Kaupallinen yhteistyö, yhteistyössä Keittiömaailma.

Nämä huippukokin välipalareseptit tuovat väriä harmaaseen arkeen ja pimenevään syksyyn. Smoothiet, lämpimät leivät ja munakkaat onnistuvat myös pienemmiltä käsipareilta, ja antavat energiaa vaikka koulun jälkeen!

Smoothiet

Smoothiet ovat helppo ja nopea välipala. Voit oikeastaan käyttää lähes mitä tahansa marjaa ja hedelmää, ja terveellisen väriseen vihersmoothieen sopii hyvin avocado, salaatit, pinaattikasvit, lehtikaalit, varsiselleri ja monet yrtit. Nesteenä smoothiessa voi käyttää tuoremehuja, hapanmaitotuotteita tai vaikka kasvimaitoja kuten kaura-, soija- tai mantelimaitoa. Potkua smoothieen saa inkiväärillä ja chilillä.

Potkua keittiöön saa Keittiömaailman Luonto-värikokoelman Karpalolla!

Smoothie on myös hyvä tapa saada päivän kasvis- ja hedelmäkiintiö täyteen. Sitähän nimittäin sanotaan, että päivässä tulisi syödä kasviksia ja hedelmiä noin puoli kiloa, ja 3 dl smoothieta kattaa tästä suunnilleen puolet.

Vihersmoothie

  • 1 avokadoa
  • 2 lehtikaalia
  • ½ kurkku
  • 2 omenaa
  • 3 dl omenamehua
  • ½ ruukkua minttua
  • 1 rkl hunajaa

Pese vihannekset ja hedelmät. Halkaise avokado ja poista kivi sekä kuoret. Poista omenoista siemenkota. Pilko avokado, kurkku, omenat ja lehtikaali paloiksi. Revi mintusta lehdet irti. Laita kaikki raaka-aineet tehosekoittimeen ja aja sileäksi. Voit käyttää myös kannua ja sauvasekoitinta.

Marjasmoothie

  • 500 g kotimaisia marjoja, tuoreita tai pakkasesta
  • 2 banaania
  • 3 dl mantelimaitoa

Jos käytät pakastemarjoja, sulata niitä hiukan mikrossa. Laita kaikki aineet tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi. Mausta halutessasi hiukan hunajalla.

Myös keittiössä saa olla nyt väriä, ja Keittiömaailman Luonto-värikokoelma tuokin sitä kodin sydämeen juuri suomalaiseen makuun sopivalla tavalla: luonnonläheisesti ja ajattomasti.

Meri luo rauhoittavan ja levollisen keittiön.

Ukkonen on täydellinen, ajaton harmaa.

Kokoelman kymmenen väriä ovat saaneet inspiraationsa suomalaisesta luonnosta, ja sävyistä löytyykin kaikille meille tuttuja tunnelmia: mm. Huurre, Usva, Ukkonen, Meri, Karpalo…

Havu välittää metsän rauhoittavaa tunnetta.

Pilvi luo kodikkaan tunnelman, silti valoa tai energiaa vähentämättä

Luonto-värikokoelman värien myötä tuodaan keittiöön rauhaa ja harmoniaa, tyylikkyyttä unohtamatta. Luonnosta kumpuavat sävyt kestävät aikaa ja säilyvät myös muuttuvissa väritrendeissä. Ihastu väreihin ja kutsu luonto kotiisi!

Herkullisista väreistä voidaankin sitten siirtyä seuraaviin herkullisiin resepteihin.

Täytetty munakas

Munakas on mainio välipala aamupalan lisäksi. Valmistus on helppoa ja nopeaa, ja mikäli haluaa ruokaisan munakkaan, sen voi täyttää helposti, kun avaa vain jääkaapin oven ja katsoo sieltä mitä mieli tekee. Juustot, vihannekset, liha, kala ja vaikka sienet käyvät hyvin munakkaan täytteeksi. Jos haluaa panostaa makuun kannattaa valita luomukananmunia ja täyteläisyyttä munakkaaseen saa kermalla, mutta vesikin kelpaa.

Paistinpannuksi kannattaa valita ehjä tarttumattomalla pinnalla varustettu pannu. Näin munakas on helppo taittaa. Älä myöskään paista täydellä lämmöllä, ettei munakas saa liika väriä. Perinteisestihän munakas on täysin vaalea, mutta monet tykkäävät myös hiukan ruskistuneista yksilöistä.

Alla olevaa ohjetta pystyy hyvin muokkaamaan nälän mukaan. Pieni munakas syntyy yhdestä munasta ja isomman saa kahdesta.

Munakas

  • 1 luomumuna, kanan
  • 1 rkl kermaa tai vettä
  • ripaus suolaa
  • nokare voita

Riko kananmuna kulhoon ja lisää suola sekä neste. Vatkaa rakenne rikki kevyesti. Kuumenna paistinpannu keskilämmöllä kuumaksi ja lisää voinokare.

Sulata nokare tasaisesti pannulle ja kaada munamassa päälle.

Voit heilutella massan paistinpannulla tasaiseksi. Kun munamassa on hyytynyt voit täyttää sen ja kääntää.

Kumoa munakas lautaselle asettamalla lautanen pannun päälle ja kääntämällä pannu ja lautanen yhtä aikaa. Tällöin munakas ei hajoa.

Täyte-ehdotuksia:

(Riittää 1–2 munakkaaseen, riippuen siitä kuin tuhdisti täytetään!)

Avokadotäyte

  • ½ avokado
  • 4 kirsikkatomaattia
  • ½ pala mozzarellaa
  • basilikaa
  • suolaa, mustapippuria

Pilko kaikki kuutioiksi ja hienonna basilika. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Kinkku-juustotäyte

  • ½ dl emmentaaliraastetta (muutkin juustot käyvät)
  • ½ dl palvikinkkua suikaloitune (muutkin leikkeleet käyvät)
  • lehtipersiljaa

Täytä näillä munakas järjestyksessä ensin juusto ja sitten kinkku. Lopuksi lehtipersilja silputtuna.

Lämpimät leivät

Lämpimät leivät ovat suorastaan välipalojen klassikko ja monet varmaankin syöneet näitä erityisesti iltapalaksi. Jokaiselta löytyy se oma suosikkitäyte, mutta tässä tarjolle muutama luottokokkimme Ilkan ehdotus. Näissäkin kun vain mielikuvitus on rajana.

Rajattomalle mielikuvitukselle täydellinen pohja on Huurre.

VINKKI! Jos paahdat leivän etukäteen paahtimessa, säästät aikaa ja leivästä tulee rapeampi.

Täytteeksi leipiin käy hyvin edellispäivän ruuan rippeet, kuten lihapullat tai vaikka sienimuhennos, ja leiväksi käy oikeastaan mitä vaan kotoa löytyy, kuten paahtoleipä, hapanjuurileipä tai ruispalat.

Lämpimät leivät

täytteitä n. neljään paahtoleipään

Sienileivät

  • 4 dl sieniä
  • 1 pieni sipuli
  • 1 dl kermaa
  • 1 tl Dijon-sinappia
  • 1 lehtikaali
  • ½ dl juustoraastetta
  • suolaa, pippuri
  • rypsiöljyä

Kuumenna paistinpannu ja hienonna sienet sekä sipuli. Laita sienet ja sipulit pannulle öljytilkan kanssa. Paista kunnes sienistä on lähtenyt neste ja kaada kerma päälle. Mausta sinapilla, suolalla ja pippurilla. Keitä kerma paksuksi ja ota pannu pois liedeltä.

Laita leivät paahtimeen. Revi lehtikaali paloiksi ja sekoita sienimuhennoksen joukkoon. Täytä leivät muhennoksella ja laita päälle juustoraaste. Näitä leipiä ei tarvitse uuniin laittaakaan, koska leipä ja muhennos ovat jo kuumia.

Lihapullaleivät

  • n. 12 kpl lihapullia
  • tuorejuustolevitettä
  • 1 iso tomaatti
  • 1 dl juustoraastetta

Kuumenna uuni 200 c. Paahda leivät leivänpaahtimessa. Siivuta tomaatit ja puolita lihapullat. Voitele leivät tuorejuustolla ja laita päälle tomaattisiivut, lihapullat ja juustoraaste. Laita uuniin 4 minuutiksi.

Mozzarellaleivät

  • 1 pala mozzarellaa
  • 1 iso tomaatti
  • 1 avokado
  • kapriksia
  • 1 kevätsipuli
  • punaista pestoa

Kuumenna uuni 200 c. Paahda leivät leivänpaahtimessa. Siivuta tomaatit, mozzarella ja avokado. Voitele leivät pestolla ja laita päälle tomaattisiivut, avokado ja mozzarella sekä kaprikset ja hienonnettu kevätsipuli. Laita uuniin 4 minuutiksi.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia