Syksyn kauneimman kurpitsapiiraan salaisuus on kurpitsassa, sanoo kokkimme Ilkka Lääveri. Kun haluat kiinteän täytteen, valitse hokkaidokurpitsa. Tässä kurpitsapiirassa on käytetty pelkästään Lindrothin puutarhan DeliVerde -kasviksia. Ilkka Lääverillä on DeliVerden kasviksista pitkä kokemus – niiden maussa huomaa sen, että ne tulevat pellolta lautasella mahdollisimman tuoreina.

Tätä piirakka voisi syödä yksin vaikka koko viikon, mutta jos muukin perhe haluaa maistella, niin ei hätää, huippukokin reseptejä DeliVerden kasviksia hyödyntäen löytyy myös muille arkipäiville:

Kurpitsapiirakka

Pohja

  • 2,5 dl vehnäjauhoja
  • ½ dl creme fraiche
  • 70 g voita
  • ¾ dl parmesaaniraastetta
  • 1/3 ruukkua oreganoa
  • 2 rkl vettä
  • 1 tl suolaa
  • mustapippuria myllystä
  • voita piirakkavuoan voiteluun
  • vehnäjauhoja piirakkavuoan jauhottamiseen

Sekoita kuivat aineet ja parmesaani sekä hienonnettu meirami keskenään. Nypi voi joukkoon tasaisesti ja lisää creme fraiche sekä kylmä vesi. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Voitele piirakkavuoka voilla ja jauhota vehnäjauhoilla. Painele taikina tasaisesti vuoan pohjalle ja reunoille. Pistele haarukalla reikiä pohjalle ja laita 200 c asteiseen uuniin esipaistumaan kymmeneksi minuutiksi.

Voit korvata vehnäjauhot halutessa gluteenittomilla jauhoilla. Lisää silloin 1 rkl psylliumia jauhojen sekaan.

Täyte / Kurpitsapyree

  • 50 g voita
  • pieni pala inkivääriä
  • 1 kpl chili
  • 1 valkosipulin kynsi
  • 300 g kurpitsaa
  • 2 dl kermaa
  • 1 dl maitoa
  • 2 tl suolaa
  • 1 rkl valkoviinietikkaa
  • 4 kpl kananmunia

Poista kurpitsasta kuori sekä siemenet ja pilko kuutioiksi. Laita uunivuokaan kurpitsapalat, karkeasti pilkotut chili, valkosipuli, inkivääri ja voi. Mausta vielä suolalla. Paista uunissa 200 c asteessa 30 minuuttia. Lisää kerma sekä maito ja laita uuniin vielä 5 minuutiksi. Aja tehosekoittimessa sileäksi ja mausta. Anna hiukan jäähtyä ja lisää joukkoon raa’at kananmunat.

  • 100 g kurpitsaa paloina
  • 100 g purjoa ohuiksi puolirenkaiksi pilkottuna
  • 100 g sieniä paloiteltuna
  • 2 rkl voita
  • suolaa, mustapippuria

Kuumenna paistinpannu ja paista kurpitsa, purjo sekä sienet voin kanssa. Mausta suolalla ja pippurilla. Levitä paistos esipaistetun piirakkapohjanpäälle ja kaada kurpitsa-munaseos päälle.

Koristeeksi

1–3 ohutta siivua kurpitsaa
2 siivua keltajuurta
1 rkl kurpitsan siemeniä
pala parsakaalia
tuoreita DeliVerde yrttejä kuten salvia ja oregano
1 mini hunajanauris

Pilko parsakaalista vartta ohueksi lastuksi ja nuput pieniksi. Laita piirakan keskelle kurpitsa ja sen keskelle kurpitsan siemenet. Tee parsakaalin varresta varsi kurpitsalle. Puolita hunajanauris ja aseta piirakan reunoihin. Laita parsakaalin nuput kurpitsan alapuolelle ja tee keltajuuresta aurinko piirakan reunaan. Laita yrtin lehtiä tyhjiin kohtiin. Paista 30 minuuttia 175 c asteisessa uunissa.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia