”Vaihdevuodet, eiväthän ne minua koske! Minä olen vielä nuori, vetreä ja hedelmällinen! Eiväthän vaihdevuodet tässä iässä vielä voi alkaa, minulla on kuuma ihan muuten vaan. Kuukautisia ei ole kuulunut aikohin, mutta se johtuu hormonikierukasta. Eiks?

Nykyään reilusti päälle nelikymppiset naiset saavat lapsia, joten tuntuu että se ei ole ikä eikä mikään. Vaihdevuodet alkavat joskus paljon myöhemmin, paljon vanhemmilla naisilla. Eivät karvan verran yli 40-vuotiailla, jotka eivät todellakaan tunne itseään vanhoiksi tantoiksi.

Paitsi kunnes tuntevat. Olo on ollut jonkin aikaa epämääräinen. Nukkuminen on vaikeaa. Hikoiluttaa. Paino tuppaa nousemaan. Niin, ja niitä kuukautisia ei tosiaan kuulu. Internet kertoo vaihdevuosien oireet, ja hyvänen aika sentään. Listaa lukiessa nyökyttelee, kyllä, kyllä, kyllä, kyllä. Apua onko minulla vaihdevuodet! Miten voi olla, minun piti olla vielä melkein kasteenraikas tyttönen!

Piipahdus gynekologilla varmistaa asian ja syöksee kriisiin. Siis ihan valtavaan kriisiin. En voi saada enää lapsia. En olisi halunnutkaan enempää, mutta totuus lyö silti rätillä kasvoihin. Se mahdollisuus oli ja meni. On aika siirtyä vaihtopenkille odottamaan, josko kuuluu kutsu päästä pelaamaan mummojen jengiin.

Eikä lisääntyminen ole ainoa asia mikä huolettaa. Sen lisäksi, että olen nyt virallisesti vanha, minusta mitä ilmeisimmin tulee myös ruma. Ruma ja hikinen. Hiukset lähteävät, paino nousee ja iho löystyy. Samalla kun naama valahtaa, valahtaa myös toiveikkuus ja elämänhalu. Minusta on tullut vanha akka. Miten tässä näin pääsi käymään! Ei tämän pitänyt tapahtua minulle!


Ylin kuva Cristian Newman.

Lapsikysymyksen myötä menevät puntariin muutkin elämänvalinnat. Nyt kun tässä kerran raahustetaan kohti hautaa, olisi ehkä kannattanut tehdä asioita ihan toisin. On vaikea tietää, valvooko sitä öitä vaihdevuosien takia vai siksi, että ahdistuu niin kovin ja tuijottaa kattoa miettiessään olisiko sittenkin pitänyt valita opiskeluala, puoliso ja kotipaikka ihan toisin ja vieläkö minusta olisi toteuttamaan jotain haaveita vai kannattaako vaan suoraan ostaa kiikkustuoli ja hautapaikka.

Tuntuu todella epäreilulta saada vaihdevuodet tässä iässä. En odottanut niitä vielä vuosiin – eivätkä ne monilla alakaan. En halua kokea itseäni näin vanhaksi vielä tässä iässä. Totuuden hyväksyminen on todella vaikeaa.”

Tarinansa kertoi nainen, jonka vaihdevuodet alkoivat hieman päälle neljäkymppisenä. Menopaussi on suomalaisella naisella keskimäärin 51 vuoden iässä ja suurimmalla osalla naisista 45:n ja 55:n ikävuoden välillä, mutta vaihtelu on jopa 40:stä 60:een ikävuoteen, kertoo Terveyskirjasto. Vaihdevuodet voivat tosiaan alkaa jo 40-vuotiaana, jolloin monet nykynaisista ovat pienten lasten äitejä ja kokevat muutenkin elävänsä elämänsä huippuaikaa. Vaihdevuodet eivät tietenkään pilaa naisen elämää, mutta niiden alkaminen nuorena voi olla voimakas järkytys ja aiheuttaa kriisin, josta on vaikea selviytyä. Varsinkin, jos vaihdevuodet alkavat poikkeuksellisen aikaisin tai elämässä on paljon muuta stressiä tai epävarmuutta, ahdistus voi kasvaa suureksi.

Vaihdevuosien pääasialliset oireet ovat kuumat aallot ja hikoilu, unihäiriöt ja emättimen limakalvojen kuivuus ja oheneminen sekä kuukautisten loppuminen. Oireita helpottavat terveelliset elämäntavat ja tarvittaessa hormonikorvaushoito.

Jos vaihdevuosioireet aiheuttavat voimakasta ahdistusta, niistä voi käydä keskustelemassa esimerkiksi psykologin luona, kuten minkä tahansa elämänkriisin yhteydessä. Luonnollinenkin asia voi olla shokki ja vaikea hyväksyä, eikä asiasta tarvitse vaieta siksi, että kyseessä on ”naistenvaivat”.

P.S. Ottaako lääkäri naisen oireet vakavasti?

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 10 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

10 vastausta artikkeliin “Tältä tuntuu saada vaihdevuodet 40-vuotiaana”

  • Leijona81 sanoo:

    Itselläni menopaussi todettiin 39-vuotiaana. En oikein vieläkään käsitä sitä. Juttelin asiasta työterveyspsykologille samalla kun avauduin parista muusta äkillisestä kriisistä. Vaihdevuodet sivuutettiin lähes täysin, aivan kuin niillä ei olisi mitään vaikutusta jaksamiseeni tai mihinkään muutenkaan. Uskouduin yhdelle työkaverille ja hän sentään ymmärsi.

  • Nyt jo 63v sanoo:

    Minun vaihdevuodet alkoivat 41-vuotiaana. Kuukautiset jäivät kerrasta pois. Pari raskaustestiäkin tuli tehtyä vaikka putket oli suljettu jo muutama vuosi sitten. Muita oireita oli vain yksi; kauhea kärttyisyys, jos sitä nyt sillä nimellä voi kutsua. Raivostuin pienestä asiasta ja ihan väkivallattomana ihmisenä miehen henkikulta oli useasti vaakalaudalla. Myöhemmin meni yöunet huonoiksi. Hikoilusta en, Luojan kiitos, joutunut kärsimään. Hormoonit aloitin ja söinkin niitä ehkä liiankin kauan. Minulle ei tullut mitään henkisiä traumoja vaihdevuosien alkamisesta. Olin oikein tyytyväinen, että kuukautiset loppuivat.

  • Sole mikhää sanoo:

    Eipä minulle ainakaan kerrottu alle 30-vuotiaana kohdun poiston yhteydessä että vaihdevuodet saattaa alkaa jo 35-vuotiaana kuten minulle kävi.
    Vaan kyllä se sylettää jutella näistä äidin kanssa jolla alkoi samaan aikaan 😂

  • Elämää on yli 60-vuotiaanakin sanoo:

    Minulla vaihdevuodet tulivat 41-vuotiaana. Etukäteen oireita ei ollut. Kuukautiset vain jäivät kerrasta poikki. Raskaustesti siinä tuli tehtyä vaikka sterilisaatio oli tehty vuosia aikaisemmin. En kärsinyt hikoiluista enkä huonoista yöunista. Mutta mieliala… olin koko ajan ihan raivona kaikesta ja tunsin halua tappaa jonkun. Pystyäkseni toimimaan aloitin hormoonihoidon, jota kestikin sitten yli 10v. Mitään kriisiä ei vaihdevuosien alkamisesta tullut. Eihän 40-kymppinen muutenkaan enää mikään tyttönen ole.

  • Maaria sanoo:

    Kiitos tästä kirjoituksesta. Olen 41-vuotias ja minulla sama juttu. Outoa on se että nuorin lapseni on 2-vuotias. Äitiä on kiukkuinen ja hikoileva vaihdevuosi -ikäinen ja pienet lapset. Enpä ajatellut että näin olisi käynyt mutta olen onnellinen pikkuisistani. Äidillä tuli vaihdevuodet 40-vuotiaana ja minulla näköjään samoin.

  • Kanssasisar sanoo:

    Kiitos tästä kirjoituksesta. Vaihdevuodet voivat todella olla hirvittävä järkytys jo fyysisen ja psyykkisen kunnon romahduttavien oireiden vuoksi ja aiheuttaa suunnatonta ahdistusta ”tässäkö mun elämäni oli?”.

  • kiiki45 sanoo:

    Minulta poistettiin värkit (munasarjat ja kohtu) 37 vuotiaana ja vaihdevuodet alako heti. Nyt 45 ja risat vuotiaana edelleen hölseilee kuumia aaltoja ja hiostuttaa hassuista paikoista 🙂 Hormonijutut jätin parin vuojen jäläkeen, ku mainoksetki alako itkettää ja muutenki ärsytti ja ahisti. Eiköhän tuo jossai vaiheessa heleppottane 😀

  • Marple sanoo:

    Jännä lukea, olen jo 53, tiedän mistä puhutaan eli en oo ihan pihalla. Joskus öisin on ollut hikinen olo ja laitan yökkärin pyykkikoriin aamulla. Mut tämäkin oli muutama vuosi sitten. Minulla on neljä lasta ja kuusi synnytystä. Kohtu poistettiin kaksi vuotta sitten. Se on ollut elämääni parhaiten vaikuttanut ratkaisu, jota jouduin pidemmän kaavan mukaan pyytämään. Mut Suomessa on joku järjestys, jonka mukaan aisoita hoidetaan, ja jouduin käymään tämän mankelin läpi. En ole syönyt mitään hormonilääkkeita, paitsi se hormonikierukkavaihe, joka oli pakko käydä läpi ennen kohdunpoistoa. Oon ehkä päässyt helpolla vaihdevuosista, toisaalta oon joskus päättänyt, etten todellakaan ole se, joka jatkuvasti valittaa, et on kuuma tai hiki tai huono ilma. Ei oo ollutkaan, tai ainakaan niin et ääneen sanoisin.

  • Ansqu sanoo:

    Minulta poistettiin kohtu 4v.sitten olen nyt 41v.Vaihdevuodet tulivat pari vuotta sitten.Oireita olen hoitanut säännöllisellä liikunnalla ja terveellisellä ruokavaliolla.Ei suurempaa kriisiä kyllä minulle tullut .

    • Mummo sanoo:

      Mulle tehtiin kohdun-ja munasarjojen poisto 45-vuotiaana ja sain estrogeenilaastarin käyttöön.Laastari aiheutti masennusoireet ja vihan tunnetta kaikkea kohtaan.3 kk käytin ja sen jälkeen viskasin saunan pesään laastarit ja ajattelin että kasvakoon parta,lainaan miehen partakonetta sitten,ei ole tarvinnut,eikä ole vaihdevuosiongelmia ollut.Eikä ole ollut ikävä kivuliaita ja runsaita kuukautisia jotka alkoivat jo 10-vuotiaana.Lapsiakin sain neljä.