisestä toiseen.

– Italialaisessa tutkimuksessa ihoinfektion oli kokenut 10 %, korvakäytävän tulehduksen 5 % ja uintiin yhdistämänsä ripulin 2 %.

– Viidesosa allasveden aiheuttamista infektioista ulkomailla on saatu hotellien uima-altaista. Suomen uima-altaista ei ole vastaavaa tutkimustietoa, mutta ne lienevät keskimäärin turvallisia.

– Yleisimmät ripuli- ja oksennustauteja aiheuttavia mikrobeja voi jäädä veteen pieniä määriä. Jos ripulia sairastava uimari päästää suolikaasua tai pienenkään määrän ulostetta altaaseen, hän aiheuttaa tartuntariskin muille uimareille. Erityisesti virusripuleissa infektion käynnistämiseen tarvitaan hyvin pieni määrä virusta.

– Sukupuolitaudit ja HIV-infektio eivät tartu uimavedestä.

– Keuhkokuumeita aiheuttava legionella-bakteeri ja jotkin mykobakteerilajit viihtyvät lämmitetyissä uimavesissä.


Kuva Kong Jun, ylin kuva Valeria Zoncoll.

Miten pöpöt sitten välttää? Muista nämä kolme tärkeää ohjetta:

– Vain terveenä uimaan!

– Ennen uimista peseydytään!

– Vettä ei saa päästää suuhun eikä varsinkaan juoda! (Juu onnea vaan tämän estämiseen pienten lasten kanssa…)

Tarkista myös uima-altaiden ja rantojen tiedotteet veden laadusta. Älä ui vedessä joka ei ole puhdasta! Muista suihkuttelut myös uinnin jälkeen!

Pienten lasten kanssa kannattaa pitää säännöllisiä vessataukoja, että ylläreitä ei pääse käymään.

Ja jos nyt sitä mietit, niin ei, uima-altaan vedestä ei myöskään voi tulla raskaaksi. Eli jos joku väittää saaneensa sukupuolitaudin tai tulleensa raskaaksi uimavedestä, niin se on täysin höpöpuhetta!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia