”Vaihdevuodet, eiväthän ne minua koske! Minä olen vielä nuori, vetreä ja hedelmällinen! Eiväthän vaihdevuodet tässä iässä vielä voi alkaa, minulla on kuuma ihan muuten vaan. Kuukautisia ei ole kuulunut aikohin, mutta se johtuu hormonikierukasta. Eiks?

Nykyään reilusti päälle nelikymppiset naiset saavat lapsia, joten tuntuu että se ei ole ikä eikä mikään. Vaihdevuodet alkavat joskus paljon myöhemmin, paljon vanhemmilla naisilla. Eivät karvan verran yli 40-vuotiailla, jotka eivät todellakaan tunne itseään vanhoiksi tantoiksi.

Paitsi kunnes tuntevat. Olo on ollut jonkin aikaa epämääräinen. Nukkuminen on vaikeaa. Hikoiluttaa. Paino tuppaa nousemaan. Niin, ja niitä kuukautisia ei tosiaan kuulu. Internet kertoo vaihdevuosien oireet, ja hyvänen aika sentään. Listaa lukiessa nyökyttelee, kyllä, kyllä, kyllä, kyllä. Apua onko minulla vaihdevuodet! Miten voi olla, minun piti olla vielä melkein kasteenraikas tyttönen!

Piipahdus gynekologilla varmistaa asian ja syöksee kriisiin. Siis ihan valtavaan kriisiin. En voi saada enää lapsia. En olisi halunnutkaan enempää, mutta totuus lyö silti rätillä kasvoihin. Se mahdollisuus oli ja meni. On aika siirtyä vaihtopenkille odottamaan, josko kuuluu kutsu päästä pelaamaan mummojen jengiin.

Eikä lisääntyminen ole ainoa asia mikä huolettaa. Sen lisäksi, että olen nyt virallisesti vanha, minusta mitä ilmeisimmin tulee myös ruma. Ruma ja hikinen. Hiukset lähteävät, paino nousee ja iho löystyy. Samalla kun naama valahtaa, valahtaa myös toiveikkuus ja elämänhalu. Minusta on tullut vanha akka. Miten tässä näin pääsi käymään! Ei tämän pitänyt tapahtua minulle!


Ylin kuva Cristian Newman.

Lapsikysymyksen myötä menevät puntariin muutkin elämänvalinnat. Nyt kun tässä kerran raahustetaan kohti hautaa, olisi ehkä kannattanut tehdä asioita ihan toisin. On vaikea tietää, valvooko sitä öitä vaihdevuosien takia vai siksi, että ahdistuu niin kovin ja tuijottaa kattoa miettiessään olisiko sittenkin pitänyt valita opiskeluala, puoliso ja kotipaikka ihan toisin ja vieläkö minusta olisi toteuttamaan jotain haaveita vai kannattaako vaan suoraan ostaa kiikkustuoli ja hautapaikka.

Tuntuu todella epäreilulta saada vaihdevuodet tässä iässä. En odottanut niitä vielä vuosiin – eivätkä ne monilla alakaan. En halua kokea itseäni näin vanhaksi vielä tässä iässä. Totuuden hyväksyminen on todella vaikeaa.”

Tarinansa kertoi nainen, jonka vaihdevuodet alkoivat hieman päälle neljäkymppisenä. Menopaussi on suomalaisella naisella keskimäärin 51 vuoden iässä ja suurimmalla osalla naisista 45:n ja 55:n ikävuoden välillä, mutta vaihtelu on jopa 40:stä 60:een ikävuoteen, kertoo Terveyskirjasto. Vaihdevuodet voivat tosiaan alkaa jo 40-vuotiaana, jolloin monet nykynaisista ovat pienten lasten äitejä ja kokevat muutenkin elävänsä elämänsä huippuaikaa. Vaihdevuodet eivät tietenkään pilaa naisen elämää, mutta niiden alkaminen nuorena voi olla voimakas järkytys ja aiheuttaa kriisin, josta on vaikea selviytyä. Varsinkin, jos vaihdevuodet alkavat poikkeuksellisen aikaisin tai elämässä on paljon muuta stressiä tai epävarmuutta, ahdistus voi kasvaa suureksi.

Vaihdevuosien pääasialliset oireet ovat kuumat aallot ja hikoilu, unihäiriöt ja emättimen limakalvojen kuivuus ja oheneminen sekä kuukautisten loppuminen. Oireita helpottavat terveelliset elämäntavat ja tarvittaessa hormonikorvaushoito.

Jos vaihdevuosioireet aiheuttavat voimakasta ahdistusta, niistä voi käydä keskustelemassa esimerkiksi psykologin luona, kuten minkä tahansa elämänkriisin yhteydessä. Luonnollinenkin asia voi olla shokki ja vaikea hyväksyä, eikä asiasta tarvitse vaieta siksi, että kyseessä on ”naistenvaivat”.

P.S. Ottaako lääkäri naisen oireet vakavasti?

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Jaa oma tarinasi

Haluatko avata keskustelun jostain sinulle läheisestä aiheesta?
Lähetä kertomuksesi tästä.

Nykyinen kategoria:

Tutustu myös muihin kategorioihin:

Kommentoi artikkelia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

3 vastausta artikkeliin “Tältä tuntuu saada vaihdevuodet 40-vuotiaana”

  • kiiki45 sanoo:

    Minulta poistettiin värkit (munasarjat ja kohtu) 37 vuotiaana ja vaihdevuodet alako heti. Nyt 45 ja risat vuotiaana edelleen hölseilee kuumia aaltoja ja hiostuttaa hassuista paikoista 🙂 Hormonijutut jätin parin vuojen jäläkeen, ku mainoksetki alako itkettää ja muutenki ärsytti ja ahisti. Eiköhän tuo jossai vaiheessa heleppottane 😀

  • Marple sanoo:

    Jännä lukea, olen jo 53, tiedän mistä puhutaan eli en oo ihan pihalla. Joskus öisin on ollut hikinen olo ja laitan yökkärin pyykkikoriin aamulla. Mut tämäkin oli muutama vuosi sitten. Minulla on neljä lasta ja kuusi synnytystä. Kohtu poistettiin kaksi vuotta sitten. Se on ollut elämääni parhaiten vaikuttanut ratkaisu, jota jouduin pidemmän kaavan mukaan pyytämään. Mut Suomessa on joku järjestys, jonka mukaan aisoita hoidetaan, ja jouduin käymään tämän mankelin läpi. En ole syönyt mitään hormonilääkkeita, paitsi se hormonikierukkavaihe, joka oli pakko käydä läpi ennen kohdunpoistoa. Oon ehkä päässyt helpolla vaihdevuosista, toisaalta oon joskus päättänyt, etten todellakaan ole se, joka jatkuvasti valittaa, et on kuuma tai hiki tai huono ilma. Ei oo ollutkaan, tai ainakaan niin et ääneen sanoisin.

  • Ansqu sanoo:

    Minulta poistettiin kohtu 4v.sitten olen nyt 41v.Vaihdevuodet tulivat pari vuotta sitten.Oireita olen hoitanut säännöllisellä liikunnalla ja terveellisellä ruokavaliolla.Ei suurempaa kriisiä kyllä minulle tullut .